2019-01-07
冬天手腳凍冰冰,打邊爐烚吓烚吓就最啱了!同朋友決定試下最近好hit 嘅養生火鍋,睇下係咪真係咁補!首先呢間火鍋唔係一定價錢任食嗰種,而係逐碟叫嘅,餐牌如下:首先揀左個湯底先!黎到點可以唔試美人鍋,另外本身仲想試下胡椒豬肚鍋,不過留意係1,2,3號湯底先可以+30蚊改做鴛鴦鍋的~所以最後揀左美人鍋+麻辣鍋店內裝修都好中式feel~湯底到了!可以見到都幾足料,美人鍋係標準嘅雞湯材料,有成隻烏雞,再加淮生、沙参、肉竹、杞子等,飲落去亦有d 漿口嘅感覺!飲一碗已經即刻出汗!至於麻辣鍋,我地叫左少辣,因為我係唔係好食得辣的,湯底除左花椒等仲放左鴨血同凍豆腐。整體而言我覺得小辣就唔算好辣,唔食得辣嘅人都可以試下,但千其唔好食到凍豆腐同落菜,因為吸左辣就真係好辣haha 食得辣嘅你就直接挑戰中/大辣吧!一開始都另外送左一碗鴨血,其實食落好似豬紅,都係類似嘅東西,少少辣幾好味,唔會腥。叫左個小食墨魚脆,以為係炸魷魚嗰啲,但原來係有d 似炸雲吞。之後我地再叫左牛柏葉,一碟牛一碟豬,再加10粒丸拼盤,同埋一個蔬菜籃10粒丸拼盤嘅丸睇落好似粒粒形狀不一咁,我地估計係手打丸黎!非常爽口彈牙,唔係一般出面食到嘅
首先呢間火鍋唔係一定價錢任食嗰種,而係逐碟叫嘅,餐牌如下:
店內裝修都好中式feel~
10粒丸拼盤嘅丸睇落好似粒粒形狀不一咁,我地估計係手打丸黎!非常爽口彈牙,唔係一般出面食到嘅丸!
牛肉同豬肉都已經切好小塊,雖然未去到入口即溶嗰種,但都好夠鮮味👍🏻
最後老闆娘仲拎黎左一碟芭樂,酸酸甜甜可以中和返火鍋嘅油膩~
除左火鍋呢到仲有私房菜食,可以book private 嘅房添,都影低左個菜單,有興趣可以睇下
整體而言呢到服務及各樣都好周到,老闆娘亦好nice👍🏻👍🏻值得一讚👍🏻