2024-09-25 260 views
餐廳位於旺角白布街,平時都好少黎呢度,呢日同朋友黎睇運動用品,朋友上網找到這間吃潮汕火鍋店,唔洗返大陸都食到。坐位闊落,與鄰枱亦有距離感,感覺幾好。 姬松茸豬骨湯底 ($88)這款湯底以姬松茸和豬骨熬煮而成,濃郁得來清徹,不會搶去食材的鮮味,感覺亦很健康。 潮城極品牛肉三拼 ($228)有吊龍伴、雪花牛頸脊和匙仁,呢度可以食到平時比較少吃的部位,不愧係潮汕火鍋,牛肉味濃郁,而且餐廳打直放牛肉,牛肉不會跌下來,展現其黏性,新鮮度高,雪花相對油脂較多,油花分佈均勻。 豬肉粟米餃 (4粒 $33)這款餃子包的方法很特別,帶有豬肉和粟米的甜味,皮薄。 牛肉丸 (4粒 $33)牛丸很juicy,而且爽口彈牙,大大粒,有牛的鮮味。 炸墨魚丸 (4粒 $43)墨魚丸炸得酥脆香口,墨魚丸夠彈牙,有墨魚粒亦保留了墨魚本身的口感。 唐生菜 ($23)唐生菜我覺得最適合打邊爐,清脆爽口,新鮮,打邊爐點都要食返個菜最健康。 點了飲品,淳茶舍 大紅袍烏龍 ($20)和健康工房 竹蔗茅根海底椰 ($20),打邊爐熱氣,飲清熱飲品就啱哂。

姬松茸豬骨湯底 ($88)

潮城極品牛肉三拼 ($228)

豬肉粟米餃 (4粒 $33)
這款餃子包的方法很特別,帶有豬肉和粟米的甜味,皮薄。

牛肉丸 (4粒 $33)
牛丸很juicy,而且爽口彈牙,大大粒,有牛的鮮味。

炸墨魚丸 (4粒 $43)

唐生菜 ($23)

2024-09-22
2024-06-27 561 views
公司附近開咗間潮汕牛肉火鍋,今日收工同同事去試下。調料,小料好豐富,最重要仲有自家制蒜油,啱曬唔同種類嘅FD。雙拼湯底(姬松茸豬骨湯底拼牛骨湯底),兩邊湯底都好足料,姬松茸豬骨湯底落咗大量菌菇,牛骨湯底落咗大量粟米同白蘿蔔,兩邊飲落骨湯味道好濃同埋好清甜。炸蝦餅,蝦餅入口好鬆脆,蝦肉緊致彈牙,食落好鮮甜。雪花牛頸脊,牛肉好厚切同埋雪花分明,燙15秒已經可以食。牛味好香同埋牛肉軟嫩,唔錯。五花趾,略帶筋膜,食落彈牙爽口,唔會覺得硬。匙仁, 係連住脖子嘅部分,都係有少少筋膜,不過食落同五花趾係唔同口感,偏軟嫩口感。澄海鹵水鵝腎, 鵝腎片得很薄身,微微燙下就可以食。鵝腎處理得好乾淨,同埋鹵水入到肉裡,食落好脆口彈牙醬香味濃郁。獅頭鵝肉丸,鵝肉丸第一次食。丸子彈牙爽口暴曬汁水,仲可以食到一粒粒肉。豬肉芹菜餃,餃子皮軟糯似手工製作。落咗大量芹菜粒,食落好似食西米,口感唔錯。雜菜拼盤,有4款蔬菜,其中生菜同皇帝菜最好味。蔬菜嗦曬湯底鮮味,食落脆口鮮甜,好健康TIM。
公司附近開咗間潮汕牛肉火鍋,今日收工同同事去試下

炸蝦餅,蝦餅入口好鬆脆,蝦肉緊致彈牙,食落好鮮甜。

五花趾,略帶筋膜,食落彈牙爽口,唔會覺得硬

2024-06-26
  • 雪花牛頸脊
  • 獅頭鵝肉丸
  • 豬肉芹菜餃
2024-06-25 584 views
Fafafoodblog為食花太郎🍴澄海滷水湯底拼牛骨湯底88 蚊🐂牛骨湯牛味香 配埋越煲越林既白蘿蔔同粟米 滷水湯低好 入味 夠咸香。正🍴吊龍伴188蚊🐂牛背脊位 每隻牛得5 % 彈牙 肥膏適中 正🍴蒙古羊肉片 68 蚊🐑羊肉片好彈牙 羊肉味香同煙un🍴豬肉芹菜餃4 粒33 蚊餃皮爽口彈牙 餃肉入面芹菜新鮮 🍴獅頭鵝肉丸4 粒 33 蚊鵝肉味好爽口彈牙 一咬落去d醬汁爆哂出黎🍴炸蝦餅4 塊38 蚊🦐小食 外皮夠薄又香脆 蝦肉彈牙新鮮 🍴澄海滷水鵝件78 蚊鵝件唔洗點醬 已經醃到好入味🍴雜菜拼盤 58 蚊🥬#潮洲菜 #火鍋 #牛肉 #水餃 #吊龍伴 #羊肉 #牛骨湯 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#潮城旺角白布街2 至24 號藝興大廈5 號鋪地下及閣樓~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblo
Fafafoodblog為食花太郎
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#潮城
旺角白布街2 至24 號藝興大廈5 號鋪地下及閣樓
~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
====================

2024-06-25
1 day(s) ago 0 views
天氣轉涼,最適合的就是去吃火鍋,今天下班朋友約了我在旺角吃火鍋,說是有家新開的潮汕牛肉火鍋想去試試~潮汕牛肉火鍋的核心在於新鮮的牛肉。常見的部位包括匙柄,吊龍,五花趾,牛頸脊,肉質鮮嫩且彈牙,這次我們就叫了一個牛肉拼盤,有吊龍,雪花頸脊,匙仁三款。火鍋的湯底以清湯為主,牛骨熬製,湯色清澈,這樣湯底不會遮蓋牛肉的原味,反而能夠提升牛肉的鮮香。牛肉火鍋我就最推薦配搭沙茶醬,讓牛肉味道層次更加豐富。我們還叫了一些招牌的牛肉丸,墨魚丸,餃子等等,都挺不錯的~

我們還叫了一些招牌的牛肉丸,墨魚丸,餃子等等,都挺不錯的~

6 day(s) ago
東鐵線一街之隔既白布街,原來都好多嘢食,唔一定北上先可以食潮汕牛火鍋,呢度價錢都好親民同新鮮。懷舊裝修夠玩味。揀牛骨鴛鴦澄海鹵水湯底,一鍋兩種不同口味點份潮城牛肉三拼(匙柄、嫩肉、三花趾),一個價錢就食到,抵吖!店員逐一介紹三個部位肉及最佳煮法,稀少部位,當然要放鹵水湯,食真正原味道🥢匙柄係里脊內層肉,有葉狀肉紋,脂少甜嫩嫩肉偏紅鮮潤,觀感近乎冇脂,薄切超嫩軟綿🥢三花趾係牛腿筋腱位,入口相對爽脆,肉質富彈性,我最欣賞。牛骨湯放墨丸、餃類煮透,掛上黑壓壓湯汁勁入味,湯底不單好重牛骨香味,仲有芽菜豆卜配料,不外加醬料都好惹味一口墨丸內藏超多墨魚肉碎,爽彈鮮味豬肉芹菜餃夠大隻,外皮滑肉饀多汁,仲混左香勁芹菜!鹵水湯底仲有鮮甜蘿白,煮透後吸收晒湯汁精華,涮份娃娃菜都寧舍鮮甜D!

懷舊裝修夠玩味。

揀牛骨鴛鴦澄海鹵水湯底,一鍋兩種不同口味

🥢匙柄係里脊內層肉,有葉狀肉紋,脂少甜嫩
嫩肉偏紅鮮潤,觀感近乎冇脂,薄切超嫩軟綿
🥢三花趾係牛腿筋腱位,入口相對爽脆,肉質富彈性,我最欣賞。
牛骨湯放墨丸、餃類煮透,掛上黑壓壓湯汁勁入味,
湯底不單好重牛骨香味,仲有芽菜豆卜配料,不外加醬料都好惹味
一口墨丸內藏超多墨魚肉碎,爽彈鮮味

豬肉芹菜餃夠大隻,外皮滑肉饀多汁,仲混左香勁芹菜!

天氣漸涼,我至愛的火鍋季節來到了,火鍋店跟便利店一樣多,各種噱頭、多種花招的譁眾取寵火鍋店可不少,不過潮城潮汕火鍋以高品質的牛肉作主打,專心做好潮汕牛肉火鍋。炸蝦餅著重在本身真材實料,潮城潮汕火鍋給得不少鮮蝦,蝦膠蝦肉沾上炸粉一起下鍋油炸,熱騰騰的炸蝦餅外層酥脆不油膩,味道鹹鮮,裡頭還可以看到完整的蝦仁,蝦膠蝦肉口感彈牙,越嚼越香,非常討喜。牛骨湯底使牛骨、蘿蔔、粟米持續熬煮,讓整鍋牛骨湯底香濃順口,還能喝到來自牛骨所熬出來的鮮香,粟米、蘿蔔天然的回甘,媽媽不自覺喝了幾碗牛骨湯底。獅頭鵝肉丸一般火鍋店實在少見,蠻具特色的火鍋配料,我和媽媽也是第一次品嚐獅頭鵝肉丸,獅頭鵝肉丸很大的一顆,吃出鵝肉肉香,喜愛吃鵝的不要錯過絕對不能錯過獅頭鵝肉丸呢。粟米豬肉餃可以看得出相當渾圓飽滿,餃皮厚薄適中,不會煮一煮肉餡跟皮就分離,內餡塞得滿滿的,豬肉香氣四溢,粟米甜鮮清脆,咬感十足,粟米豬肉餃真的一吃驚為天人。潮城潮汕火鍋的牛肉現點現切,匙仁是一款可以值得細細品味的牛肉部位,色澤紅潤,油花分佈均勻,誘人口舌,忍不住想趕快下鍋。匙仁輕涮至半熟,不僅能輕鬆嚼動又帶有彈嫩感,口腔牛香滿溢。嫩肉呈現的是粉嫩的

嫩肉呈現的是粉嫩的顏色,光看就讓人心花怒放,而且涮煮嫩肉的溫度不要過高,最棒的享受方式就是稍微涮一下可以享受,嫩肉柔嫩無比,多汁的質感在口中完全是沒有過多的油膩感,教人直呼過癮。

吃肉之餘不忘補充蔬菜,最後是燙菜的時間,潮城潮汕火鍋的蔬菜一點不馬虎,也是精挑細選,嚴選新鮮菜蔬,唐生菜碧綠爽脆,肉品精華全都被唐生菜通通吸收,清新鮮甜。
2024-10-04 0 views
好友帶我去旺角白布街食潮式火鍋,餐廳有兩層,地下面積較細,店員安排我們坐閣樓地方大些。我們點左牛骨湯底$68嫩肉$68匙柄$78豬肉粟米餃$33(4粒)獅頭鵝肉丸$33(4粒)唐生菜$23小食:潮州炸魚蛋$33(4粒)牛骨湯底:有粟米和白蘿蔔味道清甜。嫩肉:雙飛切法牛肉有點韌,肉味濃郁。匙柄:肉嫩多汁味美。豬肉粟米餃:大大隻餡料足鮮甜。獅頭鵝肉丸:味道濃香好食。潮州炸魚蛋:爽爽彈口。唐生菜:新鮮嫩綠。飲品:竹蔗茅根海底椰(枝裝)醬料$15/位

我們點左
牛骨湯底$68
嫩肉$68
匙柄$78
豬肉粟米餃$33(4粒)
獅頭鵝肉丸$33(4粒)
唐生菜$23
小食:潮州炸魚蛋$33(4粒)

牛骨湯底:有粟米和白蘿蔔味道清甜。
嫩肉:雙飛切法牛肉有點韌,肉味濃郁。
匙柄:肉嫩多汁味美。
豬肉粟米餃:大大隻餡料足鮮甜。
獅頭鵝肉丸:味道濃香好食。
潮州炸魚蛋:爽爽彈口。
唐生菜:新鮮嫩綠。

飲品:竹蔗茅根海底椰(枝裝)
醬料$15/位

2024-10-04 0 views
之前朋友會介紹返內地食潮汕牛😂現在不用北上了。這次的打邊爐的體驗以濃郁的牛骨湯底和清新的蕃茄粟米豬骨湯底為基礎,讓人期待不已。牛骨湯底的深厚滋味與蕃茄的酸甜完美結合,形成了層次豐富的味道。在主菜中,潮城極品牛肉三拼的表現尤為出色。吊能伴的嚼勁十足,肉質緊實而不失風味。雪花牛頸脊則以其豐富的脂肪紋理,帶來了無與倫比的嫩滑口感,讓人一口接一口,欲罷不能。匙仁的肉質豐滿,經過燙煮後,釋放出濃郁的肉香。留意,每片牛建議淥6-8秒。除了牛肉,豬肉栗米餃、獅頭鵝肉丸和炸蝦餅也不錯。唐生菜的清新則平衡了火鍋的油膩感,使整體味道更加和諧。這是一頓值得細細品味的邊爐,無論是湯底還是配料,都令人回味無窮。
之前朋友會介紹返內地食潮汕牛😂現在不用北上了。

2024-10-02 0 views
朋友見到有新開火鍋店,門口望入感覺唔錯,就入去試~餐廳分兩層,店員安排坐上面~兩個人點左唔太餓,點左幾樣野食~牛肉三拼肉質嫩滑,三花趾好有咬口,只要滾8秒左右,口感最好!其餘兩款,滾三秒就食得!蝦棗即叫即炸,咬開每一口都有蝦🦐🔸牛骨湯底($68)🔸 潮城牛肉三拼(匙柄、嫩肉、三花趾) ($168)🔸豬肉芹菜餃($33)🔸潮汕牛肉丸 ($43)🔸炸潮州蝦棗($48)🔸唐山菜($23)📍潮城潮汕火鍋地址: 旺角白布街2-24號藝興大廈地下5號舖
蝦棗即叫即炸,咬開每一口都有蝦🦐

🔸牛骨湯底($68)
🔸 潮城牛肉三拼(匙柄、嫩肉、三花趾) ($168)

🔸豬肉芹菜餃($33)

🔸潮汕牛肉丸 ($43)

🔸炸潮州蝦棗($48)

🔸唐山菜($23)

📍潮城潮汕火鍋
地址: 旺角白布街2-24號藝興大廈地下5號舖
2024-09-27
2024-10-01 0 views
“蕃茄粟米豬骨湯底拼澄海鹵水湯底”($88)“潮城極品牛肉三拼”($228)“豬肉粟米餃/獅頭鵝肉丸”($33)“炸蝦餅”($38)“唐生菜”($23)間唔中都幾鍾意去白布街嗰邊搵食因為嗰邊都幾多特色餐廳今次就嚟咗呢間新開冇耐嘅潮汕火鍋🍲餐廳有2層,地方闊落坐得舒服😙火鍋其中一個靈魂當然係湯底揀咗蕃茄粟米豬骨拼鹵水湯底蕃茄粟米豬骨湯夠清甜🍅🌽🐷鹵水就帶點藥材味,幾有特色食得潮汕火鍋又點少得靚牛肉🐂😍點咗個極品牛肉三拼包括吊龍伴,雪花牛頸脊,匙仁吊龍伴即係肉眼邊,肉味香濃匙仁十分嫩滑,牛頸脊就夠哂細嫩多汁😋啲牛肉全部輕輕淥幾秒就食得😚另外仲點咗豬肉粟米餃,獅頭鵝肉丸豬肉粟米餃餡料十足,味道鮮甜獅頭鵝肉丸質地夠哂彈牙熱食方面點咗份炸蝦餅🦐蝦餅一份4件,炸到金黃酥脆,正呀😛
“蕃茄粟米豬骨湯底拼澄海鹵水湯底”($88)
“潮城極品牛肉三拼”($228)
“豬肉粟米餃/獅頭鵝肉丸”($33)
“炸蝦餅”($38)
“唐生菜”($23)

間唔中都幾鍾意去白布街嗰邊搵食
因為嗰邊都幾多特色餐廳
今次就嚟咗呢間新開冇耐嘅潮汕火鍋🍲
餐廳有2層,地方闊落坐得舒服😙
火鍋其中一個靈魂當然係湯底
揀咗蕃茄粟米豬骨拼鹵水湯底
蕃茄粟米豬骨湯夠清甜🍅🌽🐷
鹵水就帶點藥材味,幾有特色
食得潮汕火鍋又點少得靚牛肉🐂😍
點咗個極品牛肉三拼
包括吊龍伴,雪花牛頸脊,匙仁
吊龍伴即係肉眼邊,肉味香濃
匙仁十分嫩滑,牛頸脊就夠哂細嫩多汁😋
啲牛肉全部輕輕淥幾秒就食得😚
另外仲點咗豬肉粟米餃,獅頭鵝肉丸
豬肉粟米餃餡料十足,味道鮮甜
獅頭鵝肉丸質地夠哂彈牙
熱食方面點咗份炸蝦餅🦐
蝦餅一份4件,炸到金黃酥脆,正呀😛
2024-09-29 0 views
潮洲火鍋吸引之處,是牛的質素店子滿滿有懷舊感,感覺不錯,有感覺味道和用品滿滿質素,店內食物質素非常好,店員的友善和氣氛,非常棒。火鍋有不少配料選擇,牛肉肉質嫩滑,滿口清甜鮮美。 唐生菜在火鍋中絕配的新鮮味道,菜味帶了滿鮮香爪邊併牛頸脊兩款牛色澤嫩紅,新鮮!牛脂分佈平均,手切新鮮度非常高呢新鮮牛肉,師傅即場切牛,特色口味,大熱選擇餃子滿口清甜鮮美,口感很棒,肉質香又滑,有咬口不用回內地都可以吃到高質潮汕牛肉火鍋
潮洲火鍋吸引之處,是牛的質素

店子滿滿有懷舊感,感覺不錯,有感覺

火鍋有不少配料選擇,牛肉肉質嫩滑,滿口清甜鮮美。

唐生菜
火鍋中絕配的新鮮味道,菜味帶了滿鮮香

爪邊併牛頸脊
兩款牛色澤嫩紅,新鮮!牛脂分佈平均,手切新鮮度非常高呢

新鮮牛肉,師傅即場切牛,特色口味,大熱選擇

餃子
滿口清甜鮮美,口感很棒,肉質香又滑,有咬口

不用回內地都可以吃到高質潮汕牛肉火鍋
2024-09-28 0 views
白布街抵食嘅潮式火鍋!牛肉幾十蚊一碟性價比好高,多人嘅話可以嗌多幾碟唔同部位試下。🌟番茄粟米豬骨湯底$78味道清甜,食完唔口渴。超多番茄🍅、粟米🌽、白蘿蔔。🌟嫩肉$68🌟匙柄$78匙柄仲嫩過嫩肉🤣,不過嫩肉厚身啲,食落去肉味濃郁而且更加多肉汁。🌟炸蝦餅$38彈牙同埋幾多蝦肉。🌟豬肉粟米餃$33皮薄飽滿多汁,餡料好鮮甜。🌟獅頭鵝肉丸$33口感彈牙類似豬肉丸咁,鮮甜又多肉汁。🌟唐生菜$23

🌟番茄粟米豬骨湯底$78
味道清甜,食完唔口渴。超多番茄🍅、粟米🌽、白蘿蔔。

🌟嫩肉$68

🌟匙柄$78

🌟炸蝦餅$38
彈牙同埋幾多蝦肉。

🌟豬肉粟米餃$33
皮薄飽滿多汁,餡料好鮮甜。

🌟獅頭鵝肉丸$33
口感彈牙類似豬肉丸咁,鮮甜又多肉汁。

🌟唐生菜$23

2024-09-26 88 views
今日同朋友到一間位於旺角的特色潮州火鍋一齊打邊爐。潮城潮汕火鍋是一間專食潮州汕頭菜的火鍋店,主打牛肉同潮州滷味。✨鴛鴦湯底(蕃茄粟米豬骨湯/澄海鹵水湯):兩款熱門湯底各有千秋,濃厚豬骨湯飲上去清甜又唔鹹,而且不太油膩。特色滷水湯用了秘製滷水汁調教而成,鹹鹹地又有少少藥材味,很有特色。✨潮城極品牛肉三拼(吊龍伴、雪花牛頸脊、匙仁)店內主打招牌牛肉拼盤,三款牛肉不同於平時食開嘅牛肉,其肉味濃厚,肉質比較結實,很有咬口,如果唔鍾意肥牛油膩感,呢個拼盤是一個好選擇!✨嫩肉:精選極嫩牛肉,浸湯底2-3秒就可以品嘗,嫩肉肉味厚,比普通牛肉更嫩滑彈牙,配上店內秘製辣椒醬又有一番風味。✨匙柄:店員推介一定要試的牛肉!同嫩肉一樣,匙柄只需浸湯底2-3秒,其口感比嫩肉更滑嫩,非常軟身,肉味更濃烈!除了主角牛肉外,試了以下配料、小食,都很不錯,特別是豬肉粟米餃 (豬肉及粟米比例均勻,咬時有肉汁)及潮汕牛筋丸(肉丸彈牙又Juicy)!- 炸墨魚餅 / 炸蝦餅- 獅頭鵝肉丸 / 潮汕牛筋丸- 魚皮餃 / 豬肉粟米餃

✨潮城極品牛肉三拼(吊龍伴、雪花牛頸脊、匙仁)

- 炸墨魚餅 / 炸蝦餅
- 獅頭鵝肉丸 / 潮汕牛筋丸
- 魚皮餃 / 豬肉粟米餃

2024-09-26 0 views
今日收工好想打邊爐,就約咗個friend去旺角附近搵間火鍋店食晚餐🍅🌽🐷蕃茄栗米豬骨湯底以蕃茄做湯底,味道鮮香,加上清甜栗米和蘿蔔,令湯底味道更加昇華 🧆獅頭鵝肉丸第一次食獅頭鵝整丸,都幾特別同彈牙🥩匙仁匙仁牛味濃郁,入口軟腍,油脂分佈平均,肉質極為柔嫩甜美🥬生菜色澤翠綠、鮮嫩爽口🍤炸潮州蝦棗熱騰騰、香噴噴蝦棗,外層炸至色澤金黃酥脆,內蝦肉鮮甜彈牙🌽豬肉栗米餃個粟米餃都幾大隻,豬肉鮮嫩肉滑、啖啖肉香配鮮甜粟米

🍅🌽🐷蕃茄栗米豬骨湯底

🧆獅頭鵝肉丸
第一次食獅頭鵝整丸,都幾特別同彈牙

🥩匙仁
匙仁牛味濃郁,入口軟腍,油脂分佈平均,肉質極為柔嫩甜美

🥬生菜
色澤翠綠、鮮嫩爽口

🍤炸潮州蝦棗
熱騰騰、香噴噴蝦棗,外層炸至色澤金黃酥脆,內蝦肉鮮甜彈牙

🌽豬肉栗米餃
個粟米餃都幾大隻,豬肉鮮嫩肉滑、啖啖肉香配鮮甜粟米
2024-09-26 47 views
今日經過旺角試左e間旺角新餐廳見到好似係食潮州打邊爐打算試下結果一試愛上超級好味我見佢地主打潮汕牛肉火鍋牛肉嘅種類有好多選擇每一個部位都好好味而且環境都OK但重點要讚冷氣好舒服打邊爐最緊要係冷氣會舒服好多令人可以食多d湯底就揀左姫松茸豬骨店員幫手調配醬汁用嚟配食牛肉超級match😋店員超級好人呢個醬汁其他餐廳未試過可能係佢地特調試咗個炸蝦餅好好味炸得好脆熱辣辣火鍋配料揀咗芹菜餃魚皮餃同潮州魚蛋人均二百幾都抵
今日經過旺角
試左e間旺角新餐廳