2017-07-23
響呢條街大家食拉麵就排晒長龍,但其實附近嘅餐廳都臥虎藏龍,要我放工後排咁耐隊等食我真係冇乜心機同精神,咁啱見到呢度有間日本燒魚,響香港真係未食過,大家都知食魚有益有對皮膚好,我哋就一於試吓!我比較早到,6點幾無乜人,但七點半之後人流逐漸,因為得十幾個位關係,我諗大家都係預早book定好啲!我哋被安排坐響吧枱,可以欣賞着廚師嘅製造過程。廚師亦好好,捧上一盤魚俾我地欣賞下同揀心儀嘅一條。我哋揀咗最大嘅赤坴魚,廚師就小心翼翼將魚串好,其實支叉真係好鋒利, 我同友人都動魄驚心。廚師將全好嘅魚用鹽捽匀,放響爐上面燒。呢度選用日本百芳島海鹽。廚師介紹赤坴魚是嘅油脂好豐富,比深海紅鑽石喜之次仲要犀利!我哋就見識一下!果然燒完之後仍然好滑身,肉厚,魚脂好香,外皮燒得黃金香脆!大葉挾日本板魚蛋,見到個名好得意所以點左黎試吓,魚蛋中間嘅係紫蘇葉,紫蘇葉好香,魚蛋好彈牙,魚味好甜。另一個小食亦都好有創意,煙燻蘿蔔芝士,煙燻咗嘅蘿蔔好香,入口爽脆,蘿蔔嘅甜味中夾雜着煙熏味,好特別!同中間嘅芝士亦都好夾。其實呢度嘅茶都茶味香濃,不過蘋果梳打亦都好好味,唔會太甜。响呢度食嘢有質素之餘,我亦都好好彩早到唔使排隊。呢
其實呢度嘅茶都茶味香濃,不過蘋果梳打亦都好好味,唔會太甜。
响呢度食嘢有質素之餘,我亦都好好彩早到唔使排隊。呢度真係好似日本嘅小店,雖然地方比較淺窄,但可以欣賞着廚師用心製作同技術,別有一番風味。