2 day(s) ago 79 views
今次黎到瀧宴食晚餐,一入到門口已經feel到呢度嘅氣派。餐廳裝修好有格調,啲燈光同埋佈置都好講究,最正係可以睇到大廚喺鐵板燒區即場表演套餐由前菜開始已經好出色,白子滑如豆腐花,火炙吞拿魚個外層燒到香香地,入口即溶,配埋海膽醬嘅大蝦更加突出咗海鮮嘅鮮甜刺身拼盤新鮮到爆,特別係拖羅肥美得嚟又唔會覺得漏,秋刀魚同依咗目都係時令嘅精選,個個都肉質爽彈。海帶蜆肉湯就清甜開胃,飲完感覺特別舒服。香草牛油帆立貝燒得外脆內嫩,蘸埋牛油香草醬真係絕配。原隻澳洲鮑魚嫩滑得黎又夠彈牙,個醬汁香濃惹味。鵝肝係我至愛,外皮煎到金黃酥脆,裡面仲係半熟狀態,配埋自家製醬汁,醬汁酸甜適中,完全中和咗鵝肝嘅漏膩。宮崎和牛就更加冇得頂,油花分佈均勻,個大廚火候控制得好好,煎到外面微微焦香,入面仲保持粉紅色最後嘅蟹肉炒飯香噴噴,飯粒粒粒分明,蒜香同埋蟹肉嘅鮮味完美配合。炒什菜爽口清新,平衡返成餐嘅豐富。最後嘅柚子雪糕酸甜清新,幫你將成個味蕾reset返。呢餐嘅精緻程度同用料都幾高級,雖然價錢唔平,但係絕對值得,特別啲服務都做得好好,想食靚嘢慶祝或者同重要人物見面都啱曬!

海帶蜆肉湯就清甜開胃,飲完感覺特別舒服。

香草牛油帆立貝燒得外脆內嫩,蘸埋牛油香草醬真係絕配。

原隻澳洲鮑魚嫩滑得黎又夠彈牙,個醬汁香濃惹味。

炒什菜爽口清新,平衡返成餐嘅豐富。

最後嘅柚子雪糕酸甜清新,幫你將成個味蕾reset返。

2024-11-04
Dinner
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
銅鑼灣糖街Sugar+商廈落成一年,樓齡十分新,裡面有數間高級餐廳,自己中意食鐵板燒,今次就試咗瀧宴日本料理。自家製醬汁煮南非鮑魚自家製醬汁味道有少少辣,南非鮑魚質感軟腍,醬汁都令鮑魚好入味。季節刺身三款刺身有鯖魚,伊佐木,拖羅,鯖魚同伊佐木魚味濃郁,拖羅魚質肥美。金鎗魚腩手卷 同平時食開手卷吾同,師傅用上醉蔥餅代替紫菜,而且事先師傅已調味,金鎗魚腩蓉有入口即溶感。海鮮茶碗蒸茶碗蒸估唔到幾有驚喜,裏面有大量蟹肉,食材好新鮮,蛋味香濃。季節吸物大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。野生生猛龍蝦龍蝦配以日本綠茶粉,味道比一般龍蝦清新。龍蝦肉爽口清甜,蝦膏味道令人難忘。香煎鵝肝伴自家制醬汁煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。美國頂級牛柳有厚燒同薄燒,厚燒相對口感豐富,薄燒薄薄的一層亦品嚐到淡淡牛肉味。煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。是日精選甜品白桃啫喱清新解膩。

季節刺身三款

金鎗魚腩手卷

季節吸物
大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。

野生生猛龍蝦

香煎鵝肝伴自家制醬汁
煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。

煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。

是日精選甜品
白桃啫喱清新解膩。

2024-10-08
$970 (Dinner)
最近工作壓力太大,今日俾自己放縱吓,放一日假抖抖,今日晏畫行經銅鑼灣,記得曾經mark低過一間好想試嘅日本鐵板燒就在銅鑼灣糖街,於是走去試吓呢間嘅午餐先。一入到呢間餐廳,俾佢個無敵兼居高臨下嘅景色吸引住對眼球👀,可以望到全維港景色兼整個維園景,淨係個景已經加晒分喇。今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)兩件厚厚兼肥美嘅吞拿魚刺身,既有濃濃嘅煙熏味,再配以師傅自家製嘅蒜蓉醬,同埋同埋炒製過嘅紫洋蔥,提升咗口感層次,使到味道更加豐富。➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)深海池魚肉质鲜嫩,口感细腻,而吞拿魚赤身則带有淡淡的油脂香。➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司)伊佐木壽司口感細膩,魚味濃郁,帶有魚油的芳香,滑而不膩。而黑松露鯛魚壽司同樣係肉質滑嫩,加埋黑松露的香氣嘅融合,口感極為豐富,層次分明。➰ 香煎法國鵝肝師傅把鵝肝煎到外焦里嫩,口感细腻,油而不腻,搭配埋意大利陳醋汁的酸甜,能中和鵝肝嘅油膩感,再加埋師傅特別醃製過嘅日本黑豆,口感甜甜哋,更可解膩。➰ 香草牛油帆立貝師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,

今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。

➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)

➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)

➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司

➰ 香煎法國鵝肝

➰ 香草牛油帆立貝
師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,再配以師傅特製嘅海苔汁,而海苔汁嘅味道令到整體口感更加爽口。

➰ 野生大虎蝦
師傅用牛油把沙巴大虎蝦煎到好香口,而蝦肉夠曬鮮甜味美,蝦頭好香脆兼好多蝦膏,牛油味又夠香濃。

➰ 美國頂級牛肉
師傳選用咗頂級美國牛柳,把牛柳煎到5成熟,肉質夠晒彈牙多汁,重有好香嘅牛肉味添,再配以師傅自己炸嘅蒜片,再加埋岩鹽,簡直好味到難以形容。

➰ 鐵板炒飯配海帶麵豉湯
呢個炒飯好多配料,包括有櫻花蝦、蔥粒、蒜粒、蛋等等,師傅把飯炒到好香,而且夠乾身兼粒粒分明,食落口感好豐富。
而海帶麵豉湯夠晒熱,兼料子十足。

➰ 炒雜菜
師傅用咗芽菜、椰菜、青蔥同埋紫洋蔥嚟炒,再撈埋師傅自家製嘅蒜蓉醬嚟食,夠晒香口兼惹味。

2024-09-02
$488 (Lunch)
  • 野生大虎蝦
  • 香草牛油帆立貝
  • 炒什菜
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 鐵板炒飯
⌇瀧 宴 日 本 料 理“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身、壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩當日季節前菜有豆腐沙律,刺身有黑木魚同吞拿魚刺身,黑木魚香氣濃郁🎏然後精選壽司係依左木、池魚壽司,師傅已經為壽司調味,將魚嘅鮮味帶出🍣 接住到鐵板燒食物,首先有野生大虎蝦,非常有牛油香味,口感彈牙🍤 跟住係香草牛油帆立貝,底部有海帶汁襯托帆立貝嘅鮮味😋 下一道菜香煎鵝肝伴自家醬汁,睇到鵝肝係非常大!但唔會覺得膩😉 然後到牛嘅部份,食左米國頂級牛肉,厚燒同薄燒都試左,平時偏好厚燒嘅我覺得包住蔥嘅薄燒都非常出色,另有岩鹽同蒜片調味🥩 然後有炒什菜配自家製蒜蓉醬,蒜蓉醬味道好邖出!最後係鐵板櫻花蝦炒飯配麵豉湯完結美滿嘅一餐😋餐廳位於銅鑼灣Sugar+ 26樓,有落地玻璃飽覽維園同維港景色,光線充足,室內裝修亦有心思✨總括而言呢個午餐非常滿足,食物環境都好滿意,師傅亦細心解釋每一道菜,非常推薦👍🏻🦞瀧宴日本料理銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓🍞#foodraah_cwb
⌇瀧 宴 日 本 料 理
“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )
瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩
季節前菜:豆腐沙律

米國頂級牛肉:厚燒+ 薄燒
櫻花蝦鐵板炒飯
蒜汁炒雜菜
2024-05-24 2276 views
尋晚食左間搜羅左好耐嘅鐵板燒omakase, 由經驗豐富又超nice嘅廚師掌舵,成餐飯除左可以即席欣賞面前師傅嘅用心烹調,食物嘅賣相同味道都做到極繳,真心enjoy x100000😍😍首先有前菜,包括螢光魷魚、糖醋蕃茄等,超級開胃呀。師傅每一道菜都會簡單作介紹,又會建議進食嘅先後次序,務求令口感味道更加昇華!然後到刺身,有真雕配松露油,池魚,吞拿魚,三款魚同樣口感軟滑,食落充滿豐富天然魚油香壽司有伊佐木,黑木魚,呢兩種魚我第一次品嚐,雪白通透,脂肪豐盈,肥美甘香雪藏蟹配貝殼麵,蟹肉好厚實,配貝殼麵覺得呢個配搭幾fusion,個汁要認真試下,我覺得非常唔錯呀!!!啲牛煎到剛剛好五成熟,滿滿肉汁,其中兩舊仲有驚喜,包左d香蔥喺入面架,勁好食😍銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。覺得餐廳全部食材都係靚料而且自身鮮味/師傅調好左嘅味都已經好足,基本上我都冇點額外嘅醬汁已經超級好味!同埋啲食物真心擺得好靚😍下次要帶埋成家黎幫襯!

銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!

最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。

2024-05-22
Dinner
4 day(s) ago 0 views
位於銅鑼灣的瀧宴日本料理,可飽覽維港美景,裝潢華麗,提供即席烹調的日式料理及鐵板燒,海鮮活捉活煮,相當新鮮當日我與朋友到餐廳慶祝生日,師傅態度有善好客,令我們印象很深刻✨Takiyan Tasting Menu $880✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚份量十足,質地爽彈軟腍,煮至入味✨三款季節刺身春刀魚、吞拿魚、池魚,味道新鮮,肉質肥美柔軟✨金鎗魚腩手卷底下香脆米餅加上金鎗魚蓉,口感爽脆中帶有軟綿感覺✨海鮮茶碗蒸質地滑嫩,充滿濃郁蛋香✨清酒煮蜆味道清甜✨野氐生猛龍蝦龍蝦相當新鮮,肉質結實彈牙,以蝦膏醬汁調味,更突出龍蝦肉解甜,相當有鑊氣✨香煎鵝肝伴自家制醬汁慢慢煎香鵝肝,肉質肥美,油脂豐富,配搭香醋調味,底下加上多士,口感豐富之中很解膩✨厚燒牛柳牛柳牛味香濃,充滿牛味,肉汁豐富,可配搭炸蒜片✨西班牙黑毛豬薄身豬肉片加入香蔥,味道清新✨煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上煙肉粒及香蒜配料,口感豐富✨炒什菜銀芽猛火快炒,爽脆可口✨果凍味道清甜,很解膩

✨Takiyan Tasting Menu $880

✨自家製醬汁煮南非鮑魚
鮑魚份量十足,質地爽彈軟腍,煮至入味

✨三款季節刺身
春刀魚、吞拿魚、池魚,味道新鮮,肉質肥美柔軟

✨金鎗魚腩手卷
底下香脆米餅加上金鎗魚蓉,口感爽脆中帶有軟綿感覺

✨海鮮茶碗蒸
質地滑嫩,充滿濃郁蛋香

✨清酒煮蜆
味道清甜

✨野氐生猛龍蝦

✨香煎鵝肝伴自家制醬汁

✨厚燒牛柳
牛柳牛味香濃,充滿牛味,肉汁豐富,可配搭炸蒜片

✨西班牙黑毛豬
薄身豬肉片加入香蔥,味道清新

✨煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上煙肉粒及香蒜配料,口感豐富

✨炒什菜
銀芽猛火快炒,爽脆可口

✨果凍
味道清甜,很解膩
5 day(s) ago 0 views
同朋友慶祝生日 就想試下鐵板燒咁岩呢一間瀧宴做緊2周年優惠所以就book左晚餐時段試下一出lift門口就覺得佢地門面設計都幾靚 同埋啲工作人員都好有禮貌serve 我地間餐廳嘅設計都幾靚,左邊係鐵板燒既Bar枱右邊係餐枱而且望出去就望到無敵海景 不過咁啱夜晚落雨所以就無咁靚我哋就嗌咗dinner Teppanyaki set前菜 有特製嘅吞拿魚同埋 60個月嘅Parma Ham配蜜瓜 然之後就嚟咗個季節吸物 係一個海帶鮮沙白湯佢海鮮味好濃但係都幾清甜😍喺食緊呢兩個前菜嘅時候呢,佢就會準備好我哋等陣嘅主菜俾我哋影吓相同埋睇吓食材 南非鮑魚係新鮮喺個魚缸撈上嚟 😱😱👍第一樣就係南非鮑魚 南非鮑魚新鮮切薄片燒得啱啱好,唔會過老 燒完之後再配咗啲海苔粉上去味道豐富咗之餘又食到鮑魚嘅鮮然後就到野生大虎蝦 佢燒到個蝦頭脆卜卜面而蝦頭都幾多膏😋下一味餸就係香煎銀鱈魚呢個魚最正嘅就係佢脆卜卜嘅魚皮 😝下一味就係帆立貝好濃嘅牛油味,而且上邊有一啲魚子再加埋佢特制嘅醬汁 鹹鹹鮮鮮 入口嘅時候上面嘅魚子爆曬出嚟超正🤭另一個就係美國頂級牛肉 其他鐵板燒通常只有薄燒或厚燒但係呢一間薄燒同埋厚燒都有另外配咗一啲海

同朋友慶祝生日 就想試下鐵板燒
咁岩呢一間瀧宴做緊2周年優惠所以就book左晚餐時段試下
一出lift門口就覺得佢地門面設計都幾靚
同埋啲工作人員都好有禮貌serve 我地

間餐廳嘅設計都幾靚,左邊係鐵板燒既Bar枱右邊係餐枱
而且望出去就望到無敵海景 不過咁啱夜晚落雨
所以就無咁靚

我哋就嗌咗dinner Teppanyaki set

然之後就嚟咗個季節吸物 係一個海帶鮮沙白湯
佢海鮮味好濃但係都幾清甜😍
喺食緊呢兩個前菜嘅時候呢,佢就會準備好我哋等陣嘅主菜

第一樣就係南非鮑魚 南非鮑魚新鮮切薄片
燒得啱啱好,唔會過老 燒完之後再配咗啲海苔粉上去
味道豐富咗之餘又食到鮑魚嘅鮮

另一個就係美國頂級牛肉
其他鐵板燒通常只有薄燒或厚燒
但係呢一間薄燒同埋厚燒都有
另外配咗一啲海鹽同埋炸蒜片
師傅話如果唔夠味,就可以配埋一齊食
但係其實煎完個牛味你已經好夠,所以都唔使配埋一齊食
但係炸蒜片就咁當薯片食都係超正😁

最後師傅即席炒咗呢個櫻花炒飯 櫻花蝦嘅味出,而且配料好多

炒雜菜配特製XO醬
層次口感豐富 搭配均勻😙
到最後再有埋個甜品 係我最鍾意嘅柚子雪葩😍
成餐非常滿足
可以即席睇住師傅係你面前煮嘢食
而且睇到食材係新鮮 服務員亦都會為你介紹每一道餸嘅食法
成個體驗都係唔錯

喺銅鑼灣Sugar+ 26高層樓上舖,除左係一間主打廚師發辦既鐵板燒餐廳,餐廳瑰麗裝修,仲有一個特色就係望住無遮無擋既維港景色 👀👀 😎 個view好正🥰適合一班朋友、公司聚會包場😉 有長bar 枱可以睇住師傅握壽司🍣同匠心演繹而家openrice lunch有優惠添😎😎Dinner set 63折😜所以好推介大家去!😏😏⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ Teppanyaki set ($1480/pp)好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡🤤1️⃣季節前菜有分由淡味食到濃味👍🏼 有非常健康嘅日本餐的餐前菜 🍽️海藻醋連蟹肉🦀蟹肉好新鮮😄海藻有啲粘粘地咁加埋啲醋超級好食又開胃😍 燒白子口感綿密滑嫩😄入口即溶🥰有啲柚子醋調味更能突顯白子的鮮味😋 最後先食風乾火腿加密瓜🍈因為火腿係用咗60個月嚟風乾😎相當濃味2️⃣南非鮑魚鮑魚燒到入晒味🍴燒嘅時候有切開一片片☺️ 食落口感好似食緊菇咁爽口又腍😍 加上海苔嚟調影味🍽️超夾超好食🤤🤤3️⃣野生大虎蝦虎蝦好大隻🦐煎嘅時候有去皮去腸👍🏼 有適當嘅調味帶出隻蝦嘅鮮味🥰 而且肉質超爽口超新鮮😋 蝦頭位置仲有肉食tim🤤4️⃣香煎銀鱈魚外皮煎

Teppanyaki set ($1480/pp)

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡🤤

1️⃣季節前菜
季節前菜

2️⃣南非鮑魚
南非鮑魚

3️⃣野生大虎蝦

4️⃣香煎銀鱈魚
外皮煎到好脆🤩入面啲魚肉好嫩滑😋 煎完之後超多魚油加上微微嘅鹽嚟調味🧂超級香超級好食😍 值得推薦!👍🏼
香煎銀鱈魚

5️⃣香草牛油帆立貝
賣相超靚🥰大大粒同肥美厚身活帆立貝牛油燒🤩被輕輕煎至金黃🌟外焦內嫩😊好鮮甜😎入口厚肉嫩滑又彈牙😛加上香草牛油再磯燒🧈吸滿帶有鹹味的蒜蓉牛油汁🧄配上自家醃漬既海苔湯🥣和三文魚子🎣豐富咗口感同凸顯鮮味😊

6️⃣美國頂級牛肉
美國頂級牛肉有兩種食法🫣 薄燒厚燒兩吃🔪試到不同口感😇 薄切牛肉捲着香蔥來燒🌯有啲似牛肉卷🍴肉質嫩滑😍好惹味😋而厚燒就牛肉味較濃😝肉質鮮嫩多汁🤓油花豐富🐄肉香四溢🥸配以輕脆香口嘅炸蒜片同鹽粒🧂味道更有層次😗完全唔會好油膩😎
美國頂級牛肉

7️⃣鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯要整得好食其實好難🙁 喺呢度完全做到好好食🤤鐵板炒飯炒到金黃同粒粒分明🍚超級足料😎每啖都食到櫻花蝦🦐蟹肉🦀蛋絲🍳紅蘿蔔絲🥕蔥花🤓超級鮮味😏好香好好味🥺唔會好油🤨入口好乾身😎仲有炒雜菜配上自家製蒜蓉醬😙超級惹味同芽菜超爽脆清甜😉
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

8️⃣季節吸物
今日係淮山魚湯🥣miss mochi唔係好飲街既湯😌因為太重味精😫不過呢度碗湯🥣miss mochi飲晒! 魚湯奶白色同熱辣辣🔥如果唔係好易好腥😌好濃魚味同超級鮮甜美味🐟淮山入口黏滑😗非常鮮甜😎
淮山魚湯

9️⃣甜品
自家製巨峰提子啫喱🍇好特別,啫喱係整到一粒粒透明既🧊好似啲冰粒咁,超fancy🤭食落好似食緊巨峰提子咁😎質地勁Q彈😏
巨峰提子啫喱

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
淮山魚湯
巨峰提子啫喱
2024-11-14 65 views
這是一個賞心悅目的鐵板燒:鐵板燒餐廳#### 餐廳特色- **美味食材**:選用新鮮的和牛、海鮮及時蔬,確保每一口都能感受到食材的原汁原味。👍- **主廚表演**:專業主廚在鐵板前的精湛技藝,將食材現場烹調,讓顧客在享受美食的同時,也能欣賞到廚藝的魅力。👍- **舒適環境**:現代簡約的裝潢,搭配柔和的燈光,營造出輕鬆愉悅的用餐氛圍。👍#### 推薦菜品1. **和牛鐵板燒**:肉質細膩,油花分布均勻,輕輕一烤即化,搭配特製醬汁,風味絕佳。👍2. **海鮮拼盤**:新鮮和龍蝦,配上師傅的烹調技巧非常好味。 👍3. **時蔬炒菜**:選用當季時蔬,清脆可口,為重口味的肉類提供了良好的平衡。👍4. **自製醬料**:餐廳提供多款自製醬料,如蒜蓉醬、黑椒醬等,讓顧客可以根據個人口味進行搭配。👍環境非常美麗可以飽覽銅鑼灣夜景🎑
這是一個賞心悅目的鐵板燒:

Group-buy
100分的鐵板燒
超好的鐵板燒
2024-11-14 0 views
🍬餐廳位於銅鑼灣繁華地段的Sugar+商厦中。空間格局寬敞明亮,近乎落地的透明玻璃窗將外界景致一覽無遺。價格不過千的日式饗宴,超級友善的職員,賓至如歸的體驗,好絕對值得一試。📄Takiyan Tasting Menu $880🌊自家製醬汁主南非鮑魚鮑魚的肉質滑嫩有彈性、有咬感,海味與醬汁的味道融合,帶來淡淡的鮮甜味。底部有一小塊白蘿蔔吸收鮑魚的鮮味,平衡醬汁的濃郁。🍣季節刺身三款池魚、伊佐木和吞拿魚的風味由淡入濃,循序漸進。池魚的肉質細膩,味道清淡,散發著淡淡的海鮮鮮味。伊佐木則肉質結實而滑嫩,味道鮮美,且帶有絲絲甜味。吞拿魚的口感柔滑且富有嚼勁,油脂的濃郁味道令人回味無窮。🐟🧂金鎗魚腩手捲這道料理採用了鬆脆餅代替紫菜作為手捲的包裹,和使用了米粉鹽作為配料,令口感層次更豐富。金鎗魚肉質鮮嫩、油脂豐富、入口即化,鬆脆餅能提供酥脆的口感和清淡乾身,與內餡的軟嫩形成對比,很好的襯托主角,增加整體口感的多元性。米粉鹽的添加能為口感增添一層鹹香的味道,與內餡鮮美結合,形成更複雜的層次。創新的作法也賦予整道菜餚一種更加精緻優雅的視覺擺盤效果和當代人對健康的追求。🥚茶碗蒸滑順密實的蛋質地,散發出溫潤

📄Takiyan Tasting Menu $880

🌊自家製醬汁主南非鮑魚

🍣季節刺身三款

🐟🧂金鎗魚腩手捲

🥚茶碗蒸
滑順密實的蛋質地,散發出溫潤的金黃色澤。蛋香與蒸汽的清幽氣息融合,加入不同海鮮的食材,為這道料理增添了一絲海鮮鮮味和咬感,令人食欲大開。

🥣季節吸物 - 蜆肉清湯
湯頭清新淡雅,卻蘊含著大海的鮮美滋味,同時能潔淨味蕾,喚起對後續菜肴的期待。

🦞野生生猛龍蝦
龍蝦肉質飽滿爽口彈牙、呈現誘人的金黃色澤,檸檬汁既能突出其鮮甜的海鮮風味,為整體口感帶來了柔和的平衡。

🦢香煎鵝肝
鵝肝的表面酥脆的外皮,而內裡則保持著渾厚濃郁的口感。每一口都能感受到鵝肝獨特的滑嫩質地和醇厚濃郁的風味,再以黑豆進行中和,搭配絕妙。

🐮美國頂級牛柳
保持了軟嫩多汁的質地,令每一口咀嚼都能感受到牛肉纖維的鮮甜多汁,令人回味無窮。旁邊的青椒帶來了脆嫩的口感,與牛肉形成反差、調和口感。

🍚煙肉香蒜炒飯
每一粒米飯都吸附了適量的油脂,散發出誘人的香氣;與飽滿的煙肉碎、蒜末等配料充分融合,每一口都能感受到飯粒的彈牙,以及煙肉帶來的豐厚味道。

🥗炒什菜
芽菜被炒至香口搭配XO醬,更惹味。

🍨自家製白桃冰粉
既不會過於冰冷生澀,也不會過於甜膩軟爛,恰到好處地融合了滑嫩與香甜,瑰麗的果香在口中久久飄蕩。
餐廳位於Sugar+ 26/F,坐擁大坑同埋維園嘅夜景,超級推薦夜晚嚟食,一路食一路欣賞香港嘅夜景✨而家做緊優惠,以promotion price $880享用原價$1380嘅Takiyan Tasting Menu✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚浸得又淋又入味,自家製醬汁好有日式風味,白蘿蔔比想像中更加清甜!好出色地kick start呢餐盛宴✨季節刺身3款先食鯛魚、再食青花魚,最後係吞拿魚厚切刺身,非常新鮮,而且充滿魚香,個人覺得青花魚最出色💯✨金鎗魚腩手卷由底數上係米餅、壽司飯、呑拿魚碎、用米粉做嘅鹽以及少量芝麻碎🥹唔用紫菜反而用口感爽脆嘅米餅,呢個配搭好新奇😛✨海鮮茶碗蒸滿滿嘅蟹肉,日本🇯🇵蛋嘅味道真係特別香,份量都幾大同好滑身✨季節吸物濃郁嘅龍蝦湯,實在係龍蝦盛宴✨野生生猛龍蝦🦞坐吧枱位最開心係可以見到師傅成個備餐過程,由拎隻好生猛游緊水嘅龍蝦出嚟劏、沖水、煎,到最後用膏煎至金黃色,再加埋日本紫菜粉👍🏻龍蝦大大隻非常多肉而且肉質彈牙鮮嫩,性價比好高✨香煎鵝肝伴自家製醬汁脂肪感爆棚嘅鵝肝配自家製黑醋醬😋食完仲有兩粒黑豆解膩,toast烤得好香脆!✨美國頂級牛柳肉味香濃,唔需要額外用鹽

季節刺身3款
先食鯛魚、再食青花魚,最後係吞拿魚
厚切刺身,非常新鮮,而且充滿魚香,個人覺得青花魚最出色💯

金鎗魚腩手卷

海鮮茶碗蒸
滿滿嘅蟹肉,日本🇯🇵蛋嘅味道真係特別香,份量都幾大同好滑身

季節吸物
濃郁嘅龍蝦湯,實在係龍蝦盛宴

野生生猛龍蝦🦞

香煎鵝肝伴自家製醬汁

美國頂級牛柳
肉味香濃,唔需要額外用鹽調味已經好足夠,簡單嘅炸蒜片亦都好驚艷!

煙肉香蒜炒飯
🍽️omakase最珍貴之處係簡單嘅食材都可以用出色嘅方法呈現😋炒飯嘅用料好簡單普通,充滿蛋香嘅飯配上眾多配料👍🏻本身好飽都食晒成碗飯

炒什菜
新鮮清甜嘅炒雜菜,想重味啲嘅話可以撈埋師傅自製嘅蒜蓉醬👀我個人覺得加埋醬料味道更加豐富同埋多層次

是日精選甜品🍧
軟滑嘅綠茶布甸,配上紅豆蓉👍🏻個人覺得紅豆蓉絕對係錦上添花
2024-11-09 0 views
位於銅鑼灣Sugar+樓上的高級日本餐廳,環境優美,遠眺城市夜景,特別適合慶祝。餐廳以其精緻的菜品和創新的烹飪手法而著稱,無論是海鮮還是肉類,每道菜都展現了廚師的用心與才華。🤍自家製醬汁煮南非鮑魚一道人印象深刻的開胃菜,經過三小時的慢煮,鮑魚的鮮嫩質感充分釋放,入口即化。醬汁既香濃,又令鮑魚的自然鮮味不被掩蓋,反而得到了完美的提升。🤍季節刺身拼盤季節刺身拼盤由三款新鮮海鮮組成:水八爪魚、青花魚和吞拿魚。水八爪魚的肉質彈牙,經過精細的切割,搭配一點檸檬汁,提升了海味的鮮香。青花魚肉質細膩,脂肪分布均勻,油脂的香氣隨著每一口慢慢釋放。而吞拿魚則厚切,鮮紅的色澤讓人食指大動,口感滑順,入口即溶。🤍金鎗魚腩手卷使用了餅皮撻代替傳統的紫菜,這樣的搭配讓口感更為豐富。魚腩經過淡碎鹽調味,鮮味十足,無需再沾豉油,已經能讓人感受到滿滿的滋味,餅皮的酥脆與魚腩的柔滑形成了完美的對比,令人驚喜。🤍海鮮茶碗蒸茶碗蒸質地香滑,鮮甜的湯底中融入了鮮蝦、蟹肉和魚片,每一口都散發著海洋的氣息。茶碗蒸的滑嫩與海鮮的鮮味交織,令人一口接一口。🤍季節吸物為適合季節享用的蜆肉清湯,味道清新,沒有添加額外調味,10分鮮甜。🤍

🤍自家製醬汁煮南非鮑魚

🤍季節刺身拼盤
季節刺身拼盤由三款新鮮海鮮組成:水八爪魚、青花魚和吞拿魚。

🤍金鎗魚腩手卷

🤍海鮮茶碗蒸
🤍季節吸物

🤍野生生猛龍蝦
以鐵板製作炒龍蝦肉,小龍蝦的肉質爽口彈牙,鐵板的高溫將其鮮香完全鎖住,並透出淡淡的煙燻香味,令人陶醉。

🤍香煎鵝肝伴自家制醬汁
鵝肝外層煎得香脆,內部則是細膩的肉質,幾乎在嘴裡即刻融化。配以酸甜的秘製醬汁,層次感十足,搭配黑豆,解膩效果極佳,讓整體風味更加圓潤。

🤍美國頂級牛柳及西班牙黑毛豬
牛柳熟度剛好,外皮煎香,內裡鮮嫩多汁,肉質緊實而不油膩,配以簡單的調味,讓人的味蕾得到充分滿足。西班牙黑毛豬的肉質更是柔軟,油脂分布均勻,口感滑順,讓人一試成主顧。

🤍炒什菜
新鮮當造的芽菜十分爽口,以簡單醬油調味,既不清淡,又能帶出芽菜的鮮味。
🤍煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,配上香脆的煙肉和蒜蓉,香氣四溢。

🤍葡萄汁冰粉
當日的精選甜品是葡萄汁冰粉,冰粉清爽滑嫩,與濃郁香甜的葡萄汁相互融合,不會過甜,完美地為這一餐劃上圓滿的句號。
自家製醬汁南非鮑魚鮑魚口感剛剛好,好嫩滑柔軟,調味適中不會太咸太淡,幫你切好埋,唔使自己用刀。金倉魚腩手捲 以為係普通嘅手捲,點知係上面係金倉魚蓉,飯下面係米餅,wasabi同醬油本身已經調好左味,放入口成個配搭味道啱啱好 ,可以話係完美嘅調味。我同朋友食到讚不絕口,依道菜係我地覺得最驚喜,也發揮咗廚師嘅創意。海鮮茶碗蒸茶碗蒸入面有菇同唔同嘅料 季節吸物個湯係蜆湯,裏面有海帶,有好特別清新嘅香草味,好好飲,飲到停唔到口。 深海池魚 鯛魚 吞拿魚 我自己覺得鯛魚好清香,朋友喜歡池魚有種油脂香 活龍蝦睇住佢由缸活生生撈出嚟,到在鐵板上被煮,然後最後入咗你個口。廚師已經用蝦膏做了調味醬汁再炒埋龍蝦肉,十分香濃。食完啲肉以為已經冇肉嘅時候,廚師同我哋講反轉個頭裏面佢放左啲肉係入面,可以食埋,嗰啲肉冇落醬汁炒,原汁原味的鮮味,體會廚師的細心。鵝肝煎得好香,醬汁酸酸甜甜,同鵝肝連多士一齊食好夾,味道好balance!食完再食果兩粒黑豆解膩,連果兩粒黑豆味道都好好味好鮮甜!鐵板煎牛扒揀左五六成熟,有薄切同厚切兩款薄切裏面夾咗啲蔥,厚切牛扒可以同蒜片一起吃。味道出色炒飯粒粒分明。炒雜菜 甜品係巨峰提子
自家製醬汁南非鮑魚

金倉魚腩手捲

茶碗蒸入面有菇同唔同嘅料

深海池魚 鯛魚 吞拿魚

我自己覺得鯛魚好清香,朋友喜歡池魚有種油脂香

活龍蝦

鵝肝

鐵板煎牛扒

揀左五六成熟,有薄切同厚切兩款
薄切裏面夾咗啲蔥,厚切牛扒可以同蒜片一起吃。味道出色

炒飯粒粒分明。

炒雜菜

甜品係巨峰提子,也是很滿意。

整體來說,餐廳環境清幽,背後仲有運動場和維多利亞港海景,服務員態度有禮良好,食物質素 對得起呢個價錢,十分推介!朋友食完話佢媽咪生日都想帶佢嚟食。
男朋友生日前夕上咗嚟間餐廳慶祝,Openrice見到佢個tasting menu好吸引,一個menu咩都有哂:魚生刺身,鮑魚,龍蝦,鵝肝,牛柳,係慶祝生日嘅好地方。然後去完真係冇令我哋失望!佢哋每一道菜都展示咗廚師嘅用心同日本料理嘅細膩,無論係食材質素、烹調手法定擺盤,都係一場視覺同味覺嘅饗宴。自家製醬汁煮南非鮑魚Wow! 第一道菜就食鮑魚,太奢華了吧!南非鮑魚選用咗醬油底嘅自家製醬汁長時間慢煮,令鮑魚充分吸收咗醬汁嘅鹹香,入口鮮甜而有嚼勁。配搭嘅蘿蔔亦同樣吸收咗醬汁嘅精華,柔軟而入味,作為開場菜式,呢道菜係非常好嘅開始。🐚🍢季節刺身 3款季節刺身係由油甘魚、鯛魚同吞拿魚赤身組成。每款魚生都係當季最鮮美嘅選擇,油甘魚脂肪分佈均勻,入口即化;鯛魚清淡爽口,肉質細緻;吞拿魚赤身則富有彈性而無過多油脂,味道鮮甜。呢個刺身拼盤擺盤精美,魚生新鮮度極高,絕對係日式料理中不可或缺嘅部分。🍣🐟吞拿魚蓉米餅呢道菜比咗我好多驚喜!將傳統嘅壽司飯同吞拿魚蓉結合,並搭配特別嘅米餅,整體口感層次超級豐富!吞拿魚蓉配上蔥花,味道清新。好特別嘅係,呢度用嘅鹽係用米粉製成,呈片狀,係一道非常有創意嘅點綴,鹹味恰到好
季節刺身 3款
吞拿魚蓉米餅
呢道菜比咗我好多驚喜!將傳統嘅壽司飯同吞拿魚蓉結合,並搭配特別嘅米餅,整體口感層次超級豐富!吞拿魚蓉配上蔥花,味道清新。好特別嘅係,呢度用嘅鹽係用米粉製成,呈片狀,係一道非常有創意嘅點綴,鹹味恰到好處,令人覺得非常新鮮有趣。🍘🍚
海鮮茶碗蒸
海鮮茶碗蒸嘅蒸蛋質感絲滑,內裡有本菇同白果,增添咗口感嘅層次。而醬汁係用蟹肉同蟹汁製成,鹹度適中,帶有濃郁嘅鮮味。每一口都充滿咗海鮮嘅香氣,非常適合作為一個輕盈但味道豐富嘅中段菜式。🥚🦀
季節吸物:蜆清湯
呢道蜆清湯非常鮮甜,湯底清澈,充滿咗蜆嘅鮮味,係令我覺得自己去咗日本嘅感覺!呢個湯不但平衡咗前面刺身同煮物嘅口感,亦為後續嘅重口味菜式做好咗準備。蜆肉嫩滑,湯底嘅鮮甜讓人一試難忘。🍲🐚

鐵板燒部分:
野生生猛龍蝦
野生龍蝦係呢餐嘅重點之一,龍蝦肉質非常彈牙又鮮甜。廚師特意將龍蝦膏同龍蝦肉一齊炒,令味道更加濃郁。整體口感豐富而唔會過重,龍蝦膏嘅香氣充滿咗每一口龍蝦肉,驚艷了我!🦞🔥
香煎鵝肝伴自家制醬汁
香煎鵝肝用咗自家製嘅黑醋醬汁,鵝肝煎得外脆內軟,口感非常豐富。鵝肝本身非常肥美,入口即化,而黑醋醬汁帶有輕微嘅酸味,恰恰中和咗鵝肝嘅油膩感,令整道菜變得更加平衡。呢道菜絕對係高級料理中嘅一大亮點。🍴🦢
美國頂級牛柳
我哋叫咗五成熟,上枱嘅時候熟度剛剛好。牛肉口感超級軟嫩,入口即化,帶有好濃嘅牛味,真係頂級嘅味道!肉質非常鮮嫩不特止,仲充滿咗肉汁,每一口都係極致嘅享受,唔捨得食哂佢!🥩🇺🇸
煙肉香蒜炒飯
煙肉香蒜炒飯作為一道副菜,炒得粒粒分明,煙肉帶有香脆嘅口感,蒜香撲鼻。呢個炒飯簡單但味道豐富,特別適合配搭較重口味嘅主菜。🍚🥓
炒什菜
炒什菜主要係以芽菜為主,清脆爽口,同時帶有輕微嘅焦香味,中和吓之前比較重口味嘅主菜。🥬
甜品:抹茶紅豆布甸
最後嘅抹茶紅豆布甸係一個完美嘅收尾,抹茶嘅微苦配上紅豆嘅甜,口感軟滑而唔會過甜。呢個甜品非常清爽,為整個餐單畫上咗一個完美嘅句號,令人食完後有一種舒適嘅滿足感。加埋一杯熱茶,perfect!🍵🍮

我哋離開嘅時候都覺得好滿足,走嘅時候我哋都覺得唔到今餐最好食係咩,因為樣樣嘢都咁好味!佢哋無論係海鮮定肉類,每一道菜都充滿誠意。如果你鍾意精緻嘅日本料理,呢個品嚐菜單絕對係一次難得嘅體驗!
2024-11-01
坐擁維園維港靚景,裝潢華麗有氣派,有日式料理及日式鐵板燒,廚師即席烹調,而海鮮更是活捉活煮,好新鮮! Tasting Menu 網上預訂有65折優惠🤩 好抵食!有鮑魚/活龍蝦/鵝肝/刺身,用料上乘份量十足!自家製醬汁煮的南非鮑魚非常入味,鮮甜的味道完全突顯了鮑魚的本身風味,肉質彈牙,絕對不韌。野生龍蝦的新鮮度無可挑剔,肉質彈牙且醬汁提升了整體風味,讓人停唔到口。香煎鵝肝外脆內軟,搭配黑豆,好特別。美國頂級牛柳厚切的蒜片炸得香脆,肉質鮮嫩多汁,搭配生洋蔥沙律,更有層次。另外還有薄切牛肉,油脂滿溢,包住蒜及葱,超級好味!季節刺身——真鯛、深海池魚,無論口感或新鮮度都讓人讚嘆。蔥拖羅中餅,魚腩的油脂與中餅的糯米香互相配合,令人回味煙肉香蒜炒飯炒什菜海鮮茶碗蒸季節吸物是日精選甜品~巨峰提子啫喱

Tasting Menu 網上預訂有65折優惠🤩 好抵食!
有鮑魚/活龍蝦/鵝肝/刺身,用料上乘份量十足!

香煎鵝肝外脆內軟,搭配黑豆,好特別。

是日精選甜品~巨峰提子啫喱