2019-06-09
提早賀父親節,相約一家四口銅鑼灣 Vpoint的日喜樓晚飯,當晚就家人約六點半早點食,時間早唔需要同人迫,呢間地牢全層,裝修好光猛亮麗,唔同一般川菜館,沿扶手電梯落就到。好貼地已改用平板做 Menu , 客人容易使用,有圖有晒價錢,店員招乎我地同推介是日精選,非常好服務。六月份限量推介店員極推介話超抵,我地選左鮑魚慢烤紅燒肉煲$258 佢話有4隻五頭鮑魚的,媽媽喜歡鮑魚就選佢。韭黃炒鱔糊$148超級惹味肥美的黃鱔配韭黃炒可口,媽媽非常欣賞熱辣辣又香噴噴,送白飯或者炸銀絲卷無得輸。賽螃蟹 $128好正宗用上蟹肉配蛋白同炒,還要保持蛋白的嫩滑,伴香醋蛋黃同食好鮮味,整體口感一流。店員真係好介紹,還滾著上枱,一開蓋香味湧出,鮑魚呈現眼前又真係唔細喎,成隻湯羹咁大,鮑魚煮得入味又有咬口鮮甜香濃,不過我反而讚佢地在鮑魚下面的炆煮五花腩肉,肥瘦層層分間,入口即化無肥膩感,反而估不到的五花肉肉質還可保持這麼嫩口。睇落有點肥膩,但食落口一點肥膩也沒有,還有層次同有collagen較膠口。北京填鴨 半隻 $228皮脆肉質較實,蒸包皮軟熟但有彈性,包著鴨肉加埋青瓜絲同大蔥絲甜醬,一大口咁食真係豪氣。
六月份限量推介
韭黃炒鱔糊$148