2016-12-14
就黎聖誔節適逢尖沙咀有聖誕節為主題既市集,又可以順便睇下燈飾感染一下聖誕氣氛,所以今日我就黎到呢度搵食喇。行完市集時間尚早大約6:00P.M.,已經急不及待要去試呢間以沾麵為主打既食店。呢間餐廳除左尖沙咀外,銅鑼灣亦設有分店,同樣係不設訂位,就到晚飯時間又怕太多人等位,所以都預早少少。一去到餐廳內約20-30個座位已坐滿,外面有2-3對人等緊位,等位時會有人拎ORDER紙比你揀定,令到廚師更容易掌握烹調時間之食餘,客人一入去坐低唔駛再花時間左揀右揀就有得食 店內地方比較窄,而坐既位置亦唔係太寬敞,所以都係預食完就要埋單離座。我地兩個人被安排坐響BAR枱位,一面望住師傅密密煮一面「品嚐」沾麵。用「品嚐」好似好誇張,但係見師傅咁用心去做個麵同湯底,個麵仲可以選擇不同硬度,所以每啖都想試真啲。黎之前做過功課見唔少朋友都推薦海膽,所以我地揀左豚骨沾麵 ($83)同海膽沾麵 ($188) 。豚骨沾麵 - 2塊日式叉燒、筍、唐心蛋及葱等配料。叉燒較薄略嫌不夠入味,但肥瘦適中心感不錯。沾麵湯底一般較湛濃郁令到本身比較淡味既拉麵沾上湯後會變得更惹味,但呢款既湯底較淡味,比較適合第一次試沾麵又或者較喜歡
行完市集時間尚早大約6:00P.M.,已經急不及待要去試呢間以沾麵為主打既食店。呢間餐廳除左尖沙咀外,銅鑼灣亦設有分店,同樣係不設訂位,就到晚飯時間又怕太多人等位,所以都預早少少。一去到餐廳內約20-30個座位已坐滿,外面有2-3對人等緊位,等位時會有人拎ORDER紙比你揀定,令到廚師更容易掌握烹調時間之食餘,客人一入去坐低唔駛再花時間左揀右揀就有得食 店內地方比較窄,而坐既位置亦唔係太寬敞,所以都係預食完就要埋單離座。 我地兩個人被安排坐響BAR枱位,一面望住師傅密密煮一面「品嚐」沾麵。用「品嚐」好似好誇張,但係見師傅咁用心去做個麵同湯底,個麵仲可以選擇不同硬度,所以每啖都想試真啲。 黎之前做過功課見唔少朋友都推薦海膽,所以我地揀左豚骨沾麵 ($83)同海膽沾麵 ($188) 。
沾麵湯底比較容易放涼,值得一讚係枱面上有一個小電磁爐,放上去滾一滾又可以繼續食,天氣凍食幾耐都仍然暖笠笠。如果覺得湯底太濃亦可以請店員幫忙加鏗魚清湯,食完個麵先加湯既我順便將成碗湯飲哂,大家不妨都試下