2019-02-23 1422 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk大家情人節快樂🍍🦖🐶🐴今日講既係一間有成65年歴史既順德老店 老闆譚國景 已經80歲 但對夥計好好 所以好得夥計既支持同信服 不過酒樓環境都相對較舊 好多基本設施都冇 例如冇電梯 老人家要行上去就比較唔方便 夥伴態度就正正常常🙂特別提一提現時真正既鳯凰酒家得北角同太子兩間 其他都係另一個集團開既🙂-🐥炸子雞半隻🐥($140)我食過最正既炸子雞 皮好既薯片一樣 超脆 肉就好多汁 就算係食雞胸既位置都輕易咬到 唔會出現好柴好鞋既情況 係好爽口咁咬到 可能同佢地既煮法有關 對比出面成隻雞放入油炸 佢地就淋油煮 雖然需時比較長 但效果都好好多 而且佢地係生炸 唔會炸定先 所以肉嫩多汁🤤🦐鍋貼大眀蝦🦐($200)我地平時出面d大眀蝦係冇蝦 只係有蝦膠 但果食果d係正宗 有蝦係上面 食落去超鬆化 炸得超好 一定要叫 我食過最正既蝦多士🦐🐷爽脆生腸🐷佢地係用八個月大既豬仔腸去煮 比外界一般既生腸爽口 而且夠肥 做前菜一流🍯蓮蓉西米焗布甸🍯要訂先有 微甜 啱晒想健康既人 蓮蓉唔太多 外皮夠軟 食入口好滿足 我覺得係必叫🥛大良炒鮮奶🥛
🐥炸子雞半隻🐥($140)
🦐鍋貼大眀蝦🦐($200)
🐷爽脆生腸🐷
🍯蓮蓉西米焗布甸🍯
🥛大良炒鮮奶🥛($138)
我第一次食 但我知道出面好多都好稀 但果日食果個就好杰 但我又唔係太特別中意🤷🏻‍♂️
🦀百花釀蟹拑🦀($95一隻)
要訂先有 有d失望 雖然佢係用真蟹拑 但個味又唔太出色同鮮甜🤦‍♂️ 仲要咁貴 可以唔叫
🍍家鄉煎藕餅🍍($118)
食落去有一粒粒藕粒 麻麻地🤦‍♂️可以唔見
總結來說 幾啱一家人去食 識叫唔會失望👍