2022-09-19
坪洲只有三分一個長洲的大小, 於60, 70年代曾是工業重鎮, 島上亦保留昔日手工業的痕, 其中廢棄的牛皮紙廠更是三級歷史建, 主要的商店和餐廳都集中在永安街和永興街. 說到坪洲必吃, 一定小不了這家 Island Table Grocer Cafe.坪洲至尊Pizza pizza入面係有煙肉碎同三色椒,同埋用左兩種唔同既芝士, 薄底pizza邊位烤得夠脆身,價錢也只是六十多塊.肉醬千層意粉賣相都好靚肉醬濃郁而無被洋蔥甜味搶風頭,芝士份量大方,做到拉絲效果。每杯咖啡也附送杏仁味香濃的迷你曲奇餅, 香脆而其味道也與我略帶微酸的的美式咖啡十分配合.遠離市區的離島, 自然價錢有新的更加便宜, 食物質素性價比甚高, 服務態度亦很好. 但請注意假期必定都要排隊, 建議先打電話預訂.Island Table Grocer Cafe地址: 坪洲坪洲永興街9號Address: G/F, 9C Peng Chau Wing Hing Street, Peng ChauTel: 60197694
坪洲至尊Pizza
肉醬千層意粉