2008-07-14
上星期朋友生日0黎左食飯,食物祇係一般,但係服務同收費實在要係呢度投訴一下。我地一行12個,一早訂了檯,亦盡時到達, 但係竟然得到corner位,又逼又暗。我係第一次0黎,牆上竟然有電視,加上滿座,環境好噪。Waiters係身後行來行去,不停撞到人。。。熟客朋友叫左每人四隻生蠔,每人一隻Cherry Stone大蜆,Scampi小龍蝦,同埋2隻膏蟹2隻肉蟹share。仲有garlic bread配蟹肉醬,sparkling wine同埋white wine每樣兩支。蠔先上檯,waiter冇介紹蠔的名字,亦沒有指示應先食邊款,要問先講,唔夠professional。有兩款澳洲的Tasmania跟Coffin Bay,有一定水準,但有好多海水,有D鹹。第三隻有法國的Fine de Claire,冇乜驚喜。都係太多海水,鹹。最後係非洲的,最大隻亦最貴,店員好鐘意推介的一款。個人一向認為太大隻的蠔冇味,今次都唔例外。實在不值$50+一隻。要食大蠔可以去食薑荵生蠔煲呀。。。然後係Cherry Stone,幾大隻,但我個隻是臭的。沒有投訴,因為其他人的蜆都唔新鮮,換都冇用。吐了就算吧。其間店員上來
其間店員上來添酒,我明明是在喝white wine的,冇問就斟了sparkling俾我,算,喝掉叫她給我添white wine,她竟然反問我"你飲緊有氣架bor?"
然後斟水時把水斟到友人手機上,又當睇唔到。。。
Scampi小龍蝦刺身是唯一值得推介的,肥美鮮甜。
膏蟹幾多膏,但係冇乜鮮味。肉蟹比較好,啖啖肉。
熱食方面叫左冬蔭公湯同Minestrone雜菜湯,仲有香蒜意粉。不過不失啦。
埋單每位$680,總括黎講我覺得食物唔值呢個價錢,服務及環境更加唔掂。Waiters態度惡劣,對食物認識唔夠。
應該不會再來了,香港食蠔真係大把更好地方。。。