2024-11-13 0 views
平時冇乜北上玩,但係成日聽啲人話每次北上就係食好嘢,有好多唔同嘅菜揀,例如川菜、上海菜、粵菜等等。可能好多人都唔知或者冇去發掘,香港其實都有啲好好食嘅陝西菜😚唔洗上深圳,唔洗過關,今次就帶大家去一間喺佐敦,有好多人專程過嚟食嘅陝西菜餐廳👍🏻今晚好彩早啲到,如果唔係一到食飯時間就有好多人排隊🫨我哋叫咗最出名嘅金沙骨biang biang麵 ($45),麻辣大盤雞 (一份$198),酸辣土豆絲 ($42)同埋一份白灼生菜配秘製肉汁 ($24)🫶🏻首先嚟嘅係酸辣土豆絲🤩我本身好鍾意食薯仔,再加埋酸辣切絲嘅煮法,又易食,又唔會過辣完全食唔落,超級開胃👌🏻作為第一道菜係超級合適🙂‍↕️之後大盤雞一上枱嘅時候就非常壯觀,用一個大鐵盤裝住所有雞同埋配料,而且仲出晒煙,熱辣辣大大口咁食超爽🤤啲雞都非常入味,而且斬件之後好易入口,唔會好難咬或者啲肉好韌👍🏻除咗一份雞之外仲有好多其他配料,例如薯仔就軟硬適中,大小朋友都一定鍾意❤️最後就到我哋最期待嘅biang biang麵🤩本身見人哋啲圖以為都係類似長壽麵,將啲好多又長嘅麵整埋一碗😂點知嚟到先發現原來係一大條又長又冇斷開嘅闊條麵而整成嘅一碗麵🫨本身已經好欣賞

最後就到我哋最期待嘅biang biang麵🤩本身見人哋啲圖以為都係類似長壽麵,將啲好多又長嘅麵整埋一碗😂點知嚟到先發現原來係一大條又長又冇斷開嘅闊條麵而整成嘅一碗麵🫨本身已經好欣賞呢個手工,而且食落都非常有咬口,再撈埋啲秘製汁同埋金沙骨啖啖肉咁食,非常之特別✌🏻果然係嚟到必叫👍🏻

今餐樣樣都係肉肉同埋肉,所以我哋都叫咗個生菜諗住當清一清個口😛但係個菜都煮得幾唔錯,係用秘製嘅肉汁去煮,所以食落唔會好dry 但係又幾清新🤓

如果大家冇乜機會北上嘅話,但係又想食吓唔同嘅中國菜,我非常建議嚟呢度試一試好出名嘅陝西菜,因為味道真係非常之地道同埋全部菜式都好足料😎