2024-01-20 351 views
走進呢間西貢嘅食肆,第一樣打入眼簾嘅就係佢個窗外嗰一片翠綠。擺正一預心情,諗住今晚要來一場味覺盛宴🍽️。第一輪上嘅係特色小菜——椒鹽豆腐,外皮嘅脆口度同裡面嘅嫩滑完美啲融合,個味夠晒惹味,一啖一啖無咁快食完都好難嘅!緊隨其後嘅係金黃色嘅蜜糖欖角骨,輕咬一口,外 crispy 內嫩,啖啖肉感加上淡淡欖香,簡直係雞同蜜密嘅完美結合。仲有個豉椒炒蟶子皇,正宗度喺天秤嗰一端重!海味夠哂,蟶子夾住豉椒嘅鮮香,大啖屙汁,食中仲伴隨微微辣味,爽口得嚟惹味。最後嘅招牌鹽水蒸小魚,喺呢家食肆裡面,佢真係做到明星級嘅表現。梗係要食最好嘅一刻,任憑蔥花唱主角,個魚鮮甜得嚟肉質Q彈,一啖落去,全世界都靜止咗🤤。食完之後,感覺唔錯,好似食咗一場有情調嘅音樂會,每一款菜都好有層次,宜家胃囊滿足,心情都大好。来啲冰凍檸檬茶,完美收官🍋。呢個夜晚,真係餐餐好滋味!