2007-08-05 13 views
有同事將要離開公司,我地晌呢間酒樓訂左張十四人檯飲farewell茶。我同四位同事先到,一出lift門口已經堆滿人,環境幾好地方好大,訂檯唔駛等而可以直接入座,因為無人帶位,我地問左兩個侍應先搵到,赫見我地被安排坐一張只放左十位既檯,我問部長(著西裝)呢張檯會唔會坐到十四人,佢用walky問接待員︰152號檯點坐十四人。我地就坐後過左一陣,佢就叫人換張大檯俾我地,即係將圓形檯面換上一張更大既,咁樣就剛剛好夠坐。雖然佢無講唔好意思,但都唔係黑口黑面咁對住我地。我地叫左52個點心︰蝦餃﹑燒賣﹑咸水角﹑炸雲吞﹑煎蘿蔔糕﹑炸奶皇飽﹑炸蝦卷﹑煎釀三寶﹑鮮蝦腸粉﹑叉燒腸粉﹑牛肉球﹑香蒜魷魚﹑珍珠糯米雞﹑水晶飽﹑南瓜餅﹑三樣唔同既菜﹑西班牙鮮蝦炒飯﹑紅豆沙﹑綠豆沙﹑楊枝甘露…大家都覺得樣樣都唔錯,無野唔好食。蝦餃同燒賣水準屬一般,同其他酒樓差唔多。不過要一提D腸粉,賣相唔係咁好,三碟都係捲得好難睇,但味道幾好;咸水角同炸雲吞好味,體積較細,一碟有四件;炸奶皇包就…都係普通奶皇包好食D。西班牙鮮蝦炒飯D蝦幾大隻,飯炒得剛好,有口感。我覺得糖水一般,紅豆沙好烯,綠豆較出色。其他點心都唔錯,感覺唔太油膩。

我地叫左52個點心︰

整體上,我幾滿意呢餐,平時飲茶我都唔會食好多,因為好快就滯左,今日竟然可以作戰都最後一刻至放低雙筷。