2022-09-09
陪朋友到深水埗黃金買電腦, 係附近兜下順便食埋dinner先返去。無意中發現咗呢間新開小店, 主打鐵板牛舌, 見價錢唔貴就入去試試。新店關係, 店內都很整潔企理。Menu上所有菜式都跟牛舌有關, 而牆上更標貼了「日本牛舌」四個大字, 令人更期待質素如何。個人偏向喜歡爽口質感, 店員介紹咗我食呢款【牛舌芯】HK$128再+$28轉套餐, 包括有湯、沙律、汽水、白飯再豐富d, +$10白飯升級滿溢日本溫泉蛋 牛舌筋額外一場黎到, 價錢又唔貴, 一於升級!整個套餐上檯, 牛舌芯打孖上, 放於鐵盤上熱辣辣出煙兼香噴噴。牛舌芯有大量洋蔥墊底, 牛舌芯表面而半切為一間間, 順紋用刀切開容易, 牛舌芯厚切, 中心呈粉嫩, 口感爽彈唔硬, 又keep到原本肉汁; 另外自選配搭了牛排醬, 味道偏濃, 但個人認為就咁食唔點汁, 夾埋墊底索汁嘅洋蔥一齊食, 而且好惹味! 有如日本當地食到嘅質素! 再配有餐廳自家醃製嘅沙律菜, 可平均一下濃郁口味。至於湯亦非普通清湯, 入面有牛肉ga! 湯底清甜。沙律就有紅蘿蔔粒、西蘭花, 再加咗芝麻醬。至於升級咗嘅 滿溢日本溫泉蛋 牛舌筋額外飯頂部堆滿了牛舌筋, 賣相令我心
新店關係, 店內都很整潔企理。
再+$28轉套餐, 包括有湯、沙律、汽水、白飯
再豐富d, +$10白飯升級滿溢日本溫泉蛋 牛舌筋額外
一場黎到, 價錢又唔貴, 一於升級!
至於湯亦非普通清湯, 入面有牛肉ga! 湯底清甜。
沙律就有紅蘿蔔粒、西蘭花, 再加咗芝麻醬。
至於升級咗嘅 滿溢日本溫泉蛋 牛舌筋額外飯
頂部堆滿了牛舌筋, 賣相令我心想意為係湯渣般質素, 食落又幾重牛味, 而且肉質林得可以一絲絲咬開。