2024-09-25 260 views
餐廳位於旺角白布街,平時都好少黎呢度,呢日同朋友黎睇運動用品,朋友上網找到這間吃潮汕火鍋店,唔洗返大陸都食到。坐位闊落,與鄰枱亦有距離感,感覺幾好。 姬松茸豬骨湯底 ($88)這款湯底以姬松茸和豬骨熬煮而成,濃郁得來清徹,不會搶去食材的鮮味,感覺亦很健康。 潮城極品牛肉三拼 ($228)有吊龍伴、雪花牛頸脊和匙仁,呢度可以食到平時比較少吃的部位,不愧係潮汕火鍋,牛肉味濃郁,而且餐廳打直放牛肉,牛肉不會跌下來,展現其黏性,新鮮度高,雪花相對油脂較多,油花分佈均勻。 豬肉粟米餃 (4粒 $33)這款餃子包的方法很特別,帶有豬肉和粟米的甜味,皮薄。 牛肉丸 (4粒 $33)牛丸很juicy,而且爽口彈牙,大大粒,有牛的鮮味。 炸墨魚丸 (4粒 $43)墨魚丸炸得酥脆香口,墨魚丸夠彈牙,有墨魚粒亦保留了墨魚本身的口感。 唐生菜 ($23)唐生菜我覺得最適合打邊爐,清脆爽口,新鮮,打邊爐點都要食返個菜最健康。 點了飲品,淳茶舍 大紅袍烏龍 ($20)和健康工房 竹蔗茅根海底椰 ($20),打邊爐熱氣,飲清熱飲品就啱哂。

姬松茸豬骨湯底 ($88)

潮城極品牛肉三拼 ($228)

豬肉粟米餃 (4粒 $33)
這款餃子包的方法很特別,帶有豬肉和粟米的甜味,皮薄。

牛肉丸 (4粒 $33)
牛丸很juicy,而且爽口彈牙,大大粒,有牛的鮮味。

炸墨魚丸 (4粒 $43)

唐生菜 ($23)

2024-09-22