❀ The Dutch House Restaurant #尖沙咀 ❀❗️香港唯一荷蘭菜餐廳 獨特菜式回味無窮❗️——————————————————一向喜歡尋覓獨特嘅餐廳,今次就嚟到位於尖沙咀嘅荷蘭餐廳,應該係全港唯一一間主打荷蘭菜嘅餐廳🔥老闆原來係荷蘭華僑,食材大部份都係荷蘭直送到港,務求將最正宗嘅一面呈現✨晚市有6-course or 9-course tasting menu或者a la carte,當日唔太肚餓,所以就咁a la carte精選咗幾款獨特傳統嘅荷蘭菜,完全冇令我失望🤩裝修以紅色為主,擺上一啲荷蘭特色擺設,有種私房菜嘅感覺。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 阿姆斯特丹脆炸牛肉丸 $138 (4.3/5)先有呢個荷蘭街頭小吃打響頭泡,店員話喺荷蘭無人不知。香脆嘅炸皮內原來係包住香濃嘅牛尾湯醬,一咬勁爆汁🥰再加入少許牛尾肉碎,牛肉香氣喺口中爆發,一試難忘。.☞ 荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬 $98 (4.1/5)冇用腸衣製作嘅香腸都係第一次試😂其實變相就有啲似肉丸。不過特別在於用雞肉加豬肉製作,仲有埋咖喱香氣,表面加上洋蔥,味道豐富😚.☞ 烤鵪鶉腿 $158 (3.9/5)係咁多道當中相對
❗️香港唯一荷蘭菜餐廳 獨特菜式回味無窮❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 阿姆斯特丹脆炸牛肉丸 $138 (4.3/5)
先有呢個荷蘭街頭小吃打響頭泡,店員話喺荷蘭無人不知。
香脆嘅炸皮內原來係包住香濃嘅牛尾湯醬,一咬勁爆汁🥰
再加入少許牛尾肉碎,牛肉香氣喺口中爆發,一試難忘。
阿姆斯特丹脆炸牛肉丸

☞ 荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬 $98 (4.1/5)
冇用腸衣製作嘅香腸都係第一次試😂其實變相就有啲似肉丸。
荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬

☞ 烤鵪鶉腿 $158 (3.9/5)
係咁多道當中相對普通。
其實鵪鶉腿都非常之滑,底下再加咗少少黑醋沙律,不過味道就冇乜特別。
份量比較細,唔特別推薦。
烤鵪鶉腿

☞ 橡木煙燻野生鰻魚 $368 (4/5)
唔講唔知原來荷蘭都生魚食,生嘅鰻魚都係第一次試。
用橡木煙燻6小時,賣相口感同三文魚有啲相似,但係紮實少少,多咗一種煙燻香氣。
難得嚟到都值得一試🫶🏻
橡木煙燻野生鰻魚

☞ 烤雞 $768 (4.3/5)
重頭戲莫過於呢個每日限定嘅原隻烤雞!
需要50分鐘製作時間,所以最好打定電話預約或者一坐低就即刻嗌!
採用荷蘭走地雞,用上三十幾種香料醃製再風乾,將表面烤到令立立嘅金黃色。
雞皮好似薄薯片咁脆,但肉質依然滑溜又多汁。
店員大力推薦食埋啲雞腳指,脆卜卜好似薯條咁😍
另外仲配上香脆嘅薯條,點埋佢哋獨特荷蘭咖喱汁蛋黄醬超滿足😋
烤雞

☞ 啤酒
最後佢哋仲提供唔同嘅荷蘭特色啤酒,我唔係好飲酒,但朋友都一致稱讚好飲過平時香港啲啤酒好多,大力推薦💓
Beer

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 4.3/5
💞整體來講
價錢雖然係偏貴,但係菜式獨特,味道出色,而且店員亦好認真介紹菜式,服務態度接近fine dining,非常值得一試,亦係難得會令我想回頭嘅餐廳✨

阿姆斯特丹脆炸牛肉丸
荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬