Amitie Kitchen 係一間令我好驚喜和欣賞的餐廳餐廳老闆係五星級酒店做過,實力果然係名不虛傳,而且價格也相當平民化。能用叉燒的價錢,食出5星級質素,我真心推介比大家以下有幾個細節位要同大家分享,大家就會覺得冇介紹錯。首先,Amitie 的名字是法文,不是英文,意思是友誼/ The best wish,可見東主希望以食會友,讓客人食得開心是東主的best wish。餐廳位置在尖沙咀,但礙於係樓上鋪,所以唔容易搵。女朋友知道我生日,特意帶我來食飯,我地叫左兩個set dinner,非常出色。一入座,睇到侍應有受過訓練,佢地會睇住張檯,逐碟食物送上,唔似其他餐廳一炮過送上,食完趕你走咁,依到令我感受到尊重。見到侍應由淡味的菜式開始送上,直至濃味,就知道依個係西餐廳禮儀和大廚的心意。食物方面,叫左2款沙律好好食,女友食黑毛豬黑松露香蒜意粉,大廚能夠將豬肉煮到好似牛肉咁滑同多汁,意粉又唔有好大陣石油氣味,非常好食。我就叫左份芝士虎蝦香菇燴飯,虎蝦雖然細隻D,但食得出係新鮮蝦,燴飯釀係大啡菇上面,碟既裝飾都好靚。另外補返餐湯都好好飲飲品方面,女友叫左杯紅豆忌廉抹茶,我則叫左杯白桃餐酒,味
能用叉燒的價錢,食出5星級質素,我真心推介比大家
以下有幾個細節位要同大家分享,大家就會覺得冇介紹錯。

餐廳位置在尖沙咀,但礙於係樓上鋪,所以唔容易搵。

飲品方面,女友叫左杯紅豆忌廉抹茶,我則叫左杯白桃餐酒,味道唔錯。

食食下途中見到大廚出黎同朋友打招呼,幾型仔,我想同佢拜師學藝,如果老闆見到依篇食評,請你搵我呀,我想學煮好西餐呀!

我叫佢午市價錢都非常抵,around 50左右,lunch 過黎試下都好

我已經打算下次約老師食飯,再返黎依間餐廳。
2018-10-20