多謝❤成間餐廳前後既工作人員,為我地安排一個好食又開心既晚餐。就算得2個人又好一大班人既party都好,只要你要求既,餐廳都會照顧得好到位,仲會比你諗得更細心🥰 係重要既日子,緊係要提早準備,一個月前終於搵定餐廳,膽粗粗問下如果2個人慶祝生日😅 可唔可以特別安排個刺身蛋糕。本身都冇咩期望! 但轉個頭餐廳已經回覆冇問題!!! 仲提議左幾個刺身蛋糕設計,真係好細心,懶人既我完全唔洗用腦🥰 剩係刺身蛋糕係唔夠,睇到佢地menu 有時令同多款熱賣,為左令壽星係生日當日食得豐富,順便落埋單,講定有咩想食 (好彩有提早落單,有D食品當日已經冇貨🤓)。餐廳會係一星期前同用餐前一日再confirm 多次食材有冇要修改。終於黎到用餐當日! 環境同燈光都好好feel,坐得好舒服。食物方面,我地主要叫左4大類 1️⃣刺身、2️⃣時令 / 有特色、3️⃣生蠔 同 4️⃣小食 / 串燒 / 熱食:1️⃣刺身蛋糕🤤每款刺身2件 餐廳可以將佢地本身既 什錦刺身拼盤 同 特上什錦刺身拼盤 夾埋一齊整個蛋糕形 (飯底),岩哂壽星唔中意食甜蛋糕,但又有個蛋糕形既儀式感!😃中吞拿魚腩❤ 冇筋,魚油味香 油甘魚❤ 味道淡鮮,口感柔軟三文魚✨ 味

中吞拿魚腩❤ 冇筋,魚油味香
油甘魚❤ 味道淡鮮,口感柔軟
三文魚✨ 味道正常,較簿身
赤蝦✨ 鮮甜爽口
真鯛❤ 少脂肪,柔中帶韌
大吞拿魚腩❤ 油脂分佈平均,不過其中一件有筋
深海池魚❤ 口感鮮嫩
upgrade 日本馬糞海膽❤ 鮮香濃郁帶甘甜 口感豐腴
三文魚籽❤ 啖啖鮮味
牡丹蝦❤ 大隻夠爽口,鮮甜味美
金目鯛❤ 油脂高
珍寶帶子❤ 比想像中細粒D
時令刺身🤗

1️⃣.1️⃣單點刺身 另外叫多2款刺身滿足下口癮😌

活北寄貝剌身❤ 肉厚爽脆,海水同鮮甜味濃
北海道活象拔蚌剌身❤ 爽脆彈牙

2️⃣時令 / 有特色 雖然價格比較高,但真係好好味🤤

時令香箱蟹😍 松葉雌蟹,先拆肉再裝起蟹膏同蟹籽,橙色實心既內子口感綿密香濃,外子就好似蟹籽咁脆卜卜
松葉蟹蓋甲羅燒😍蟹蓋內放滿松葉蟹肉 蟹膏 同 飛魚籽,食起黎鹹香味美,蟹香係口到爆出黎!
原隻磯煮鮑魚🥰 肉質柔嫩彈牙
大吞拿魚鮫壽司 KAMA TORO😍 油香十足,肉質嫩滑,脂肪紋密佈如雪花,入口即溶!!!
吞拿魚腦天壽司😍 最矜貴部位之一吞拿魚頭頂肉,筋少口感軟滑,脂肪多魚味極濃
赤鯥壽司😍 冬季紅身魚貴族之一 用火槍炙燒完淡淡既油脂,脂肪充足,帶有鮮魚既甜味
喜之次壽司😍 海中紅寶石 魚脂特別肥厚,肉質細嫩
火灸和牛壽司😍 有筋但係厚切

3️⃣生蠔 好耐冇食過💃🏾

天草處女真蠔😋 鮮甜香滑
愛爾蘭活蠔😋 重蠔味,帶子位好鮮甜,強烈回甘
時令生蠔 Fine De Claire😋 淡淡海水鹹味,肉質鮮甜,彈性爽口
時令生蠔 White Pearl😋 鹹鮮味濃,蠔肉清甜,裙邊同蠔身比較爽滑彈牙

4️⃣小食 / 串燒 / 熱食 出色抵食之選💃🏾

蟹籽沙律💓  爽口青瓜絲加大量蟹籽,夠哂fresh
燒蝦頭配鮮蝦味噌湯💓 用赤味噌煮既湯頭,味道最濃郁,配埋燒過既蝦頭,鮮味十足仲有淡淡燒焦既焦香
海鮮蒸蛋💓 口感軟嫩
日本靜岡產糖蕃茄💓 蕃茄味濃,仲有蒜泥係面,味道好特別
白鱔串💓 外脆內軟,口感鮮嫩有彈性,帶有淡淡既煙燻香味
串燒雞軟骨💓 軟骨有咬口

Menu選擇好豐富,豐儉由人。而且餐廳既做法都好有彈性同細心,大時大節又好,有想有搞作既,佢地都好歡迎。呢個體驗真係好難忘同開心🫶🏾我地最後再叫個雪糕甜品,為呢個生日飯畫上完美既句號💁🏾‍♀