2025-01-27
近排天氣凍凍地,好想食下辣野暖下身 。收工去開佐敦,就搵左間湘菜試下佢🌶️招牌鮮炒黃牛肉🐮 先叫左個佢地既招牌菜,炒魯西黃牛肉,見佢仲用左吊龍同雪花2種唔同既牛肉即叫即炒,上枱仲搵個火熱住佢,完全保持到個溫度 。食落有2種唔同口感,一種會係嫩滑,一種帶脂肪既爽爽口感,火喉十足 。另外,配菜仲有大量細粒蒜頭,食落爽口,唔重蒜味,辣度黎講都可以接受,相信係就左香港人口味,唔會太辣 。干鍋酸菜肥腸呢個肥腸睇落粒粒都好乾淨亦都無異味,肥腸爆炒粒粒都口感豐富香口,又係火喉十足,辣度亦都適中 。食既時候,配埋酸菜一齊食,又酸又辣又香又爽,送飯絕對一流 。雞湯野山菌🍄🟫🍄呢個聽老闆推介係新菜式,所以試下佢 。野山菌睇落都用左至少4-5 種,每種菌食落都爽爽口感,又營養豐富,雞湯菌汁超級鮮味香濃,如果個汁再多d ,應該會當湯清晒 。我地一人一碗白碗都可以清晒, 都證明食物味道黎講都唔錯 👍🏻📍 回家湘 佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #fo
招牌鮮炒黃牛肉🐮
干鍋酸菜肥腸
雞湯野山菌🍄🟫🍄
📍 回家湘
佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港 #香港好去處 #假日好去處 #佐敦搵食#佐敦美食 #湘菜 #湖南菜 #回家湘