2019-01-19 686 views
長沙灣、荔枝角呢一區好多小店食肆, 因為附近多商廈, LUNCH放飯時間周圍都迫滿人, 一啲CP值高嘅店舖門口更是人山人海, 真係諗起都怕怕, 睇到都想掉頭走(´-ω-`)香港物價指數高企, 在呢個工商業區食餐LUNCH平均$60, 有時搵到啲較平嘅茶餐廳, 大約$4X都有個碟頭飯, 但舖頭嘅衛生情況令人卻步, 而且女仔人家, 真係唔想同啲大汗淋漓嘅男子漢迫埋一齊🥶今日走出中心位置, 向較偏僻的角度出發, 尋找隱世美味🤫行過呢間在明愛醫院旁的肥MO車仔麵, 我無睇錯, 3個餸1個麵都係$36, 而且舖頭乾淨企理, 雖然FULL FULL地, 但有位, 感覺係家庭式經營, 裝修簡潔, 可能開咗無幾耐,枱枱凳凳, 到點菜紙同筆都好新淨, 座位亦寬落。服務方面, 與其說侍應有禮貌, 不如說呢種家庭式嘅餐廳充滿人情味, 服務唔會令你有距離感, 而係貼地的親切, 有個姐仔食碗麵食到一半, 突然同侍應講:「我頭先無點要辣, 可以現在加嗎?」, 侍應哥哥欣然說: 「當然可以, 想要大辣定小辣? 」如果是其他茶餐廳, 那位姐姐應該要食猫麵吧。我叫咗沙爹牛肚, 響鈴,通菜和河粉 $36 另外, 我同朋友

今日走出中心位置, 向較偏僻的角度出發, 尋找隱世美味🤫

我叫咗沙爹牛肚, 響鈴,通菜和河粉 $36
沙爹牛肚、響鈴、通菜,河粉

另外, 我同朋友仲加咗餸, 蘿蔔, 豬紅, 豬皮, 牛根腩$28
蘿蔔、豬皮、牛筋腩、豬紅

沙爹牛肚有咬口, 響鈴細細隻勁CUTE, 河粉屬於比較幼身的, 煮嘅時間剛剛好, 一條條分明容易夾起, 甚至好過一啲粉麵專門店, 我真係試過啲河粉一夾就散再夾再散, 係要用匙羹食架囉。
至於加嘅餸呢, 蘿蔔, 豬紅, 豬皮, 牛根腩又淋又入味喎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

呢餐飯雖然唔係啲咩驚世美食, 但一餐飯唔洗加一都只係$36, 對我來說真係超抵, 而且質素唔錯, 想成為我日後嘅飯堂,最緊要俾到安全感我, 呢度我俾滿分💯

為咗維持香港嘅餐廳多樣性, 我地好應該支持💪🏼一啲用心嘅良心小店, 你都唔想你嘅下一代餐餐都食大家樂同M記架~
2019-01-18
$36 (Lunch)
沙爹牛肚、響鈴、通菜,河粉
蘿蔔、豬皮、牛筋腩、豬紅