2024-05-24 77 views
尋晚食左間搜羅左好耐嘅鐵板燒omakase, 由經驗豐富又超nice嘅廚師掌舵,成餐飯除左可以即席欣賞面前師傅嘅用心烹調,食物嘅賣相同味道都做到極繳,真心enjoy x100000😍😍首先有前菜,包括螢光魷魚、糖醋蕃茄等,超級開胃呀。師傅每一道菜都會簡單作介紹,又會建議進食嘅先後次序,務求令口感味道更加昇華!然後到刺身,有真雕配松露油,池魚,吞拿魚,三款魚同樣口感軟滑,食落充滿豐富天然魚油香壽司有伊佐木,黑木魚,呢兩種魚我第一次品嚐,雪白通透,脂肪豐盈,肥美甘香雪藏蟹配貝殼麵,蟹肉好厚實,配貝殼麵覺得呢個配搭幾fusion,個汁要認真試下,我覺得非常唔錯呀!!!啲牛煎到剛剛好五成熟,滿滿肉汁,其中兩舊仲有驚喜,包左d香蔥喺入面架,勁好食😍銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。覺得餐廳全部食材都係靚料而且自身鮮味/師傅調好左嘅味都已經好足,基本上我都冇點額外嘅醬汁已經超級好味!同埋啲食物真心擺得好靚😍下次要帶埋成家黎幫襯!

銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!

最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。

2024-05-22
2024-02-24 689 views
Tasting menu 好抵食,龍蝦鮑魚鵝肝有齊,鐵板燒晚餐只係880‼️前菜南非鮑魚配上蘿蔔,醬汁醃製得好甜,鮑魚好彈牙。跟住係前菜刺身,有三款魚,肉質爽口夠晒鮮甜👍金槍魚腩手卷好得意個手卷係壽司放喺米餅上😆 金槍魚腩好肥美,米餅又脆又有好濃既米香,令成個壽司更上一層樓✨茶碗蒸蛋非常大碗🤣 蛋蒸得好嫩滑,有蟹肉同蝦肉,吾錯。極度新鮮嘅龍蝦🦞第一次去餐廳見到師傅即場捉龍蝦😂 睇到都覺得新鮮,龍蝦好大隻好多肉,煎得香口配上蝦膏,完美😍 鵝肝係我永遠嘅愛🫶 鵝肝大小肥瘦剛好,配上吐司同埋黑醋汁完全唔會膩,超好食🥹 配上甜甜嘅黑豆最後食清味蕾。我地叫咗一個薄切一個厚切牛柳,個人比較鍾意薄切,薄切牛肉中間捲住蔥花,好香好好食🤤 旁邊有炸蒜片都好好食煙肉香蒜炒飯師傅落咗好多好多蛋 😍 飯炒得好香,但係唔會過油,一啖接一啖真係停唔到,仲有炒雜菜配上蒜蓉醬,連我朋友唔鍾意食菜都食得好滋味😆甜品桂花啫喱香甜清爽,上面有少少碎米餅增加口感👍

前菜

金槍魚腩手卷

茶碗蒸蛋
非常大碗🤣 蛋蒸得好嫩滑,有蟹肉同蝦肉,吾錯。

極度新鮮嘅龍蝦🦞

煙肉香蒜炒飯

甜品桂花啫喱香甜清爽,上面有少少碎米餅增加口感👍

• 澳洲龍蝦
2024-02-03 667 views
最近到銅鑼灣的瀧宴鐵板燒餐廳品嚐了他們的午餐套餐,整體而言,這是一個令人印象深刻的用餐體驗。從前菜到主菜,每一道菜品都展現了高品質的食材和精湛的廚藝。開場的前菜蟹肉蘿蔔非常精緻,蘿蔔的脆度和蟹肉的鮮甜完美融合,為整餐帶來了清新的口感。接著的香煎鵝肝伴自家製醬汁更是令人驚艷,鵝肝的柔軟口感和濃郁的味道十分好吃在主菜方面,野生大虎蝦和香草牛油帆立貝都表現出色。大虎蝦的鮮嫩肉質和鮮甜的味道令人難以抗拒,而香草牛油帆立貝則帶來了豐富的海鮮風味,完美地融合了香草和牛油的香氣。另一道令人驚喜的菜品是鐵板銀鱈魚,魚肉鮮嫩多汁,搭配上獨特的鐵板燒烤風味,令人回味無窮。美國頂級牛肉更是這頓餐點的亮點之一,有牛柳粒同牛肉片,肉質嫩滑,口感極佳,配搭蒜片一絕,每一口都充滿了濃郁的牛肉風味。鐵板炒飯配海帶麵豉湯和炒雜菜都很出色。鐵板炒飯香氣四溢,米粒鬆軟,配上海帶麵豉湯的鮮美湯底,為整餐增添了豐富的層次感。整體而言,瀧宴鐵板燒餐廳的午餐套餐絕對是一個令人滿意的選擇。他們將高品質的食材和精湛的廚藝完美結合,打造出一道道美味的料理。加上舒適的用餐環境和友善的服務,這是一個值得推薦的餐廳!

• 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 野生大虎蝦
升職加人工之食返餐好🎉🍻 上網睇過呢間鐵板燒環境舒適,啲人話海鮮新鮮,一於豪一豪佢。❤️季節前菜雪鹽蕃茄 靜岡粟米 白子 師傅話食蔬菜先,最後先白子! 雪鹽係麵粉做嘅鹹鹹地加埋溫室蕃茄非常開胃。 整個粟米係生食嘅,超級甜同埋有粟米嘅香味。 最後白子配合埋佢嘅柚子醋,酸酸甜甜再加白子嘅creamy 。成個開胃菜咩味道都有小小,令到個胃即刻醒晒!🤣🤣南非鮑魚識落去有啲Q彈,亦都爽口,但係又唔會好硬身。燒嘅時間都啱啱好!見到師傅落主要係牛油同醬汁嘅汁燒。 香草牛油帆立貝帆立貝本身都係牛油將汁汁燒,而佢嘅綠色湯底係紫菜湯底,令到個味道多啲層次。上面仲有三文魚子,三文魚子咬落去爆出來鹹鹹地嘅汁,配合埋帆立貝味道更出色。野生大虎蝦 推介❤️呢個超級彈口,再加滿滿嘅蝦膏,非常出色!先食咗原味之後再用檸檬汁,更加食到本身蝦嘅鮮味。😋香煎銀鱈魚上面插着一塊銀鱈魚皮,脆卜卜好香口。 魚嘅肉質紮實彈牙,銀鱈魚味重!美國頂級牛肉佢有一個薄燒同厚燒,薄燒嗰個就包住好多日本蔥花。 可能因為用日本蔥花,所以個辛辣感覺唔係好勁!咬落去個味又唔會冚過咗本身和牛嘅香味。厚身嘅和牛配合佢側邊嘅蒜片同埋鹽,唔會好膩!大蜆湯自己喺

季節前菜
雪鹽蕃茄 靜岡粟米 白子

南非鮑魚

香草牛油帆立貝

野生大虎蝦 推介❤️

香煎銀鱈魚

美國頂級牛肉

大蜆湯
自己喺屋企都整過,但係唔知佢係咪用超級多嘅蜆去煲個湯,飲落去嗰種鮮甜味非常重。 再加淡淡嘅清酒味! 解左之前食鐵板燒嘅油膩!

綠茶紅豆mousse
綠茶味淡淡地,而紅豆🫘係好棉好紮實。

整體嚟講環境舒適,而且師傅周不時都喺燒緊嘢食嘅時候表現吓。 👏🏻 睇Menu見到呢一間除咗鐵板燒仲有日式omakase ! 希望下次喜慶日子再嚟試吓佢嗰omakase 🍣🤪
2024-01-25
  • 季節前菜
2024-01-25 146 views
Dinner Teppanyaki Set$1480前菜三點靜崗高糖度蕃茄配淡雪鹽:鮮甜多汁。靜岡溫室白粟米:粒粒晶瑩飽滿。鱈魚白子:將辣椒蘿蔔蓉,加埋酸汁食,開胃。南非鮑魚:size 有半隻手掌咁大,鮑魚軟嫩有嚼勁。野生大虎蝦:蝦肉爽口彈牙,師傅特別將蝦頭裡面既蝦膏製作成醬汁,與蝦身一起烹煮,口感好rich。香煎銀鱈魚:師傅將銀鱈魚皮煎得香脆並作為裝飾,充滿美感又好食。香草牛油帆立貝:帆立貝新鮮好味,配上自家醃漬既海苔和三文魚子,口感極佳。美國頂級牛肉:牛肉好厚切而且牛味十足,肉汁豐富,滿滿既幸福感。西班牙豚肉:師傅控制既火候啱啱好,所以份外juicy。炒什菜:芽菜仔、冬菇、秀珍菇、韭菜,配上自家製醬汁,香口但不辣,十分惹味。鹿兒島櫻花蝦炒飯:飯炒到金黃色,每口都食到櫻花蝦,仲有蟹肉、蛋絲、紅蘿蔔絲、洋蔥、蔥花,好足料。季節吸物大蜆清湯:大蜆味道鮮甜,湯底好飲又暖胃。自家製綠茶奶凍,加左紅豆蓉,味道甜糯。總結,師傅對食材同擺盤都好講究,係我哋食過最滿意既鐵板燒。
Dinner Teppanyaki Set$1480

前菜三點
靜崗高糖度蕃茄配淡雪鹽:鮮甜多汁。
靜岡溫室白粟米:粒粒晶瑩飽滿。
鱈魚白子:將辣椒蘿蔔蓉,加埋酸汁食,開胃。

南非鮑魚:size 有半隻手掌咁大,鮑魚軟嫩有嚼勁。

西班牙豚肉:師傅控制既火候啱啱好,所以份外juicy。

季節吸物
大蜆清湯:大蜆味道鮮甜,湯底好飲又暖胃。

自家製綠茶奶凍,加左紅豆蓉,味道甜糯。

總結,師傅對食材同擺盤都好講究,係我哋食過最滿意既鐵板燒。

• 大蜆清湯
  • 鹿兒島櫻花蝦炒飯
  • 南非鮑魚
  • 香煎銀鱈魚
  • 香草牛油帆立貝
3 day(s) ago 0 views
首先,自家製汁煮鮑魚非常入味,而且又大隻,口感爽口彈牙,自家製嘅醬汁非常惹味,更帶出了海水嘅鮮味,上面放了京蔥裝飾,下面配了蘿蔔蓉。刺身有深海池魚、吞拿魚、針魚,每樣都非常新鮮,尤其係呑拿魚,色澤紅潤,油脂洋溢,好美味。之後上枱嘅吞拿魚蔥壽司外觀好吸引,下面係米餅,上面係呑拿鮮蓉,中間係飯,好似三文治咁,灑上了芝麻和香蔥。呢度提供左漬物,食完每道菜都可以清一清味蕾。接着就到松葉蟹鮮海苔茶碗蒸,松葉蟹肉鮮甜又美味,海苔同蟹肉好夾,蛋非常滑嫩。之後就到鐵板燒,澳洲龍蝦係主角,蝦肉非常美味,主要用咗龍蝦膏作為醬汁調味。法國鵝肝主要配左黑醋,非常美味,另外仲有黑豆在最後點綴。牛肉廚師會分開厚燒和薄燒,厚燒肉汁鎖住左好juicy,配有岩鹽同埋蒜片。最後,仲有煙肉炒飯和炒雜菜配自家製蔥蒜醬,食到好飽,再飲埋螺頭松茸湯,以及藍莓汁櫻花啫哩作為甜品。

呢度提供左漬物,食完每道菜都可以清一清味蕾。

法國鵝肝主要配左黑醋,非常美味,另外仲有黑豆在最後點綴。

銅鑼灣呢間日式鐵板燒位於高層,可以俯瞰成個維港景色,好有居高臨下嘅感覺,好有格調😍今次揀咗$398瀧宴 Teppanyaki Set,有前菜、鵝肝同鐵板燒,性價比都幾高。🍽️ 香煎鵝肝半自家製醬汁鵝肝好肥美,火喉岩岩好,輕肝心香脆得嚟又有柔軟嘅質感,入口即溶,用咗意大利黑酷同日本黑豆,味道更加香濃。🍽️ 野生大虎蝦虎蝦肉質好嫩滑,配埋香草,幾惹味。🍽️ 香草牛油帆立貝帆立貝有口感,浸喺特製紫菜湯入面,有2種食法,可以飲埋啲湯,幾甜,仲用咗紅綠雞冠草做伴碟。🍽️ 鐵板銀鱈魚啖啖肉,燒到好香口。🍽️ 澳洲龍蝦 用龍蝦膏熬成龍蝦汁,可以先試原味,再點檸檬汁食又別有一番風味。仲有紅綠雞冠草,酸酸甜甜,好有口感。🍽️ 美國頂級牛肉有分厚燒同薄燒,厚燒牛柳好有口感但又唔會過熟。薄燒牛柳入面包咗好多脆蒜,加咗少少鹽調味,完全唔同口感!🍽️ 黑松露蟹肉炒飯用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。🍽️ 炒芽菜健康之選,夠晒調味同火候😍瀧宴日本料理📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓

🍽️ 香煎鵝肝半自家製醬汁

🍽️ 野生大虎蝦
虎蝦肉質好嫩滑,配埋香草,幾惹味。

🍽️ 香草牛油帆立貝

🍽️ 鐵板銀鱈魚
啖啖肉,燒到好香口。

🍽️ 澳洲龍蝦

🍽️ 美國頂級牛肉

🍽️ 黑松露蟹肉炒飯
用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。

🍽️ 炒芽菜
健康之選,夠晒調味同火候😍

瀧宴日本料理
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
呢間餐廳真係好適合同三五知己嚟!望住個海景又夠私隱度!餐牌美食選擇好多雪梨黑豚肉:豬肉味喺口中回到多汁,搭配雪梨清香,口螢光八爪魚:鮮甜爽口,彈牙而且超大隻!高糖度蕃茄:酸甜適中,同埋啲海草口感一齊食好夾黑松露鯛魚:肉質細嫩,油脂適中,清新脫俗的鮮美滋味。黑松露簡直係奢華嘅代表。赤身肉質柔軟細緻,是頂級海鮮的代表。深海池魚:鮮美爽滑,口感豐富,是海洋饗宴中的佼佼者。赤身:富含營養,好鮮味!鯖魚:肉質飽滿扎實,富含脂肪,滋味醇厚回甘。雪場蟹腳貝殼粉:雪場蟹好多汁,而且好鮮甜嘅蟹味!蟹肉一疏疏!貝殼粉吸收晒雪長蟹角嘅精華鐵板銀鱈魚表面金黃色,散發出誘人的香氣。鮮嫩多汁,肉質細緻而鬆軟。薄切和牛粒配上蒜片:肉質鮮嫩多汁,搭配蒜片香氣四溢,堪稱完美組合。櫻花蝦炒飯:香氣撲鼻,鮮甜爽脆,讓人不捨得吃完。自家製調味料炒雜菜蜆肉湯湯頭清澈透亮,蜆肉鮮甜彈牙,好似飲咗溶解在湯中嘅蜆肉咁樣!水蜜桃啫喱:果香柔潤,清新爽甜,令人回味無窮。
呢間餐廳真係好適合同三五知己嚟!
望住個海景又夠私隱度!

餐牌美食選擇好多

雪梨黑豚肉:
豬肉味喺口中回到多汁,搭配雪梨清香,口

螢光八爪魚:鮮甜爽口,彈牙而且超大隻!

高糖度蕃茄:酸甜適中,同埋啲海草口感一齊食好夾

黑松露鯛魚:
赤身肉質柔軟細緻,是頂級海鮮的代表。

深海池魚:鮮美爽滑,口感豐富,是海洋饗宴中的佼佼者。
赤身:富含營養,好鮮味!

鯖魚:肉質飽滿扎實,富含脂肪,滋味醇厚回甘。

雪場蟹腳貝殼粉:

鐵板銀鱈魚

表面金黃色,散發出誘人的香氣。鮮嫩多汁,肉質細緻而鬆軟。

薄切和牛粒配上蒜片:
肉質鮮嫩多汁,搭配蒜片香氣四溢,堪稱完美組合。

櫻花蝦炒飯:
香氣撲鼻,鮮甜爽脆,讓人不捨得吃完。
自家製調味料炒雜菜

蜆肉湯

湯頭清澈透亮,蜆肉鮮甜彈牙,好似飲咗溶解在湯中嘅蜆肉咁樣!

水蜜桃啫喱:
果香柔潤,清新爽甜,令人回味無窮。
2024-05-20 11 views
今晚舊同學請食飯,答謝我介紹一份新工俾佢~當然最開心聽到佢分享喜悅、鍾意這間新公司啦🍻餐廳位於銅鑼灣Sugar+高層位置,景觀甚好!無論侍應、廚師態度都非常親切有禮~師傅先介紹今晚將會炮製的主要菜式,期待一陣邊食邊欣賞大廚發揮🥳- 頭盤 -❤️蟹肉啫喱、昆布、帶子沙律果凍令蟹肉鮮味更加突出;醃製昆布芝麻味香;帶子微辣鮮甜 ❤️油甘魚、黑鱸魚、拖羅刺身魚肉細緻幼滑、味道甘甜鮮味、魚油香而不膩 ❤️池魚、真鯛壽司爽口結實;白魚味道本身較淡,廚師放上調好的薑蓉、蔥油,味道一絕~- 主菜 -❤️鱈場蟹淋上海皇汁蟹肉鮮甜彈牙,入口多汁;與香甜的鮭魚魚子配上海皇汁,大海的鮮味在口中爆發❤️銀鱈魚師傅將原有的魚皮煎得甘香薄脆,再將成品直立在烹調後的鱈魚上,視覺與味道的藝術結晶❤️美國頂級牛肉薑蓉蔥花薄切卷、牛柳燒濃郁的肉香、配搭薄脆蒜片及岩鹽 ,層次豐富❤️煙肉蒜香炒飯在大廚的功力下,看見每粒炒飯在鐵板上龍飛鳳舞,最後輕輕一剔將飯粒拋起,然後準確降落在碗上之大成,值得拍片回味~當然,每一口炒飯到香氣十足,成碗完食❤️蜆肉湯配上蜆肉及海帶味道鮮甜- 甜品 -❤️白蜜桃啫喱總結:無論窗外環境、室內裝修、每件餐具、食材都非

餐廳位於銅鑼灣Sugar+高層位置,景觀甚好!

無論侍應廚師態度都非常親切有禮~

- 頭盤 -
❤️蟹肉啫喱、昆布、帶子沙律
果凍令蟹肉鮮味更加突出;醃製昆布芝麻味香;帶子微辣鮮甜

❤️油甘魚、黑鱸魚、拖羅刺身
魚肉細緻幼滑、味道甘甜鮮味、魚油香而不膩

❤️池魚、真鯛壽司

- 主菜 -

❤️鱈場蟹淋上海皇汁

❤️銀鱈魚

❤️美國頂級牛肉薑蓉蔥花薄切卷、牛柳燒
濃郁的肉香、配搭薄脆蒜片及岩鹽 ,層次豐富

❤️煙肉蒜香炒飯
當然,每一口炒飯到香氣十足,成碗完食

❤️蜆肉湯
配上蜆肉及海帶味道鮮甜

- 甜品 -
❤️白蜜桃啫喱

總結:
無論窗外環境、室內裝修、每件餐具、食材都非常出色;滿足寫意的晚餐🥰
  • 香煎銀鱈魚
  • 鐵板炒飯配海帶面豉湯
2024-05-18 12 views
母親節諗左好耐同媽媽食咩 訂左呢間佢未食過既鐵板燒試下呢到有單點同套餐套餐好已經好豐富 唔洗諗有得食 正 先黎小菜 全部都好開胃 有沖繩特產水雲即係海藻 食落爽口 而且酸酸地 好開胃 胡麻醬蘆筍 自家製胡麻醬 好濃 好creamy 吞拿魚他他 底下仲有洋蔥 夾住食 刺身有三款 分別係鯛魚、深海池魚、吞拿魚廚房特別係鯛魚加左黑松露 建議就咁食的確另一番風味 深海池魚同吞拿魚都好高質肉質鮮嫩肥味 魚油都好甘香壽司係伊佐木同細池魚壽司伊佐木配柚子醬細池魚配蔥醬而且廚師已經調好味食落口感好豐富將魚淡淡既甜味 提升為又香又辣 完全係刺激味蕾終於要上鐵板燒了先黎煎大蝦 肉質好爽口 用左牛油煎好香 加埋檸檬 唔會有油膩既感覺香煎銀鱈魚廚師將塊油脂比較多既魚皮煎到可以企係身食落仲脆卜卜而魚肉鮮嫩爽滑 唔係到到食到呢個口感最後係美國牛柳(厚/ 薄切)兩食厚切食到香濃既牛肉味 而且唔韌而薄切裡面包左蔥同蒜 食落超級香 玫瑰鹽都唔洗沾 丹麥煙肉香蒜炒飯飯都炒到粒粒分別 夠乾身 落左好多配料去炒 仲食到調味方面加左少少胡椒落去 味道好豐富 炒雜菜 有芽菜、韮菜、菇 最鐘意佢個醬好香芝麻味 食落好惹味准山魚湯
母親節諗左好耐同媽媽食咩

即係海藻 食落爽口 而且酸酸地 好開胃
胡麻醬蘆筍 自家製胡麻醬 好濃 好creamy
吞拿魚他他 底下仲有洋蔥 夾住食

刺身有三款
分別係鯛魚、深海池魚、吞拿魚
廚房特別係鯛魚加左黑松露 建議就咁食

媽媽都表示十分滿意

鐘意佢呢到可以自己揀菜
而且仲有8折優惠
訂座既套餐都好抵 真心推薦
一出𨋢就已經感受到佢哋熱鬧嘅氣氛🥳落地大玻璃令到空間感大增,加上佢哋係開放式煮食空間,但又唔會有揮之不去嘅油煙味👍🏼店舖有好多唔同嘅套餐提供,喜歡散叫的話都可以😌➷🪐 季節前菜水雲菜|汁煮蠔|吞拿魚他他先品嘗酸酸地爽口開胃嘅水雲菜,其次就係鮮味十足嘅汁煮蠔🦪醬汁唔會太咸,蠔仔亦唔會太過熟透變老!最後就係吞拿魚他他,用上柚子醬油🍊除咗較為清香之外,仲食到有少少煙燻味道🐟§🪐 季節刺身伊佐木|油甘魚腩|吞拿魚拖羅刺身最緊要新鮮,魚肉夠肥美😋魚香就會突出,魚油脂都會豐富起黎🤩因為魚油都會膩,所以淺嚐一下就啱啱好👍🏼§🪐 壽司牡丹蝦壽司|黑木魚壽司比較喜歡佢牡丹蝦上面嘅胡椒調味🧂配合爽口帶甘甜嘅蝦肉係相當合適,味道豐富之餘又唔會搶走原味🦐係個幾特別嘅配搭😋§🪐 香煎銀鱈魚上枱已經聞到陣陣香味😶‍🌫️趁熱要先食魚皮,咁樣就可以食到佢啱啱煎起脆卜卜嘅一刻🤤銀鱈魚嘅魚肉質地嫩滑,亦唔會有腥味👍🏼§🪐 雪場蟹腳配意大利粉啖啖蟹肉結實有咬口,醬汁都充滿濃香蟹肉味🦀令到陪襯嘅貓耳朵同本菇都可以沾到咁濃郁嘅醬汁🥰§🪐 美國頂級牛肉牛香撲鼻😶‍🌫️牛肉非常香嫩軟腍,牛肉味相當突出👍🏼仲散發出陣陣青椒仔嘅香味,整個

🪐 季節前菜
水雲菜|汁煮蠔|吞拿魚他他

🪐 季節刺身
伊佐木|油甘魚腩|吞拿魚拖羅

刺身最緊要新鮮,魚肉夠肥美😋
魚香就會突出,魚油脂都會豐富起黎🤩
因為魚油都會膩,所以淺嚐一下就啱啱好👍🏼
🪐 壽司
牡丹蝦壽司|黑木魚壽司

比較喜歡佢牡丹蝦上面嘅胡椒調味🧂
係個幾特別嘅配搭😋
🪐 香煎銀鱈魚

銀鱈魚嘅魚肉質地嫩滑,亦唔會有腥味👍🏼
🪐 雪場蟹腳配意大利粉

啖啖蟹肉結實有咬口,醬汁都充滿濃香蟹肉味🦀
令到陪襯嘅貓耳朵同本菇都可以沾到咁濃郁嘅醬汁🥰
🪐 美國頂級牛肉

牛香撲鼻😶‍🌫️牛肉非常香嫩軟腍,牛肉味相當突出👍🏼
仲散發出陣陣青椒仔嘅香味,整個味道都唔單調!如果再食得濃味啲嘅可以選擇夾蒜片食,又或者輕輕沾少少鹽就夠😜
🪐 煙肉香蒜炒飯

炒飯一定要炒到粒粒分明,咁每一粒飯就會入味同香口😌
煙肉本身帶有油份🥓從而令到整個飯都會充滿住肉香!
🪐 炒什菜

鍾意食呢一款脹卜卜嘅芽菜,食起上嚟好有咬口好爽脆👍🏼
配埋佢個胡麻醬食就可以提升到味道!
🪐 南瓜湯

呢個南瓜湯同一般飲到較為杰身嘅好唔同🎃
佢係比較輕形,而佢仲加入咗蟹嘅元素,所以湯之中仲有好濃厚嘅蟹味😋

食物嘅質素都唔差,下次要試多啲海鮮先得🤣

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2024-05-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-05-10 6 views
最近係銅鑼灣食左間鐵板燒Xomakase 嘅餐廳,環境同食物都好正!前菜:芝麻昆布、西班牙朱佩雪梨 、煙煙燻噴吞拿魚他他芝麻昆布爽脆,西班牙朱佩雪梨 鹹鹹地,雪梨清新,煙煙燻噴吞拿魚他他配合洋蔥同醋香食好夾。自家製漬物醃製嘅味道都幾特別,唔會太酸,有少少辛辣。刺身真鯛魚 配白松露+魚子醬 不用點醬已經好夠味,白松露香氣好重。池魚他他用左伴上青蔥薑蓉,好清新,帶有少少辛香。覺得好。厚厚的吞拿魚刺身依佐木壽司針魚壽司味道較為清新,適合夏天食用。鐵板燒雪場蟹腳配海膽醬,仲有三文魚子同埋幾粒貝殼類意粉,就好似食左個迷你雪場蟹意粉咁。香煎銀鱈魚扒,外皮煎到好脆!鱈肉肉物就好滑,帶有淡淡嘅牛油香同黑椒味。牛肉厚燒& 薄燒青椒仔唔辣嘅,我揀咗五成熟,肉質保持適當嘅濕度,但係又唔會韌。西班牙火腿炒飯師傅即場係你面前炒比你食,西班牙火腿香氣十足。蜆湯隻蜆好真鮮,所以整體蜆湯都非常鮮甜,帶有少少海水嘅鹹味,成碗湯係好清新。甜品酸酸甜甜,解膩岩晒。

前菜:
芝麻昆布、西班牙朱佩雪梨 、煙煙燻噴吞拿魚他他

芝麻昆布爽脆,西班牙朱佩雪梨
鹹鹹地,雪梨清新,煙煙燻噴吞拿魚他他配合洋蔥同醋香食好夾。

自家製漬物
醃製嘅味道都幾特別,唔會太酸,有少少辛辣。

刺身

真鯛魚 配白松露+魚子醬

不用點醬已經好夠味,白松露香氣好重。

池魚他他

用左伴上青蔥薑蓉,好清新,帶有少少辛香。覺得好。

厚厚的吞拿魚刺身

依佐木壽司
針魚壽司

味道較為清新,適合夏天食用。

鐵板燒

牛肉厚燒& 薄燒

西班牙火腿炒飯

師傅即場係你面前炒比你食,西班牙火腿香氣十足。

蜆湯

甜品

酸酸甜甜,解膩岩晒。
2024-04-26
Celebration
Anniversary
2024-05-09 13 views
銅鑼灣神秘地方 suger+, 26樓有間有維園靚景叫瀧宴嘅鐵板燒日式餐廳✨由前菜三味開始啫喱口感嘅蟹肉凍清爽嘅芝麻醬伴菠菜好開胃嘅酸汁吞拿魚✨開胃漬物 柚子大根 ,木魚大根 ,漬蓮藕,鹽漬黃瓜 ✨刺身三味 🐟有新鮮嘅深海池魚 ,立魚 ,吞拿魚 ✨壽司🍣深海池魚 + 柚子胡椒 - 油潤口感外加左柚子胡椒令鮮味更提升針魚 + 蔥碎 - 一D都唔腥,魚肉細緻,口感豐富✨北海道雪場蟹 配海皇汁🦀雪場蟹啖啖肉,加上香濃海鮮味嘅海皇汁同鮭魚子,一齊食真係鮮上加鮮✨鐵板銀鱈魚🐟魚皮香脆到薯片咁,魚肉嫩滑,油脂豐富✨美國頂級牛柳🐮厚燒 - 配上岩鹽同脆卜卜蒜片,又嫩又脆薄燒 - 卷住日本蔥真係好好味✨季節吸物蜆湯 - 湯頭鮮味到不得了,好似用左十萬隻蜆煲出黎咁✨煙肉香蒜炒飯 同 炒雜菜 都係水準之作🍚✨甜品 - 白桃果凍, 晶凝通透嘅啫喱配上白桃汁,清新

✨由前菜三味開始
啫喱口感嘅蟹肉凍
清爽嘅芝麻醬伴菠菜
好開胃嘅酸汁吞拿魚

✨開胃漬物
柚子大根 ,木魚大根 ,漬蓮藕,鹽漬黃瓜

刺身三味 🐟
有新鮮嘅深海池魚 ,立魚 ,吞拿魚

壽司🍣
針魚 + 蔥碎 - 一D都唔腥,魚肉細緻,口感豐富

✨北海道雪場蟹 配海皇汁🦀

✨鐵板銀鱈魚🐟
魚皮香脆到薯片咁,魚肉嫩滑,油脂豐富

✨美國頂級牛柳🐮
厚燒 - 配上岩鹽同脆卜卜蒜片,又嫩又脆
薄燒 - 卷住日本蔥真係好好味

✨季節吸物
蜆湯 - 湯頭鮮味到不得了,好似用左十萬隻蜆煲出黎咁

✨煙肉香蒜炒飯 同 炒雜菜 都係水準之作🍚

甜品 - 白桃果凍, 晶凝通透嘅啫喱配上白桃汁,清新
2024-05-09 13 views
早啲上嚟,趁日落前上嚟。背住個Bar枱座位嘅景好靚,成個維園、圖書館 盡入眼簾。回憶湧現感受良多。試吓落雨嚟,仲靚。大廚話落雨呢度仲靚。有日光嘅時候,個景真係幾靚。預多少少時間早啲嚟,望多兩眼之後坐定定就要背住佢啦。「望多呢兩眼」嘅代價真係幾高。開胃3碟。海苔蟹肉啫喱、沖繩特產水雲(海藻)、吞拿魚”TarTar” (Chef係咁介紹喎)。刺身3片。鯛、池及吞拿 魚。新鮮。壽司2件。油甘腩、??。已經落晒醬油,直接食就得啦。呢啲油脂豐富嘅魚,做壽司比較適合。鐵板銀鱈魚(Black Cod)。肉滑 油脂豐富。Chef 將魚皮分開煎到脆卜卜。鐵板鱈場蟹。師傅純熟嘅手勢,全部去殼啖啖肉。妹仔大過主人婆,佢個蟹膏汁先至係重點。US Prime Beef (~高階 日本A3)。師傅做得幾好。雜菜炒飯。師傅都炒得幾好,有鑊氣,粒粒分明。海鮮湯。OK有鮮味,2隻蜆肥嘟嘟。水信玄餅。

試吓落雨嚟,仲靚。大廚話落雨呢度仲靚。

刺身3片。鯛、池及吞拿 魚。新鮮。

雜菜炒飯。師傅都炒得幾好,有鑊氣,粒粒分明。

海鮮湯。OK有鮮味,2隻蜆肥嘟嘟。

水信玄餅。
2024-05-07
Celebration
Anniversary
⚜️⚱️【 瀧 宴 日 本 料 理 】 ⚱️⚜️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄作為鐵板燒愛好者,真係唔可以錯過「瀧宴」晚市嘅Takiyan Tasting Menu❤️‍🔥 Promotion Price $880/位,就可以食到精緻嘅刺身、日式鐵板燒,全部都係高質嘅時令食材😍 呢餐超飽,超滿足🙌🏻環境更係相得益彰,室內裝潢金碧輝煌,勁有氣派⚜️大玻璃高空眺望銅鑼灣靚景,一邊欣賞景色,一邊嘆美食,也太享受了🤭🌃⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⚜️𝓣𝓪𝓴𝓲𝔂𝓪𝓷 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓜𝓮𝓷𝓾⚜️ ($880)✺ 自家製醬汁煮南非鮑魚 ✺鮑魚煮得非常腍身,醬汁口味偏甜,煮得好入味,連舊白蘿蔔都好好食😋✺ 季節刺身三款 ✺包括:伊佐木、深魚池魚、吞拿魚赤身🐟 其中深海池魚油份較重,齒頰留香☺️✺ 吞拿魚腩壽司 ✺壽司已經調好味,珍珠米粒粒飽滿,下面配脆餅,成件食口感豐富👏🏻✺ 海鮮茶碗蒸 ✺材料豐富:蟹肉、鳴門卷、白果、香菇,滑不溜口💛✺ 澳洲龍蝦 ✺呢碟真係不得了,一人有半隻龍蝦🦞❣️師傅將龍蝦膏炒埋落去做sauce,香氣撲鼻☺️龍蝦肉鮮甜彈牙,超級肥美,一路食一路爆汁,成手成枱都係汁🤣
⚜️⚱️【 瀧 宴 日 本 料 理 】 ⚱️⚜️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

✺ 自家製醬汁煮南非鮑魚 ✺

✺ 季節刺身三款 ✺

✺ 吞拿魚腩壽司

✺ 海鮮茶碗蒸 ✺
材料豐富:蟹肉、鳴門卷、白果、香菇,滑不溜口💛

✺ 澳洲龍蝦 ✺
呢碟真係不得了,一人有半隻龍蝦🦞❣️師傅將龍蝦膏炒埋落去做sauce,香氣撲鼻☺️龍蝦肉鮮甜彈牙,超級肥美,一路食一路爆汁,成手成枱都係汁🤣💦

✺ 香煎鵝肝伴自家製醬汁 ✺
🪿本來擔心鵝肝會不會好膩,但特意加入意大利黑醋中和,一啲都唔覺得膩,配搭得恰到好處👍🏻另配有兩粒日本黑豆🖤

✺ 美國頂級牛柳 ✺
分厚燒及薄燒兩款,前者極為軟嫩,配蒜片、玫瑰鹽一流🥩後者包住香蔥、蒜,比較香口😌最後食埋日本青椒仔,yummy🫑

✺ 季節吸物 ✺
熱辣辣嘅魚湯♨️有蜆、海帶🤤

✺ 煙肉香蒜炒飯 ✺

✺ 炒雜菜 ✺
加咗蒜蓉醬去炒,撈埋一齊食,太惹味🥴

✺ 是日精選甜品
自家製巨峰提子啫喱🍇

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami銅鑼灣

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #瀧宴 #瀧宴日本料理 #takiyan #takiyanjapanese @takiyanjapanese #銅鑼灣美食 #鐵板燒
2024-04-16