2020-08-06 953 views
點解要分開四行寫營業時間呢? 其實三行好足夠易明,星期一至五 11:00-18:30、星期六日及公眾假期 09:00-18:30、逢星期二休息遇到公眾假期順延一日。幾份餐牌可疑中也不失靈異,這份營業時間收 17:30,另一份收 18:30。依邊寫住 A7 招牌牛三寶伊麵,那邊寫 A7 招牌牛三寶麵。有海參供應?其實都幾九唔搭八,牛柏葉都免強可以既,聯想起車仔麵或越南河,正寫牛柏葉唔係牛柏頁呢,新鮮牛腩與原汁牛腩有咩分別?發現用牛饕魚饕極深奧漢字,識唔識讀架?試叫牛饕河,仲諗住會比牛肚河我添,真係識架喎!饕餮係中國古代貪食怪獸讀音滔鐵。職員們氣氛怪怪的,火藥味十足,還是係他們的獨特溝通方式?水吧出品部喝完肥嬸就喝四眼仔,其實比食客聽到見到都唔好啦。四眼肥嬸都好有霸氣,我勁熱勁口渴未坐低就問有否大檸樂架?竟然粗豪地回應等等啦,等我清埋張檯先!我心諗問句都唔答得咩?您好采我情緒平靜,算數。凍檸樂,支裝格外好飲!先冰後檸檬?檸檬放冰面點吉呢?有部份茶記會替食客吉埋非常細心。操完拳出完汗真係極口渴,飲兩支大可樂先夠喉。牛饕河,等於牛三寶加牛丸牛腩。牛腩片瘦猛猛厚紙皮一樣鞋鞋的,牛丸食不出汕頭的味

牛饕河,等於牛三寶加牛丸牛腩。牛腩片瘦猛猛厚紙皮一樣鞋鞋的,牛丸食不出汕頭的味道,只覺普通火鍋舖質素。河粉淥得濕彈得宜,完整不散碎長啜長有好重要,非常討我歡喜。大量辣椒渣掛在河粉之間,再拖著燙燙豉油滷水湯汁,食得我賞心悅目心花怒放,比牛三寶伊麵更滿意。

魚饕麵,湯汁有淡淡魚味也有淡淡炸魚皮咸味。魚片頭軟塾味道溫和,暗啞魚蛋口感索索聲,炸魚皮帶湯半濕仍香口脆卜卜。最好一氣呵成先處理掉整碗魚饕麵,因湯底十分清淡。我只不過食兩注腐乳通菜,回頭再食麵而變得淡茂茂無味道,慘慘豬!就算隊落四五羹辣椒油都未能滿意,罕有地要再加豉油添味。幼麵夠爽彈夠原整,拖著湯掛著辣椒渣啜得痛快,奈何有一丁點非常微弱鹼水味。

凍檸水,我係要凍檸茶走甜,點知入錯凍奶茶,我講多次係要凍檸茶走甜,最終變成凍檸水走甜!四眼妹有否用心聆聽?費事換唯有照飲,幸好檸檬夠多夠酸,冰凍解渴。

冷面四眼肥妹早排我講 3 次要凍檸茶,錯單凍奶茶,再改都係錯凍檸水!無緊要我好相與照飲。依鑊再黎講 3 次要凍檸茶,點解係都要我飲凍檸水呢?火都黎,退回再沖過,我要凍檸茶走甜呀!

凍檸茶走甜,晶凝通透的茶色,茶膽真心清新,茶香搭鮮檸,兩者非常平衡互相呼應,消滯解暑透心涼。黑糖仙草奶茶,見到實體才如夢初醒,原來係奶茶底,仲驚住係涼茶底會太甜,味道正常不太甜。仙草粒即係涼粉?不夠彈不夠爽不夠凍。凍奶茶少甜,粗糙而茶味較突出,合我口味。

凍杏仁茶,飲杯冰凍杏仁茶補補身先。剛送到還未夠凍,落力攪拌稍得片刻,有著陣陣杏仁香不太甜。如果同上水采華一樣可以加大就好喇,飲一杯唔夠喉,飲兩杯心裡覺得唔抵飲。

炸雞髀,炸得金黃靚靚真心吸引,不知味道如何?迅間送到,感到奇怪那麼快完成?預炸半熟,有單再炸?望望張單想睇睇落單時間,竟然跟我電話依家顯示既一模一樣,即係電腦時間調快左啦。炸得非常出色,歎為觀止!新鮮出爐,皮脆肉嫩,香氣四溢。薄皮索索聲,白肉水潤結實帶彈,肥美香噴噴,最敝調味太咸,毀掉了!

滷水雞髀,呎吋縮水不錯夠美觀,既然暖暖端上就大膽一嚐。索一索清新滷水氣味,狠狠大啖咬下皮肉,皮滑肉綿,啖啖肉帶水份,輕醃加上滷水芬芳,處理得宜。

招牌牛三寶伊麵,湯底對粉麵非常重要,係靈魂所在!先由湯先試起,非常熟悉既味道,跟我食開車仔麵檔湯底同出一轍,平平無奇單調滷水豉油。牛膀完全係街頭小食店味道,炆到軟腍腍,乾瘦不彈不肥美。牛孖筋兩粒仔,黏黏膠膠少少咸少少羶,金錢肚極爽而豉油味突出。淺嚐原味湯汁後再撈蒜蓉,湯汁即時香濃可口芳郁許多,原來蒜蓉先係主角。伊麵烚得爽彈,不腍不淡還留有蛋香,辣椒油辣味有但欠香口,唔落好過落。

太陽蛋沙茶安格斯牛肉出前一丁,無煙看似微溫,放心大啖一啜竟然燙到甩皮!不過越熱越美味。麵質濕滑且嫩滑,吸盡湯汁程亮麗啡色。知道煮即食麵的真諦,當然要跟湯一齊煮,讓湯汁滲入麵條中更加美妙!湯底亦十分濃郁,回味無窮。沙茶安格斯牛肉,薄切鬆軟,清淡醃味不過不失。堅烹調出色,食完依然唔夠喉想添食啊!

牛腩蛋芝士三文治,原來係多士來的,我對包皮真的有點抗拒。餡料塞得滿滿,視覺效果一流。牛腩可以再細片一點或再薄一點,大大塊咬得唔方便,難咬斷扯埋出黎。平平無其瘦瘦腩片沒怎樣,竟然被芝士炒蛋番茄喧賓奪主,嫩滑滾滾炒嫩蛋添上半溶芝士,還有甜酸多汁鮮茄拼脆口多士,夾得天衣無縫!極厚多士要擘盡嘴仔一啖咬下,色香味有水準食得過!

手打魚肉燒賣王,招牌菜精心炮製,特別手打功夫,唔係粉硬質地唔係陰沉味道,鮮魚味散出陣陣魚甜。先來綿綿黏黏外皮,後來彈彈魚蓉,淨原味已夠滋味,不用傳統加添豉油辣椒油,已經會另人想一食再食!原味清新魚鮮,搭辣椒豉油添點刺激惹味,更生動更立體!辣椒油,配伊麵完全沒半點合拍,居然配河粉使我刮目相看,撈豉油拼燒賣也是不錯選擇。

炸手打魚肉燒賣,原味脆脆外皮包著香口極具彈性的魚蓉。點解配甜醬既?試試無妨。炸雞翼,以為炸得金黃香脆我就食唔出?實在太天真喇!薄薄雞皮脆卜卜索索聲一咬爆汁,鳳脂甘甜回味,醃味濃濃有點點隔夜雞氣味。滷水雞中翼,皮光肉滑略咸,食得到八角味。

蠔油菜芯,翠綠鮮爽嫩多汁,脆脆菜莖同樣帶甜沒草青,比多間潮州粉麵更高質素,熱熱沾上鮮味蠔油生息不少!腐乳通菜,立立令淋下不少油,趁熱食最緊要,爽爽脆脆微微菜甜輕輕菜青,撈上厚杰濃腐乳醬還可以。冷面四眼肥妹又係您呀?我講一次、老闆覆單一次、您再問多我一次都係要漏腐乳通菜,您怕我會食唔晒嗎?

太陽蛋豬扒出前一丁,賣相整齊骨子加上即煮丁麵,充滿誠意非常非常高興!太陽蛋蛋白焦香微脆香口吸引。用筷子插入中出,拖著甘甜蛋液大啖啜,滾燙出煙色香味爆發!彈滑濕潤滲滿甜美湯汁,丁麵真係堅得拍爛手掌!諗起上水高佬明煮半生熟丁麵我食,白雪雪黐牙脆卜卜,食到反眼。煎豬扒輕𢲡輕鬆不過份,質地爽口滑嘟嘟。有香腸味?應該係蒜味來的。

紫菜腸仔火腿午餐肉太陽蛋出前一丁,出前一丁烹調技巧出色,思前想後魚饕麵還是出前一丁好呢?最終仍是不敵誘惑。其實紫菜跟麻油豉油湯不太合襯,如果豬骨湯或清雞湯會更適合,送幾片時菜比起紫菜會更高興。腸仔炸得透徹結實多汁略咸,火腿有煎過更香甜誠意可加,午餐肉半脆半鬆化但實在太咸。食完飲左三四杯冰水都仲係好頸渴喎,出前一丁應該唔關事,腸仔火腿太陽蛋都唔關事,最可疑係炸雞翼其次就午餐肉。

香煎蘿蔔糕,擺盤有趣,左一篤甜醬,右一篤辣醬,蘿蔔糕放中間。說好都的煎蘿蔔糕呢?變成炸蘿蔔糕,您當炸油糍咩!麵粉炸完變硬殼油淋淋兼黐牙,唯有淨係吸啜裡面蘿蔔糕肉。其實本身蘿蔔糕黏厚有蘿蔔甜臘味香,仲有濃郁胡椒,調味相當不錯,掉去炸完全浪費!

雲吞蝦子撈麵,放低已聞到強烈蝦子香,果然足料!不是淨蝦子撈呢!真身為豉油皇蝦子撈,趁著仍有餘溫急急品嚐。先來原味大啖趙,沒有剪我的長壽麵實在太知我心意,興奮地一氣呵成!蝦子甘甘鮮鮮回味無窮,咸咸帶著鮮味餘波,還有芬芳豉油皇,不用添加辣椒油。我表示味道濃郁吸引亦有著極爽彈幼麵,水準達標。清湯堅係罷鬼,清如水,淡如霧,不是大地魚、不是蝦子、不是骨湯。雲吞藏著嚥韌蝦仁,鬆化豬鬆,全瘦無肥肉,落味略濁欠鮮,中規中矩。

牛雜撈粗,非常清的清湯。深啡黑色都的滷牛雜,還是老牛雜?濃咸濁野蠻霸道!期待已久的牛腸使我失望而回,腍啤啤腸皮,牛肺質量一般地平淡。粗麵粉口偏硬,不滑不彈不香,蠔油略咸,要用淡淡的清湯洗一洗。

紫菜牛丸牛筋丸河,豉油紫菜辣油湯撞得蠻惹味!牛丸牛筋丸不易分辨,較粗糙的是牛筋丸,較圓滑的是牛丸,兩者都十分爽口多汁,牛筋丸味道略勝一籌。

牛生瓜原汁牛腩伊麵,平凡豉油湯底撈埋炸蓉香口味濃更甜美。我係要新鮮牛腩喎,非常好奇原汁跟新鮮到底有咩分別。牛生瓜不腥不嗅,質地似豬肚但更有咬口,炆得味道清新不咸不濁,早前黑蚊蚊的咸咸滷水牛雜嚇死朕。肥美腩片,有一刻聯想到日本鬆軟肥叉燒拉麵,用彈牙長長伊麵捲住大啖大啖食極之暢快開心。

黑柏葉蝦子撈麵,次次都有海蔘,到想食就無!是但試試點黑柏葉。韌過紙皮,韌過橡筋,其實拖拖滾湯已可食用,師傅非常忍真地烚?豉油皇蝦子撈有點咸啊。
樽裝凍檸樂
牛生瓜原汁牛腩伊麵
牛生瓜原汁牛腩伊麵
黑柏葉蝦子撈麵
2020-07-06
$80 (Lunch)
樽裝凍檸樂
太陽蛋沙茶安格斯牛肉出前一丁