2016-08-18
係香港,藝人涉足飲食界似乎係指定動作,好似港姐賣魚蛋,民聲冰室,小甜谷等等,多不勝數。部分其實自己都已經食過,但最近又留意到一位藝人開餐廳。係媒體上得知佢開餐廳並唔會驚訝,因為佢唔係第一個,我亦唔係佢粉絲。不過食野還食野,唔關粉唔粉絲事,所以今日就去左呢度。門面高貴得嚟帶點神秘。裡面既環境都幾舒服,但更令我驚喜既係見到"馬神"真人。如果你睇到呢度你未必知邊個係馬神,其實佢都同TBB拍過好多劇,而我睇過又最新既應該係之前飛虎做主角,高大又man既形象深入民心。當然今晚唔係嚟食馬德鐘,睇番menu,多種刺身壽司揀。不過,對於有選擇困難證既我地,Omakase就岩晒。今次 Omakase 分三部分,刺身,壽司,湯同飯。首先會食刺身部分,有平正,油甘魚,深海池魚刺身,全部都係厚切。由於刺身厚切,所以內裡蘊含既魚油就更多,三種刺身食既時候魚味香濃,稍稍沾沾豉油已經足夠,而且厚切口感有保證。壽司部分雖然無刺身既厚切,但就比刺身多好多種類,有𩶘魚壽司,鱰魚壽司,石門貝壽司,凡立貝壽司,北寄貝壽司,池魚壽司,拖羅壽司。𩶘魚壽司鱰魚壽司石門貝壽司石門貝壽司比較少食到,夠晒爽口。凡立貝壽司北寄貝壽司同一般
部分其實自己都已經食過,但最近又留意到一位藝人開餐廳。
係媒體上得知佢開餐廳並唔會驚訝,因為佢唔係第一個,我亦唔係佢粉絲。 不過食野還食野,唔關粉唔粉絲事,所以今日就去左呢度。
門面高貴得嚟帶點神秘。 裡面既環境都幾舒服,但更令我驚喜既係見到"馬神"真人。
如果你睇到呢度你未必知邊個係馬神,其實佢都同TBB拍過好多劇,而我睇過又最新既應該係之前飛虎做主角,高大又man既形象深入民心。 當然今晚唔係嚟食馬德鐘,睇番menu,多種 刺身壽司揀。不過,對於有選擇困難證既我地,Omakase就岩晒。
今次 Omakase 分三部分,刺身,壽司,湯同飯。
石門貝壽司比較少食到,夠晒爽口。
同一般食開鮮紅色唔同,變成深赤色。
重味既池魚壽司,加埋薑一齊食,更突顯池魚既味道。
其中最令我心動既絕對係拖羅壽司。紅色既拖羅已經夠吸引,未食已經聞到拖羅香,入口令人難忘既感覺。
最後食埋蟹肉蟹膏飯,同飲麵豉湯。
馬神開既呢間日本餐廳整體感覺都唔錯,不過如果想睇下馬神真人就要碰碰運氣。
最後,馬神同拖羅,作為一個男人,我當然揀拖羅。