2023-07-24
放假最適合留係香港一日遊,想感受香港的懷舊古物同歷史建築,打卡文青美食一日遊,我同男朋友決定去灣仔享受下二人世界,交通可乘坐地鐵由金鐘站出發,往柴灣線至灣仔站。灣仔對我嘅印象係商業中心,原來灣仔有好多舊區重建活化嘅歷史建築,例如色彩鮮艷嘅藍屋、老當舖嘅和昌大押、中西交融嘅囍帖街同最古老嘅郵政局等,同時亦保留左昔日風貌,係香港難得一見嘅新舊交融好地方。行咗咁多地方,梗係要搵個坐得舒適嘅地方Chill 下食好野,今次黎到bookmark 左好耐既西班牙餐廳 - Espuma QRE。QRE 一向多餐廳,估唔到呢間會咁有驚喜😍首先餐廳係Cafe同西餐廳嘅合體,環境裝修好夢幻,天花滿佈花海,窗邊掛上燈飾,打卡一流~座位之間都好寛有好多梳化卡位,而且望到山景,超適合閨蜜聚會,撐枱腳都唔錯👍🏻必食:Espuma Afternoon Teaset 2023 Map ($338 for two)情侶為主題,配合了「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」和「環遊世界」的概念,用上水晶玻璃球和地圖轉盤既精緻下午茶,配上可愛既情侶公仔,令人眼前一亮😍配合「食」和「玩」兼備🤩下午茶套餐裏的小食根據相應地方,以微細字
配合「食」和「玩」兼備🤩
下午茶套餐裏的小食根據相應地方,以微細字體標示在尋寶地圖上,客人可用餐廳提供的放大鏡一目了然,啱晒鍾意邊玩邊食嘅我哋👍🏻
下午茶餐牌包括八款下午茶點:
鹹點:
-青檸七味蝦撻 Lime and Seven Spice Shrimp Tart
鬆脆可口,新鮮海蝦配上蘑菇,入口即溶
-炸墨魚卷伴泰式辣醬 Fried Squid Ink Roll With Thai Chili Sauce
墨魚味突出,入口酥脆
-牛肉焦糖洋蔥薄脆多士 Beef Caramelized Onion Crisp Toast
-椰絲照燒雞鎚 Coconut Roasted Chicken Drumstick 🍗
甜點:
-爆脆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬 Crispy Sesame Scones Served With Fresh Cream and Jam
下午茶必備嘅英式鬆餅❤️同平時嘅味道唔同,今次加入左芝麻,配上鮮忌廉同藍莓果醬,中西合璧嘅感覺,味道甜而不膩
-薑汁忌廉抹茶芝士餅 Ginger Cream Matcha Cheesecake
口感Creamy,抹茶fans 必試
-冰糖提拉米蘇 Candied Tiramisu
-鮮果蛋白卷 Fresh Fruit Egg White Roll
飲品
招牌水果茶 Signature Fresh Fruit Tea (下午茶升級飲品+$15)
配上蠟燭底座保持水果茶微熱,切粒水果口感豐富,去油膩
抹茶鮮奶 Matcha Latte (下午茶升級飲品+$15)
抹茶味濃配上鮮奶,有Cafe應有水準
另外加左個小食:
雞肉牛油果蔥油餅 (Avocado Roti Pra) $98
濃厚的牛油果配上淡淡雞肉,夾喺香脆嘅蔥油餅,新鮮口感,每一口都令人滿足
以上未包括加1⃣️服務費
=============
總括而言,鹹點款式多元化,色彩配搭幾有新意,口感層次豐富,而且好飽肚~最緊要係唔覺得好甜膩。下午茶價錢親民,環境闊落舒適,侍應服務態度良好,關心客人用餐要求,餐廳亦有超多款主食同甜品選擇,期待下次再試埋其他好野食。