2022-08-11
🙋🏻♂️餓底探員今日去銅鑼灣調查呢間米芝蓮必比登推介嘅湯麵店,佢嘅湯底真材實料,堅持無味精,的確係好湯好麵🐓🍜 棉花雞 $98📸表示個湯麵面頭有雞件,魚肚同冬菇,真係好似成籠棉花雞放咗喺上面咁,吸睛度好高,佢仲係其中一款招牌湯麵嚟架🙋🏻♂️表示個湯底係每日新鮮熬製而成嘅高湯,未飲個湯已經見到有層薄薄地嘅依,可見膠質好重,試咗啖湯好鮮甜無落味精,住家湯一樣,呢個麵底係扁陽春麵,食落口感彈牙好有咬口,日本雞肉鮮嫩,魚肚爽口,加埋冬菇嘅香味,成碗湯麵充滿住鮮甜香味,正🦐🍜 西班牙紅蝦 $188📸表示個橙紅色湯底睇落好濃厚,面頭有三隻紅蝦加一隻蝦頭同少量藍蟹肉,配料感覺上比較少,呢個紅蝦麵係銅鑼灣店限定嘅🙋🏻♂️表示個湯底充滿香濃嘅蝦味,加咗蝦頭抽令到個鮮味倍增,紅蝦同蟹肉都好鮮甜,呢個麵底係陽春麵,相比起棉花雞個扁陽春麵,食落口感fine啲,整體嚟講唔差嘅📈吃貨指數😋好味度 8/10🔙返啅度 8/10
🐓🍜 棉花雞 $98
📈吃貨指數