2022-07-20
近年越嚟越流行食poke bowl 除咗因為佢夠哂instagramable之外,仲要包含三大營養素 係一個好健康嘅選擇😍🤪今次就要介紹位於深水埗大南街嘅Poke Go🤤有選擇困難症(/懶)嘅人可以揀餐廳已set好嘅bowls,想特別啲嘅就可以揀build your own bowl自己DIY,我哋就揀咗DIY😛🔹三文魚+蟹籽+雞蛋絲+麻醬豆腐+珍珠糙米、沙律菜+果仁醬+all seasoning ($98)🔹吞拿魚+蟹籽+雞蛋絲+枝豆+珍珠糙米、沙律菜+山葵乳酪醬+all seasoning ($98) 因為配料差唔多所以兩碗貌相相似🤣 三文魚同吞拿魚都好大粒、新鮮👍🥰 蛋絲好幼身 甜甜地,有啲似玉子🤤 麻醬豆腐芝麻醬味濃 豆腐嘅質地綿密,雖然好食但食得多會有啲膩🤣 枝豆份量多,鋪滿哂成碗,增加咗成碗嘅口感😆 我揀嘅山葵乳酪醬好重wasabi味,開頭以為有乳酪中和返嗰wasabi味,點知一樣俾佢攻到嗰鼻幾次🙈🥲 果仁醬質地杰身少少,果仁味未算好突出,唔太識形容嗰味😂 好彩我哋揀咗糙米&沙律菜一半一半,因為所有配料都好多所
因為配料差唔多所以兩碗貌相相似🤣
三文魚同吞拿魚都好大粒、新鮮👍🥰
蛋絲好幼身 甜甜地,有啲似玉子🤤
枝豆份量多,鋪滿哂成碗,增加咗成碗嘅口感😆
果仁醬質地杰身少少,果仁味未算好突出,唔太識形容嗰味😂
好彩我哋揀咗糙米&沙律菜一半一半,因為所有配料都好多所以超飽 差啲食唔哂🤣
🔹菠椰菠蘿ME($48)
以呢個價錢嚟講飲品嘅size偏細🥲
椰子味🥥>菠蘿味🍍 不過勝在refreshing🥤😋
總結:
整體份量非常大,細食嘅人可能要同人share🙈bowls嘅CP值高👍味道滿意❤️
不過略嫌店內音樂過大&冷氣不足,炎炎夏日嘅日子入面食 食到出哂汗😅真係熱融了🫠
🔖Poke Go
📍深水埗大南街211號地舖