4 day(s) ago 0 views
鳳城1954愉景新城, 鳳城酒家本身係順德老牌酒家 ,鳳城1954一改傳統風格, 裝橫光猛新穎 ,空間感十足 ,食物傳統創新兼備。黎到鳳城當然要食鳳城炒飯, 簡單材料卻十分惹味 。鮮蝦腐皮卷, 鬆脆腐皮內裏, 配以蝦粒但牙爽口蝦粒, 再點上喼汁, 十分開胃。 原隻鮑魚燒賣, 熱辣辣, 鮑魚炆得好淋 ,燒賣份量十足。熔岩流沙包 ,吃的時候真的要十分小心 ,內裏的流沙滿滿的, 差點漏到我整件衣服都是了。 至於服務方面 所,有員工都好細心體貼 ,在香港已很難找到這服務了。
黎到鳳城當然要食鳳城炒飯, 簡單材料卻十分惹味 。
原隻鮑魚燒賣, 熱辣辣, 鮑魚炆得好淋 ,燒賣份量十足。
4 day(s) ago
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 鳳城炒飯
2025-03-09 202 views
選擇呢間餐廳原因係因為假日晚市時間唔使等枱一開始落單,店員已經落漏單幫手跟單嘅同事一句「唔好意思」都冇可能因為繁忙時間關係,廚房會等多幾張枱嗌同一碟餸先炒起所以上菜速度極度慢,可以話食完一碟先有第二碟餸上嚟如果想等齊所有食物齊晒先打卡,啲食物一定凍哂整體嚟講所有食物份量相對少當我哋食哂嗌咗嘅餸之後發現未飽原先想再叫 但又唔想再等啲餸一碟碟慢慢遞上嚟所以決定離開餐廳再喺其他地方食嘢算不過佢哋個「鳳城炒飯」係好食炒飯粒粒分明但個「金銀蒜蒸龍躉頭腩」食食吓嗰時食到魚鱗真係唔太得呢間餐廳我唔會再俾第二次機會
選擇呢間餐廳原因係因為假日晚市時間唔使等枱
一開始落單,店員已經落漏單
幫手跟單嘅同事一句「唔好意思」都冇

可能因為繁忙時間關係,廚房會等多幾張枱嗌同一碟餸先炒起
所以上菜速度極度慢,可以話食完一碟先有第二碟餸上嚟

如果想等齊所有食物齊晒先打卡,啲食物一定凍哂
整體嚟講所有食物份量相對少

瑤柱扒豆苗
金銀蒜蒸龍躉頭腩
2025-03-02
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2025-02-27 607 views
在愉景新城逛街 恰巧見到鳳城1954 就進去試試吧 進去後第一印象新穎光鮮 不是傳統酒樓格局 點了幾款點心及小菜 味道有驚喜 服務員態度慇懃見到我們有小朋友還安排卡位 會再次圍觀的
2025-02-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
三式炸作
小鳥依人
西米焗布甸
2024-11-07 2579 views
首先要讚服務,職員細心有禮👍食客最怕食到一肚氣,呢度食唔會,抵讚😘第一道上枱菜式係(1)一口金磚豆腐,熱辣辣,皮好脆豆腐好滑,好滑,好滑。跟住係(2)脆皮炸子雞,今次第2次食,感覺比上次更好食,皮好脆。再來,登燈登櫈,(3)蛇羹超多料,好好味呀~(4)魚湯杞子菜苗,4人餐嘅菜唔算大碟,不過5人都夠食,仲有好多杞子。(5)大閘蟹乸(3両半)好細隻,如果,可以加錢升級大隻d就非常好,哈哈~(6)羊腩煲,羊腩好冧份量又多,其他配料都好多,好好味總括,會再光顧。下次要食果個雀籠下午茶🙃
再來,登燈登櫈,(3)蛇羹超多料,好好味呀~
(4)魚湯杞子菜苗,4人餐嘅菜唔算大碟,不過5人都夠食
,仲有好多杞子。
(6)羊腩煲,羊腩好冧份量又多,其他配料都好多,好好味

總括,會再光顧。下次要食果個雀籠下午茶🙃

一口金磚豆腐
脆皮炸子雞(半隻)
蛇羹
大閘蟹(乸)3両半
羊腩煲
2050 views
2024-11-06
一口金磚豆腐
脆皮炸子雞(半隻)
蛇羹
大閘蟹(乸)3両半
羊腩煲
  • 金磚豆腐
  • 金皮炸子雞(半隻)
2024-11-06 2554 views
食物成品同宣傳相片係兩回事,味道更是不堪一提,完全冇哂昔日水準,就連西米布甸都完全唔掂。一坐低人齊就不停上菜,同國內看齊,員工懶理你食唔食得切,只顧將套餐食物堆滿枱上,而食物水準又慘不忍睹,完全冇哂鳳城水準,收呢個價位完全交唔到應有的水準。最後攞咗幾個盒同一個袋收錢就預咗啦,佢夠胆死係收嘅錢再加一,即係一蚊收一毫都唔放過,呢個食肆已經係我心中除名。
2024-11-06
$330 (Dinner)
2024-08-01 4006 views
鳳城1954係荃灣最愛飲茶地方之一. 每次必食肉桂蘋果叉燒酥, 龍蝦湯鮮竹卷。🥟 肉桂蘋果叉燒酥肉桂蘋果叉燒酥是一道結合了肉桂、蘋果和叉燒的糕點,外皮酥脆,內裡香甜,叉燒的甜香配上蘋果的清新,口感豐富。🍤 龍蝦湯鮮竹卷龍蝦湯鮮竹卷是一道創意十足的點心,鮮竹搭配龍蝦湯的鮮味,湯底濃郁湯底濃郁讓人驚艷。🥟 櫻花蝦燒賣櫻花蝦燒賣,蝦香四溢,皮薄餡多,咬開一口,鮮汁滿溢。🥟 三色炸作 - 甘筍鹹水角、蒜香蝦春卷、牛肝菌腐皮卷至於三色炸作,每一樣都獨具特色。甘筍鹹水角酥脆可口,蒜香蝦春卷則香氣撲鼻,蝦肉彈牙,口感極佳。牛肝菌腐皮卷帶有濃郁的菇香。🥟 脆皮BB鴿脆皮BB鴿,外皮酥脆,內裡的鴿肉嫩滑。🥟 翡翠帶子餃翡翠帶子餃,餃皮薄透,內餡鮮美,是一道精緻的點心。

🥟 肉桂蘋果叉燒酥

🍤 龍蝦湯鮮竹卷

🥟 櫻花蝦燒賣
櫻花蝦燒賣,蝦香四溢,皮薄餡多,咬開一口,鮮汁滿溢。

🥟 三色炸作 - 甘筍鹹水角、蒜香蝦春卷、牛肝菌腐皮卷

🥟 脆皮BB鴿
脆皮BB鴿,外皮酥脆,內裡的鴿肉嫩滑。

🥟 翡翠帶子餃
翡翠帶子餃,餃皮薄透,內餡鮮美,是一道精緻的點心。
2024-06-13 4868 views
平日晚上光顧 ,不太多人,不用等位 。二人吃晚餐,落了三款點心+ 鳳城炒飯! 豬嘜包係叉燒包、多汁好味。燒賣一籠三粒,好大粒,肉感好、中間亦有蝦。鮮竹卷是龍蝦上湯汁, 腐皮卷是炸過的,好夾,吾會覺得油! 最後炒飯足料,炒得粒粒分明 ,好多蝦!
平日晚上光顧 ,不太多人,不用等位 。
二人吃晚餐,落了三款點心+ 鳳城炒飯!
豬嘜包係叉燒包、多汁好味。
燒賣一籠三粒,好大粒,肉感好、中間亦有蝦。
鮮竹卷是龍蝦上湯汁, 腐皮卷是炸過的,好夾,吾會覺得油!
最後炒飯足料,炒得粒粒分明 ,好多蝦!

2024-06-13
$150 (Dinner)
2024-03-29 4254 views
黎到荃灣呢頭搵野食 呢間未食過就揀左呢間食 舒適度算可以既,不過呢間係貴價酒樓,感覺環境及坐椅應該可以再舒服啲。食物方面,魚都算爽口,不過份量真係比較少。雞既話,味道正常,口感還可以不過唔夠滑,比相像中有點失望。呢個價錢覺得可以更好質素。咕嚕肉味道正常不過唔夠鑊氣而且份量太少,完全唔值。炒飯算乾身既,味道都係普通。呢度服務比較差。雖然侍應有手套,不過上菜侍應放菜時手套整到客人筷子夾餸位之後又用手推一推開筷子放餸就走了,手套推車執野都會污糟,之後又用手直接接觸筷子夾餸位,唔衛生,需要留意。整體黎講,呢間價錢真係算貴,食物質素唔值呢個價錢,服務唔掂,份量太少,失望一餐。

食物方面,魚都算爽口,不過份量真係比較少。

咕嚕肉味道正常不過唔夠鑊氣而且份量太少,完全唔值。

炒飯算乾身既,味道都係普通。

整體黎講,

2024-01-23 3668 views
今天下午到此店見到仍有得意特式下午茶的廣告,因早前在上環鳳城食過ok便推介2套比從美國來港的訪客們。奈何义燒飽只有微溫丶而所有鳳梨酥內的餡料硬如石頭,咬落牙痛入心!向部長投訴非但沒有致歉意, 只說只是一件半件焗過時而矣, 換來4片薄薄細少的合桃酥便走开! 如此的食肆及部長竟可在愉景新城這類較高新的大型商埸立足,如此服務態度,難怪香港訪客銳減和港人都北上消費!
2024-01-23
$65 (Tea)
2023-11-16 4145 views
極度差嘅晚飯體驗朋友生日正日食晚飯,打嚟訂位一早問定炸子雞同片皮鴨需唔需要預訂?聽電話嗰個女士話嚟到就有唔使預訂,點知食飯當日去到先話俾我聽冇片皮鴨都算,經理一句唔好意思同道歉都冇,啲嘢食都仲要唔好食 除咗炸子雞係唔錯椒鹽軟殼蟹份量極細咬落去仲要係霉霉爛爛唔係平時食炸軟殼蟹有嘅口感晚飯選擇少價錢較進取,份量又唔係大件抵食,仲要撞正朋友生日正日伏到傻,搞到食到一半就要轉場去其他餐廳食勁唔方便極不建議嚟食 不可一不可再
極度差嘅晚飯體驗

極不建議嚟食 不可一不可再
2023-11-16
$110 (Dinner)
2023-11-14 3666 views
外國朋友話想食水餃之類,我即刻諗起帶佢來食<鳳城>點左鳳城水餃,鮑魚珍珠雞,懷舊腸粉,灌湯餃,蛋白杏仁茶鳳城水餃大大隻,原本叫1份share,另外叫其他野食,但外國朋友覺得太好食,再encore多碗先夠鮑魚珍珠雞,正如其名,真係有隻鮑魚仔響入面,d飯有好香既荷葉味,一碟得一隻,所以2個人食又要encore多隻啦懷舊腸粉,打卡一流,有架木頭車裝住d腸粉,d醬任你落,中意可以落多d灌湯餃, 第一次見灌湯餃吾係響個湯入面,原來甘先係正宗食法,用蒸籠上,職員會用碗幫你反轉甘食蛋白杏仁茶,杏仁味香濃,仲有塊自家製既杏仁餅配上杏仁茶,大滿足
外國朋友話想食水餃之類,我即刻諗起帶佢來食<鳳城>

點左鳳城水餃,鮑魚珍珠雞,懷舊腸粉,灌湯餃,蛋白杏仁茶

2023-10-30
2023-10-23 4655 views
往年食蛇總是去工會攪嘅聯歡會,場地通常喺會所,自2019運動和新冠後,蛇讌雖然復常,但場地大多轉去酒樓舉辦了,今年就試下幫襯鳳城的蛇宴套餐。單單評論蛇羹一味就已經不及傳統工會的質素了。鳳城蛇宴套餐只能說是小菜配合“蛇”做綽頭賣點而矣。不過,酒樓優勝之處喺環境清靜,座位濶落,招呼高檔;工會飯堂就食碟頭和品質,食氣氛和人情味。講返鳳城套餐,味道賣相中規中矩啦!最出色仍然喺鳳城的招牌甜品-蓮茸西米焗布甸。臘味糯米飯最吾掂。如果對食蛇有要求,咁就吾多建議了。題外話,商場夜市真係好靜!未夠9點已經水靜河飛,酒樓更急急收碟執枱,想坐多一陣都吾好意思阻人收舖啦!何矣夜繽紛。

2023-10-23
$330 (Dinner)
2023-10-22 2503 views
要約移民外國回港的老朋友到此吃一頓晚餐,套餐值得推介。炸子雞,雞味一流。外國回來的朋友都十分讚賞。其他菜式都份量十足。紫砂茶壺燉湯更是一絕,未試過用紫砂茶壺倒湯落紫砂茶杯飲湯。整體上都十分享受。還有,晚市還可以享用點心,趁着所有人未到齊時,先叫幾籠十分有特色的點心,並大家又不會齋等。店內員工的確很忙,但員工感覺到互相幫忙,互相互補不足,十分有協作精神,而且對顧客態度也十分友善,令到我作為顧客的也十分享受。唯一一樣是我自己要求高,我對味精敏感,回家有少許口渴。但整體上,我也十分回味,十分滿意。

2023-10-07 2176 views
在愉景新城的鳳城酒家,我是滿懷希望想着去吃好點心,怎知到去到叫它們的點心吃,一吃下去很差,首先點心不夠熱辣辣,包羅萬有的包和涵都好難吃,灌湯餃很乾沒湯,蝦腸才怪怪的,配搭了紅青椒真是很不配合這碟腸粉,還有炸粉果這個做法很難吃,還有鳳城的水餃,不熱口感好硬,唯獨是蘿蔔糕還過得去,真是全程都不想吃,非常差的點心,有外觀沒味道的點心,埋單時還很貴,$420元還要加一,真失望,下次不會再去
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-09-08 1937 views
假期相約同學朋友仔一齊玩,一行四人(二個小朋友)相約去參加興趣班未到時間上堂,但出面天氣又好熱,揀左呢間出名有可愛點心既酒樓HEA下真心打卡一流,三籠包點分別有唔同動物造型,真係好吸睛,小朋友見到都會食多點叉燒包 叉燒燒到剛剛好,豬仔皮仲要非常有趣,小朋友愛不惜手流沙包賣相幾可愛,個包做到流心效果,深得大人小朋人喜愛抹茶包本人係一個抹茶控,好香綠茶味,包仔煙煙靭靭,真心想叫多足足傾左二小時,服務員感動十分好,不停加水,又唔會催趕我們走,仲同二個小朋友玩,真係家庭聚餐的好地方

叉燒包

叉燒燒到剛剛好,豬仔皮仲要非常有趣,小朋友愛不惜手

流沙包

賣相幾可愛,個包做到流心效果,深得大人小朋人喜愛

抹茶包

本人係一個抹茶控,好香綠茶味,包仔煙煙靭靭,真心想叫多

2023-08-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)