🍽龍華酒店 (下禾輋村) (沙田)📍沙田下禾輋村22號超值$988套餐 四人套餐1. 龍華乳鴿🐤招牌乳鴿果然係名不虛傳,乳鴿外皮香脆,上枱嘅時候熱辣辣。咬落去肉質鮮嫩,油脂分布得好好,咬落去仲有少少油脂賤出嚟,真係令我感覺置身於野外。2.金湯海皇魚肚羹🐠金黃色嘅外觀十分吸引,飲落去有好濃烈嘅南瓜香味,裏面好多蝦仁,魚肚同瑤柱,材料高級又豐富,飲落去好有口感,超級推薦。3.沙田風味豉椒炒蜆🐚豉椒嘅味道好出,炒蜆新鮮程度尚可,食落去淡淡汁,洋蔥吸收晒豉椒汁嘅精華,如果有飯配更加一流。4.新鮮菠蘿咕嚕肉🐽咕嚕肉咬落去外脆內軟,豬肉嘅油脂分布得好好,完全食到半肥瘦。加埋酸酸甜甜嘅菠蘿同埋酸甜汁,真係會越食越開胃。5.欖菜肉碎四季豆🌱欖菜醃製得好好,鹹鹹地好入味,四季豆亦都炒得尚算乾身,真係食到停唔到口。6.豉油王炒麵🍲炒麵份量好充足,絕對適合大胃王。炒麵裏面有好多芽菜,洋蔥,仲有少少香蔥同紅蘿蔔。廚師喺豉油王炒麵上面灑左一啲白芝麻,令到賣相更加吸引,真係再飽都會想食多碗。7.原味手做豆腐花🥄(不是跟餐)豆腐花好清甜,佢附上左一碗桂花糖水,食落去唔止清甜,仲有淡淡的桂花香味,更加凸顯出龍華廚師對
🍽龍華酒店 (下禾輋村) (沙田)
📍沙田下禾輋村22號

5.欖菜肉碎四季豆🌱
欖菜肉碎四季豆

6.豉油王炒麵🍲
豉油王炒麵

7.原味手做豆腐花🥄(不是跟餐)
豆腐花好清甜,佢附上左一碗桂花糖水,食落去唔止清甜,仲有淡淡的桂花香味,更加凸顯出龍華廚師對食物嘅執着。
原味手做豆腐花
桂花糖水

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛🤍4/5
食物:💛💛💛💛🤍4/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($1258/4=314.5💰)

P.S. 超過70年歷史嘅龍華酒店,絕對陪伴咗好多香港人成長,亦係一間好有代表性嘅餐廳。好多名人同埋明星都會經常去食,而且好多電視劇電影都會喺嗰度拍攝,所以喺嗰度影相真係一流。佢哋嘅服務態度亦都好好,有咩吩咐佢哋都隨傳隨到,盡量滿足客人嘅需要。呢一間餐廳唔單止影得好靚,而且食物都算係可以保持到佢哋嘅水準,真係內外兼備,值得一試。
龍華乳鴿
金湯海皇魚肚羹