2019-04-25
香港越來越多親子餐廳!作為有孩子的我,光顧親子餐廳的次數真的越來越多。想小朋友唔使嘆住冷氣去放電?大家不妨去下以下我推介的餐廳。。。一早已聽過位於馬灣的隱世親子餐廳,cafe Roma 位於馬灣沙灘商場地下,作為青衣友的我,只需要搭一程巴士,一過青馬大橋就要按鐘,落車後旁邊就有電梯直落商場地下,方便推BB車嘅媽媽們。已經快兩歲的pipi 開始會食出邊嘅【兒童餐】職員好貼心地為我地準備左男女各一份嘅餐具,來自於加拿大幼兒餐具品牌Marcus & Marcus ,佢哋嘅Amusing Kids Set 兒童套餐分別有pizza同埋蕃茄筒意粉,再配上新鮮水果同埋餐湯,加上鮮甜嘅甘筍同青瓜配菜,價錢只需$88,性價比極高!而且餐廳還有海量級適合嬰幼兒看的圖書,有孩子最愛的peppa pig ,根本就是把孩子家長的圖書館搬了過來一樣,孩子可以陪同成人一邊用餐一邊看圖書。不得不讚的是,戶外地區有大量挖沙用的工具、玩具、水桶等,還有大大小小的滑行車,仲唔比我發現到有個小型足球射龍門!完完全全可以把孩子放在户外玩耍,大人就可以坐在裏面聊聊天吃個休閒的下午茶!
已經快兩歲的pipi 開始會食出邊嘅【兒童餐】