2024-04-05
因為繼續放假,持守承諾,繼續留港消費,振興經濟! (雖然,我應該都唔係好做到啲乜嘢,但係多幫襯樓上鋪,就可能會令到啲樓上舖持續營業多一陣)今日要出一出銅鑼灣搞啲銀行嘢,所以搵左間未食過嘅日本嘢試吓,上到到去第一下俾個開揚景震攝住。服務員問我哋想坐緊窗邊定係鐵板位,我哋猶豫咗一陣,揀咗個鐵板位。因為都可以望到銅鑼灣海旁及維園景(放棄咗望大球場嗰邊)。我見佢有幾個lunch set,所以揀咗個性價比望落比較高嘅($450左右有九道菜。我見一件壽司都成$100左右,所以最後放棄咗散叫,叫咗個lunch set)個人覺得食物還可以,與價錢成正比。但最重要嘅係食個「景」,拍得住去迴轉餐廳食飯個景。雖然平日下午維園冇乜人,好似冷清咗啲,但係可以是一個好唔錯嘅Me Time。可能,下一次嚟望住景,飲杯酒,都應該唔錯。