2024-04-23 40 views
日式的下午茶真係第一次食!就係日本風味菜式😆!我去嘅呢間餐廳叫強小亭,來頭可大,有米芝連加持,零舍不同。一頓「櫻」的日式下午茶,呢款下午茶有6樣食物,非常有水準哦!現在讓我來為你詳細描述一下這個下午茶的食物吧!野菜沙津🥗首先,開胃菜野菜沙津,沙律清爽又健康,酸甜淸爽的醬汁拌在一起,口感脆嫩,令人食欲大開。和牛壽司🐂🍣來自鳥取的和牛壽司極其精緻惹味,牛肉鮮嫩多汁,肉🥩質柔軟可口,雪花極靚,兩件壽司一熟一生各有滋味!🤤吞拿魚壽司🐟🍣吞拿魚壽司口感豐富的壽司。吞拿魚肉嫩鮮美,搭配著壽司飯和醬汁,魚肉入口即化與米飯混合,成口都充滿鮮味和牛他他卷🍖和牛他他卷,嫩滑的和牛片包裹著新鮮的蔬菜和他他醬,新鮮味濃口感絕佳,好食到舔舔脷👅。赤身🐟接下來是赤身,紅卜卜的生魚片極吸引。新鮮的赤身魚肉質鮮美,帶有淡淡的甜味,令人回味無窮。三文治🥪三文治入面係厚厚的吉列豬扒🐽,見到已經流口水,真心好味到爆。鬆軟的麵包和香脆又甘香鬆化的豬扒形那一個強烈對比的口感,十分豐富,非常適合下午茶時光享用。水雲🥬水雲🥬冰涼涼清新爽口,食落去口感黏滑,要喺香港食到新鮮嘅水雲都唔易容,佢係由日本直接空運過來,新鮮又好味。👍

野菜沙津🥗

和牛壽司🐂🍣