餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-04-20 102 views
今日去咗銅鑼灣行街,行到咁上下想早啲食晚餐,免得同人迫呀嘛,加上接近月尾,又唔想食太貴,朋友介紹去食餃子,好提意喎我哋六點多少少就去到,雖然仲未係食飯高峰期,但店內已經坐滿左八成,要搭枱啊,不過冇所謂啦,小店通常都係咁店內裝修雖然簡簡單單,不算豪華,但係有好多裝飾都很有心思啊,特別係佢呢幾幅畫,相信係店主自己設計,每幅畫下面都有與餃子相關嘅潮語,幾得意睇Menu嘅時候,見到佢有傳統餃子,亦有比較新潮嘅款式,甚至乎你想食名貴啲嘅餃子,呢度都可以滿足到你,非常大眾化,而且價錢合理我哋每樣都叫咗少少,第一樣係最傳統嘅款式,韭菜豬肉餃,朋友話如果自己係屋企煮餃子嘅話,成日都煎到濃哂,難得出街食,當然要食煎餃啦,哈哈。不過呢度真係煎得唔錯,兩面金黃色,即叫即煎,香脆可口而我哋都試埋比較新潮嘅香煎軟心芝士餃,呢個要趁熱食,軟心芝士配埋粟米豬肉,係幾過癮嘅都唔爭在喇,試埋相對名貴嘅龍鳯松茸餃,有四隻白松露,同埋四隻黑松露。叫呢款餃子嘅,會跟埋一碗狀元九鼎湯,呢個湯犀利呀,冇味精,相信連鹽都冇幾多,飲落十分健康,似住家湯。黑松露餃味道濃郁,淡淡的黑松露味配埋豬肉餃子,估唔到咁夾喎,而白松露原來係比黑松

韭菜豬肉餃

香煎軟心芝士餃

狀元九鼎湯
黑松露餃味道濃郁,淡淡的黑松露味配埋豬肉餃子,估唔到咁夾喎,而白松露原來係比黑松露矜貴,松露香十足,好味
龍鳳松茸

我哋為咗想試多幾款餃子,所以全部都只係叫中size,一場黎到,朋友話想試埋佢嘅重慶雲吞,我哋揀咗中辣,但食落只有微辣嘅感覺,雲吞size細細粒,一啖一粒啱啱好,皮好薄,肉唔會實得得,估唔到又唔錯喎
重慶鮮肉雲吞

食咗咁多款餃子同埋雲吞真係好滿足,價錢相宜而且質素好,臨走時仲發現原來呢間係良心企業嘅餐廳,講到明會將每年30%嘅盈利捐去慈善機構,果然係用心經營嘅餃子店,絕對值得推介、支持啊
2018-04-19
$80 (Dinner)
韭菜豬肉餃
香煎軟心芝士餃