2017-03-01 490 views
四個鐘意食蠔嘅好友,都約咗一段時間終於可以一齊出嚟啦一個星期天的晚上,我們選擇了東九龍的一家餐廳,原因是我們有一半人是住官塘區的白葡萄酒配蠔當然頂瓜瓜我個人要求先來一客凱撒沙律,這個炮製得唔錯, 羅馬生菜新鮮爽口夠脆,配上適量的芝士粒,脆脆的麵包糠及煙肉粒, 感覺清新舒服La Reine 清甜略帶果香、口感飽滿Speciale 先鹹後甜、帶磨菇味Gillardeau 隻隻都有防偽標記``G``海水味重,好清甜Memaid 肉質豐腴、味道鮮甜、 蠔味濃郁,要Encore的多種燒物巧巧味,鰻魚皮脆肉滑, 有焦香, 配秘製燒汁 ,很特別牛舌,香滑軟腍, 鮮甜味美茄子, 軟熟香腍, 有焦香很惹味蘆筍, 清清地又大又鮮甜味道, 不錯芝心牛丸, 外皮夠熱夠脆 ,牛肉味濃郁, 熱滑的芝士從中間流出來, 可口味美羶香羊肋骨,肉嫩滑滑, 羶味不太濃烈, 能夠調出烹調秘製香料的味道,很吸引香煎鱈魚,皮脆肉鬆軟,香氣撲鼻,鮮甜肉眼牛扒 牛的味道非常濃郁 , 外脆內軟腍, 内汁夠, 不錯黑松露長通粉上等長通粉軟滑又帶煙韌配上我至愛的黑松露, 看似簡單,炮製時間及火侯其實並不容易,好味
四個鐘意食蠔嘅好友,都約咗一段時間終於可以一齊出嚟啦
白葡萄酒配蠔當然頂瓜瓜
La Reine 清甜略帶果香、口感飽滿
Speciale 先鹹後甜、帶磨菇味
Gillardeau 隻隻都有防偽標記``G``
海水味重,好清甜
牛舌,香滑軟腍, 鮮甜味美
茄子, 軟熟香腍, 有焦香很惹味
蘆筍, 清清地又大又鮮甜味道, 不錯
香煎鱈魚,皮脆肉鬆軟,香氣撲鼻,鮮甜
黑松露長通粉