2023-03-26 21 views
今日約咗朋友喺荃灣行街,行到攰攰哋諗住喺附近搵啲嘢食下。無意中見到一間日式居酒屋門口餐牌寫住啤酒放題,清酒放題,另外食物價錢合理所以試下。瀛燒居酒屋,餐廳位置喺荃灣亨和街5至7號香城大廈地下,入到餐廳原來有兩層,我哋就貪方便坐咗喺樓下,餐廳嘅佈置好有日式感覺,好似真係置身於日本。同朋友食串燒,飲少少酒傾下偈,感覺真係放鬆。牛舌芯 ,牛舌芯食落去特別爽口彈牙,牛肉味好香濃,加少少鹽吊出牛肉嘅香味,又爽又香口。網燒頂級牛肋骨 ,牛肋骨上枱已經聞到好香嘅味道,牛肉味香濃,脂肪分佈均勻,有入口即溶嘅感覺,牛肉燒到啱啱好,肉質仲係好嫩滑,畀100分。味噌廣島蠔鍋 ,廣島蠔望落去已經知道好新鮮,湯底味道香甜,配上新鮮嘅廣島蠔,令到個鮮味更加突出,野菜吸收曬啲鮮味,食落去又香又爽。另外點咗明太子燒雞翼,串炸蓮藕,日本宮崎腸,串炸冬菇,串炸雞髀肉,我鍾意食明太子燒雞翼,雞翼燒到金黃色,雞皮香脆入面嘅雞肉嫩滑多汁,加上明太子嘅鹹香味,味道更加有層次。朋友就點咗壺裝清酒 ,我就點咗杯自家手作梅酒,梅酒味道清香,酸酸甜甜特別開胃,有驚喜。
瀛燒居酒屋