2024-01-02
我一直都覺得,太二係酸菜魚嘅天花板。之前喺大陸都食過一次太二,要朝早10:00去到等位,都要等半個鐘先有得食,平時普通食飯時間唔使旨意等到。疫情嘅時候一直都喺香港搵唔到佢嘅代替品。宜家難得嚟到香港開張,唔使特登返大陸,就諗住去啟德試吓,順便睇吓呢個新開嘅Airside商場。我哋都5:30pm左右去到,等咗半個鐘左右就入得。唔使講梗係食佢最馳名嘅酸菜魚,另外都嗌咗一個無骨鳳爪,同埋一個蝦仁娃娃菜。點完菜我哋首先浸咗佢杯洛神花陳皮茶,佢有教路,係落兩片陳皮加三片洛神花,我就落得太多,搞到杯茶濃咗啲。好快酸菜魚就到,同喺大陸食一樣,個侍應哥哥唔知講咗啲咩口號,先放低盤酸菜魚。個酸菜魚同大陸一樣咁好食,價錢都唔係話貴好多。我食過咁多間酸菜魚,香港係冇一間有太二咁好食。所以,以後唔使再特登返大陸食。btw ,大家一定要嗌白飯送酸菜魚。個無骨鳳爪都唔錯,我見到個賣相以為佢會超辣,但係都可以接受,幾啱香港人口味。另外個蝦仁娃娃菜真係非常驚喜,佢啲湯汁好濃味,入晒落娃娃菜度,啲蝦仁亦都爽口喎,加埋少少午餐肉,我諗我食多一碟都得。兩個人一碟酸菜魚兩個小菜兩碗飯,份量剛剛好,價錢非常合理,食完再添多杯洛神
兩個人一碟酸菜魚兩個小菜兩碗飯,份量剛剛好,價錢非常合理,食完再添多杯洛神花茶,完美終結,以後唔使特登返大陸食了。