2018-05-01
晏晝諗住去pmq 睇一個今期以環保做主題o既市集,所以同埋兩個朋友o係番上中環呢頭食個lunch 先出發。因為我唔多蒲soho / 蘭桂坊呢面(我o係香港島會蕩失路o架,哈哈……),所以揀餐廳就任由佢地拍板,於是book o左食呢間韓式炸雞。二人套餐($398 未加一) 有一份炸雞、一份薯條同一份沙律/湯/冷麵。炸雞我地配o左雙併,檸檬柚子拼黃金鹹蛋。芝士薯條好好食,o岩o岩上檯時熱熱的,芝士粉好多亦好甜,等其他o野食到o既時候用o黎頂肚一流呀!我地揀仲o左個魚串湯,淡淡o既魚湯吸收o左白菜o既精華,再加上整o既時候落o左好多胡椒,韓式風味十足。至於跟餐d 炸雞,想講只係麻麻地。檸檬柚子個柚子味有但係唔係好強,變o左食落去好似西檸雞o既味道;而鹹蛋配炸雞我始終覺得唔係好match,兩樣o野都好中式o既調味,但我唔係expect o黎e 度食e d 囉……可能口味問題啦,於是我主張另外叫多一份炸雞,點o左份蜜糖蒜香焗雞($140/standard size)。呢個擺明好食好多,雖然係焗唔係炸,但一樣咁脆口過癮(另外o個兩個則反而比較腍身個皮),蒜香味濃,仲有好多蜜糖o係底,蘸埋真係甜到入
可能口味問題啦,於是我主張另外叫多一份炸雞,點o左份蜜糖蒜香焗雞($140/standard size)。呢個擺明好食好多,雖然係焗唔係炸,但一樣咁脆口過癮(另外o個兩個則反而比較腍身個皮),蒜香味濃,仲有好多蜜糖o係底,蘸埋真係甜到入心呀,呢個必點!