2023-11-28
今日去甜記朝聖,聽聞佢係「餃子界天花板」,到底真唔真?🧡椰菜冬菇雲耳豬肉餃🧡未食過咁大粒餡料嘅餃子,直情食到一粒粒冬菇,一嚿嚿菜,口感十足,份量夠但唔會過多,比例準確,清新可口,大推。🧡香芹芫荽豬肉餃🧡近年坊間好多芫荽產品,好多都係有個問題,就係份量拿捏得唔好,一係太少,一係多到苦多到無哂其他食材嘅味道。佢就將兩種味道獨特嘅食材溝埋一齊,仲平衡得好好,脆卜卜菜粒食落過癮,芫荽🌿香夠出。🧡南瓜忌廉雞肉餃🧡以為蟹黃咁嘅色水!爆餡,綿滑得嚟保留南瓜🎃粒粒,配上雞肉🍗營養豐富,十分滿足,唯一缺點係食得多會好飽滯。淺嚐即可。唯一美中不足係前菜麻辣雲耳,偏咸同死辣,同菜脯一樣無咩層次得個辣字,豐信嘅菜脯就好食得多,鮮辣香俱全。但甜記勝在湯底清甜,無咁喧賓奪主,餃子大細亦比較合理,個人覺得呢兩點比豐信好。不過,兩者都係叮噹馬頭,兩邊都咁高分❤️🔥
🧡椰菜冬菇雲耳豬肉餃🧡
🧡香芹芫荽豬肉餃🧡