2024-05-09 695 views
返完鄉下又掛住鄉下可以點?!緊係搵間正宗日餐去解思鄉之情啦!今次嚟到強小亭,一入到餐廳就知道冇揀錯,坐位夠寬敞、裝修好細緻,坐另一邊嘅仲係日本人添,聽住靚女侍應嘅日文對答真係滿滿解開嘅思鄉之情!嚟到食物,喺香港要食到好食嘅漢堡扒唔係易,不過一入嚟坐低佢比到好大嘅信心我,所以第一道菜就揀咗「A5和牛漢堡扒」,由前菜核桃小魚乾、沙津到茶碗蒸樣樣都一絲不苟,和牛漢堡扒完全喜出望外,我覺得直頭好食過日本添呀!咬落夠晒鬆軟多汁,就係呢個感覺!飯係用嘅係鳥取星空舞米,直頭令我諗起鳥取嘅星空同肉眼都可以望到嘅銀河,真係好浪漫好有畫面呀!另一道菜揀咗「特選A5和牛燒肉配涮涮鍋」,每日來貨都會唔同,所以食到咩肉就要睇緣份嘞!我今次真係心心眼,因為有丸芯 マルシン、フランク腹脅肉同カイノミ腰脊肉,丸芯係大腿內側嘅位置,肉質細嫩、油脂分布均勻,腹脅肉係牛腹近牛肋嘅位置,牛味濃郁夠晒鮮味,腰脊肉係中腹接近腰脊嘅部位,三款肉都係稀有部位,配埋鳥取藻鹽同星空舞米真係一大享受最後加埋呢個暖笠笠嘅玫瑰芝麻糰子為呢餐做個完美嘅句號。
最後加埋呢個暖笠笠嘅玫瑰芝麻糰子為呢餐做個完美嘅句號。
2024-04-11 712 views
尋日同老公慶祝生日,知佢中意食日本嘢,特登帶咗佢嚟呢度食,我揀咗竹🎋set ,餐廳無論環境定氣氛都一級棒👍🏻衞生:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥食物:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥刺身盛盒有鮮嫩嘅大蝦、拖羅同海膽,每一塊刺身都好新鮮又大份🌊有老公最愛嘅拖羅,油脂分布平均,一入口就Wowwwww~鳥取A5大山黑毛和牛盛盒,入面有肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉同內腿肉等多款牛肉。以壽喜燒嘅形式去烹調,最傳統嘅方法可以鎖住肉質嘅味道,每一塊都鮮嫩多汁,肉質嫩滑,入口即溶,真係令人陶醉⭐️野菜拼盤,有日本嘅南瓜🎃,蔬菜清爽又新鮮🧡而和牛他他沙津帶嚟嘅鮮美味道更加突出,和牛邊有少少焦香,迫到佢嘅油脂爆岀,配合沙律,又清新又滿足🍴前菜三點,包括蒜頭漬、醃蘿蔔同檸檬果凍。每一款都帶有獨特嘅味道同開胃🍋和牛味噌煮濃郁香濃,和牛嘅鮮甜味道同味噌嘅風味完美融合🍲再黎個和牛油渣飯飯粒飽滿,又香濃嘅和牛油渣味道,令人心滿意足!而清湯清爽宜人,令整餐更加豐富🍵 最後食個日式甜品🍧真係心滿意足😌
衞生:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
食物:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
野菜拼盤,有日本嘅南瓜🎃,蔬菜清爽又新鮮🧡
和牛味噌煮濃郁香濃,和牛嘅鮮甜味道同味噌嘅風味完美融合🍲
上網見到呢間高級日式餐廳竟然有和午下午茶套餐🙉價錢平啲但食到和牛,啱啱我依啲精打細算嘅小資族✨🌿蘭…Tea set🌿⭐️野菜沙津 用大玻璃器皿上,好靚wor~大大件⭐️和牛壽司&吞拿魚壽司,食材咁新鮮,仲要咁大件,真係好抵食💕下午茶嘅主角⭐️日式煮和牛 真係好好味,和牛熟度完美,外面焦香入面軟腍,不得了🙊 另外仲有⭐️吉列和牛,有3大件,好厚身,一咬就已經知道夠脆口,吉列炸皮平均地包住和牛,外脆內嫩,一流👍🏻跟餐仲有炸薯角、前菜、赤身刺身,好多嘢食,Tea Set一啲都唔hea🤟🏻

🌿蘭…Tea set🌿

2024-05-06 206 views
今日又係食日本菜既時間啦!呢度晚市套餐都有幾款,我地就食梅,一個好豐富既二人套餐!先上枱既係和牛他他沙津同前菜三點,前菜係蒜頭漬,檸檬果凍,水雲,最特別係檸檬果凍,甜甜酸酸,味道特別(^з^)而之後就有和牛壽司,和牛既面頭都有海膽,味香鮮甜,海膽既鮮味更加帶出和牛既牛香,而且和牛充滿油份,油香滿滿,味道更加香呀(^o^)另外呢亦有壽喜燒,用既肉都係鳥取A5大山黑毛和牛盛盒,入面有肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉、內腿肉,當中最特別一定係丸芯,原來係牛入面大三角部分既厚切,口感幾有咬口,有啲筋位,口感特別又重牛香(≧▽≦)另外又有野菜拼盤,主食亦有和牛味噌煮同和牛油渣飯,以和牛入饌,牛肉既肉香滿滿地發揮出黎!清湯同甜品更加係成餐既完美作結呀!
清湯同甜品更加係成餐既完美作結呀!
朋友同我慶祝生日,知道我鍾意食和牛,就book咗📍強小亭嘅和牛二人套餐▶️竹,真係好知我心🥹和牛他他沙津▶️超肥美,伴隨酸酸甜甜沙律汁,味道平衡得好好🧚🏽‍♂️和牛壽司▶️和牛面加咗海膽,好奢華嘅享受💖刺身盛盒▶️有我最鐘意嘅大蝦,蝦肉甘甜柔軟,蝦頭仲好多膏好香醇🤤壽 喜燒▶️A5和牛油花豐富,入口後油脂化開,沾上蛋漿食更和味✨鳥取A5大山黑毛和牛盛盒▶️刁鑽嘅cut好似丸芯、肋間肉、內腿肉平時比較少見,依個套餐都包埋,太興奮了🤩食到最後有甜品食,真係好完美嘅一餐😍多謝朋友請食飯,so sweet 💖
和牛壽司▶️和牛面加咗海膽,好奢華嘅享受💖
2024-05-02 135 views
今天和朋友吃了二人套餐,每個套餐都有它們的主題,這是竹的二人套餐,絕對是讓我們難忘的晚餐💯💯♨️從一開始的和牛他他沙津,這樣鮮嫩多汁的和牛他他,再有鮮味的沙律醬汁,提血了整個晚餐的水準,前菜三點多樣化,蒜頭漬、檸檬果凍、水雲都是一款很特別的前菜。♨️最令人期待的和牛壽司和刺身盛盒,這裡的牛肉肉質十分好,入口即溶,令人印象深刻。♨️壽喜燒都是這道晚餐的一個亮點,香氣四散,肉質也好美味。♨️鳥取A5大山黑毛和牛盛盒這種奢華的享受,不可以錯過,各個部份都展現到不同的味道與質感。肩胛里脊,上後腰脊肉,西冷丸芯,肋間肉,內腿肉……都好好吃,野菜拼盤能夠滿足到我們清爽我口感,營養豐富。♨️吃完野菜然後再來和牛味噌煮,味道交替令味道更好,和牛的湯能融入味道,濃濃的和牛味令人一吃更愛,和牛油渣飯的和牛味道帶到入飯中,令人回味無窮,清湯和甜品都作為整個餐的結尾,甜品清清甜甜,讓人吃得喜悅。
♨️最令人期待的和牛壽司刺身盛盒,這裡的牛肉肉質十分好,入口即溶,令人印象深刻。
♨️壽喜燒都是這道晚餐的一個亮點,香氣四散,肉質也好美味。
2024-05-02 93 views
上星期同同朋友慶祝生日嘅時候食過呢一間餐廳,食完之後令到我念念不忘,價錢合理,份量有多,所以今日決定同男朋友再嚟食多次,順手慶祝紀念日🤪 梅🌸(兩人套餐)和牛壽司勁大份,非常新鮮,上面仲有少少嘅海膽,一啖咬落去鮮味十足🤩 我好欣賞和牛他他沙律,一啖新鮮又爽口嘅沙律,一啖油香極重嘅和牛,真係好味道跳舞💃而前菜三點有蒜頭漬之類嘅開胃小菜。接住有和牛味噌煮,新鮮嘅和牛同味噌十分夾,濃郁又唔咸,入邊嘅蘿蔔吸哂嘅精華♨️ 甜品係日式丸子,食落煙煙韌韌咁樣,上面有花生碎,I like it🉐AHHHHH~份量適中嘅和牛油渣飯真係正,飯粒飽滿,每啖都和牛油渣味道,再飲啖清湯,真係好好好食💚 和牛set點少得鳥取A5大山黑毛和牛盛盒🔝入面有肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉同內腿肉等多款牛肉,每件都大過我隻手掌🖐🏻超級肥美,今次真係食到我同男朋友都好滿足!

梅🌸(兩人套餐)
2024-04-30 85 views
同朋友聚會,一定要食好嘢👏,經我哋千挑萬選,最後揀咗呢間位於銅鑼灣嘅日式燒肉餐廳💁。我哋叫咗個二人套餐已經食得好飽,加上環境裝修好靚,喺度推薦畀大家😎。梅(兩人套餐) :和牛他他沙津👈味道清新,肉質細嫩前菜三點(蒜頭漬、檸檬果凍、水雲)👈味道豐富,口感獨特,好開胃嘅前菜😙和牛壽司👈和牛、海膽入口即溶,加上芥末,層次豐富壽喜燒👈牛肉優質、醬料獨特,絕對要嘗試鳥取A5大山黑毛和牛盛盒及野菜拼盤包括:肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉、內腿肉👈油花分佈均勻,燒過後香氣四溢,口感層次豐富;蔬菜有唔同種類,夠香甜!😍和牛味噌煮👈牛肉軟淋,連同蔬菜吸收曬味噌湯嘅味道,好味🤤和牛油渣飯👈夠哂特色,估唔到和牛嘅油渣都可以咁樣煮飯,米飯充斥和牛油嘅香同滑,實在太出色👍清湯👈有蔥絲,咸淡適中甜品👈口感煙韌,唔會太甜菜式非常豐富,環境服務亦好加分,好野不妨一食再食✌️😋
梅(兩人套餐) :
和牛他他沙津👈味道清新,肉質細嫩
和牛壽司👈和牛、海膽入口即溶,加上芥末,層次豐富
壽喜燒👈牛肉優質、醬料獨特,絕對要嘗試
鳥取A5大山黑毛和牛盛盒及野菜拼盤
和牛味噌煮👈牛肉軟淋,連同蔬菜吸收曬味噌湯嘅味道,好味🤤
清湯👈有蔥絲,咸淡適中
甜品👈口感煙韌,唔會太甜

菜式非常豐富,環境服務亦好加分,好野不妨一食再食✌️😋
2024-04-26 90 views
話說今晚同同事去食慶功飯,老闆揀咗日本料理,真係好開心啊!呢間餐廳嘅裝修好精美,松。四人餐份量好多,我哋食到🤰🏻📌鳥取A5大山黑毛和牛盛盒呢個盛盒裡面有後腰脊肉、西冷、丸芯、內腿肉、外腿肉、牛小排同肉眼等多款牛肉,每一塊都好鮮嫩多汁,一入口就即溶,真係令人滿足得唔得了🥩📌和牛味噌煮和牛嘅鮮甜味道同味噌嘅香氣完美結合,好濃厚嘅牛味,非常滑身🫶🏻📌野菜拼盤拼盤有新鮮嘅蔬菜,食落爽口又開胃🥗📌前菜三點有蒜頭漬、水雲、檸檬果凍,甜酸辣,每款都好開胃,令我有更大個胃口食😼📌和牛壽司好大片咁冚住咗舊飯,一咬落去,滿滿嘅和牛香,充斥成個口腔,十分肥美🥴📌和牛油渣飯、清湯飯粒飽滿,每一口都有香濃嘅和牛油渣味道,真係好好食,配上清湯可以解膩,飲落去令人覺得舒服又清新🌿📌刺身盛盒入面有鮮嫩嘅赤蝦、拖羅同海膽。每一塊刺身都新鮮多汁,真係令人興奮🦐最後食埋個甜品,真係好完美嘅一餐💕
📌鳥取A5大山黑毛和牛盛盒
📌和牛味噌煮
📌野菜拼盤
拼盤有新鮮嘅蔬菜,食落爽口又開胃🥗
📌前菜三點
📌和牛壽司
📌和牛油渣飯、清湯
📌刺身盛盒
最後食埋個甜品,真係好完美嘅一餐💕
2024-04-26 78 views
我地去了銅鑼灣一家名為「強小亭」的餐廳,他們係日本原來是米芝連餐廳,以和牛料理聞名。餐廳裝修簡潔自然,空間感大,猶如鬧市中的樂土一般。🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼我哋點了一個四人餐(松),呢個餐有12道菜,極之豐富,又好好味😋!首先是他們的招牌和牛他他沙津🥙,以嫩滑的和牛碎肉搭配清爽豐富的沙津醬,口感豐富又美味。接著,我享受了一份前菜拼盤🍱,裡面有三道小菜,分別係蒜頭漬,檸檬果凍和水雲,每一道都好特別!佢地的🍣和牛壽司和🍱刺身盛盒非常新鮮,生鮮的和牛片色澤鮮亮,雪化均勻,入口即化,散發出濃郁的牛肉香。🍲壽喜燒是我下一道點的菜,廚師將和牛片在鐵板上燒烤,肉鮮嫩多汁,香氣一直散出黎,令人直流口。鳥取A5大山黑毛和牛盛盒🍱,包含了多個和牛部位,如後腰脊肉、西冷、丸芯、外腿肉、牛小排和肉眼,每個部位都新鮮味濃,各有口感和風味,不愧係米芝連和牛。食左咁多肉要食返蔬菜,野菜拼盤裡面的蔬菜🥬口感清爽,新鮮多水份。和牛味噌煮🥘都好好味,將和牛片悶煮在濃郁的味噌湯中,肉質鮮嫩,與味噌湯相當夾。最後,我仲食左一碗和牛油渣飯,將和牛脂肪熬煮成的油渣淋在白飯上,加上和牛肉碎🐂和洋蔥🧅,醬汁和肉汁流落去米飯,
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
最後,我仲食左一碗和牛油渣飯,將和牛脂肪熬煮成的油渣淋在白飯上,加上和牛肉碎🐂和洋蔥🧅,醬汁和肉汁流落去米飯,成碗飯勁香。最後,加一碗甜品🍨作為結尾,香甜又幸福🥰。
2024-04-26 102 views
同男朋友週年紀念佢帶咗我嚟呢度食飯,我地叫左個二人套餐。呢度裝修好日本feel😍食物嘅質素都好高呀❤️🩵和牛他他沙津🩵牛肉半生半熟,有𡁻口🩵前菜三點🩵前菜係蒜頭漬,檸檬果凍,水雲蒜頭唔澀,檸檬果凍清香,水雲肥厚,味道清爽🩵和牛壽司🩵和牛油而不膩,海膽充滿鹹香🩵刺身盛盒🩵拖羅,牡丹蝦,海膽刺身肉質飽滿,非常新鮮🩵壽喜燒🩵醬料微甜,同和牛嘅鮮味完美融合🩵鳥取A5大山黑毛和牛盛盒🩵肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉、內腿肉牛肉充滿油花,入口即化,牛味濃厚🩵野菜拼盤🩵蔬菜新鮮爽脆,色彩繽紛,有蔬菜嘅甜味🩵和牛味噌煮🩵牛肉及蘿蔔吸收曬味噌嘅濃郁,色香味俱全🩵和牛油渣飯🩵油香與飯香完全混合,口感豐富🩵清湯及甜品🩵清湯充滿白蔥嘅香味,甜品甜度適中,口感煙韌呢度嘅裝修好靚,用黎慶祝節日簡直一流!大家快啲帶另一半黎食🤤
🩵和牛他他沙津🩵
牛肉半生半熟,有𡁻口
🩵前菜三點🩵
前菜係蒜頭漬,檸檬果凍,水雲
蒜頭唔澀,檸檬果凍清香,水雲肥厚,味道清爽
🩵和牛壽司🩵
和牛油而不膩,海膽充滿鹹香
🩵刺身盛盒🩵
拖羅,牡丹蝦,海膽
刺身肉質飽滿,非常新鮮
🩵壽喜燒🩵
醬料微甜,同和牛嘅鮮味完美融合
🩵鳥取A5大山黑毛和牛盛盒🩵
肩胛里脊、上後腰脊肉、西冷、丸芯、肋間肉、內腿肉
牛肉充滿油花,入口即化,牛味濃厚
🩵野菜拼盤🩵
蔬菜新鮮爽脆,色彩繽紛,有蔬菜嘅甜味
🩵和牛味噌煮🩵
牛肉及蘿蔔吸收曬味噌嘅濃郁,色香味俱全
🩵和牛油渣飯🩵
油香與飯香完全混合,口感豐富
🩵清湯及甜品🩵
清湯充滿白蔥嘅香味,甜品甜度適中,口感煙韌

2024-04-24 79 views
好耐無食日本嘢啦…所以今日一定要去「強小亭」食個Tea set- 櫻🌸份量都幾大份,仲要擺盤精美,真係好靚啊~野菜沙津,口感爽脆,帶微微酸甜味,我特別鐘意呢道菜嘅清新感覺🤭和牛壽司嘅肉質鮮嫩多汁,帶淡淡嘅牛肉香氣😳而吞拿魚壽司就魚肉鮮甜彈牙,令人嘴巴都開心咗😋和牛他他卷,軟綿綿嘅和牛肉搭配新鮮蔬菜,入口即化,感覺好豐富👌唔少得嘅赤身,咬落去,魚肉鮮嫩,帶有微微嘅甜味,食落好舒服。最正嘅係三文治裡面嘅吉列豬扒肉質鮮嫩多汁,配搭脆口嘅麵包,味道好搭。而水雲嘅口感清新爽口,好健康我同家姐都食到好飽,好滿足😌

我同家姐都食到好飽,好滿足😌
2024-04-23 40 views
日式的下午茶真係第一次食!就係日本風味菜式😆!我去嘅呢間餐廳叫強小亭,來頭可大,有米芝連加持,零舍不同。一頓「櫻」的日式下午茶,呢款下午茶有6樣食物,非常有水準哦!現在讓我來為你詳細描述一下這個下午茶的食物吧!野菜沙津🥗首先,開胃菜野菜沙津,沙律清爽又健康,酸甜淸爽的醬汁拌在一起,口感脆嫩,令人食欲大開。和牛壽司🐂🍣來自鳥取的和牛壽司極其精緻惹味,牛肉鮮嫩多汁,肉🥩質柔軟可口,雪花極靚,兩件壽司一熟一生各有滋味!🤤吞拿魚壽司🐟🍣吞拿魚壽司口感豐富的壽司。吞拿魚肉嫩鮮美,搭配著壽司飯和醬汁,魚肉入口即化與米飯混合,成口都充滿鮮味和牛他他卷🍖和牛他他卷,嫩滑的和牛片包裹著新鮮的蔬菜和他他醬,新鮮味濃口感絕佳,好食到舔舔脷👅。赤身🐟接下來是赤身,紅卜卜的生魚片極吸引。新鮮的赤身魚肉質鮮美,帶有淡淡的甜味,令人回味無窮。三文治🥪三文治入面係厚厚的吉列豬扒🐽,見到已經流口水,真心好味到爆。鬆軟的麵包和香脆又甘香鬆化的豬扒形那一個強烈對比的口感,十分豐富,非常適合下午茶時光享用。水雲🥬水雲🥬冰涼涼清新爽口,食落去口感黏滑,要喺香港食到新鮮嘅水雲都唔易容,佢係由日本直接空運過來,新鮮又好味。👍

野菜沙津🥗

和牛壽司🐂🍣

吞拿魚壽司🐟🍣

和牛他他卷🍖

赤身🐟

三文治🥪

水雲🥬
2024-04-23 37 views
蓮🪷一個有7款料理既下午茶,打卡感滿滿!野菜沙津同埋水雲都好清新,清香既味道,兩樣都好新鮮,味道清香,開胃就岩啦🤓🤓壽司就有兩款,和牛壽司同埋吞拿魚壽司,和牛壽司就牛味香濃,和牛大塊鮮味;吞拿魚壽司亦係有大大件吞拿魚,魚香滿滿,非常鮮味🥸🥸另外有一樣好特別既係日式燒賣,燒賣好大粒,入面包住好多魚肉,係真材實料既魚肉燒賣呀🤩🤩刺身既赤身亦有,超級大件厚肉,肉質厚實,鮮甜魚味,而且雖然係赤身有啲筋位,但又唔會好難咬口感好差,同樣係咁好食🫣🫣而薯角亦口感唔錯呀,少少脆脆地又有茄汁點住黎食!
蓮🪷一個有7款料理既下午茶,打卡感滿滿!

而薯角亦口感唔錯呀,少少脆脆地又有茄汁點住黎食!
2024-04-18 24 views
今日同媽咪去shopping,行到好餓就入左間餐廳醫肚😋。我哋一人叫左個tea set✌️,有「蘭」同「櫻」兩個set,裡面有啲食物係一樣嘅。首先係共同食物🫶有野菜沙津,蔬菜好豐富,口感好爽脆,調味岩岩好;和牛壽司牛肉大大塊,份量好足,肉味好鮮甜;吞拿魚壽司魚肉好飽滿鮮甜,魚生冇筋,好好味;赤身切得好大塊好厚身,食落滿口肉,好新鮮;水雲口感特別,味道清香然後係「蘭」獨有食物🤟吉列和牛皮脆肉嫩,一塊和牛有兩種口感,食完仲想再食一次;跟住有日式煮和牛,熟度適中,肉味香濃,入口即化,每口都係和牛嘅油香;薯角炸到岩岩好,好脆口,沾埋茄汁最完美再嚟係「櫻」獨有食物🤟和牛他他卷入面嘅牛肉半生熟,加埋檸檬汁,又鮮又甜;最後係三文治,內餡係好厚嘅牛肉,一口咬落去牛肉汁噴出嚟,好好味,食哂都唔夠餐廳食物質素高,環境氣氛好,服務又好,下次一定再去食🎉!

首先係共同食物🫶
然後係「蘭」獨有食物🤟
再嚟係「櫻」獨有食物🤟
和牛他他卷入面嘅牛肉半生熟,加埋檸檬汁,又鮮又甜;
餐廳食物質素高,環境氣氛好,服務又好,下次一定再去食🎉!