2022-01-05
📍Grappa’s Cellar - Causewaybay 好朋友12月生日又到, 今年相約在銅鑼灣. 發現每之去銅鑼灣都好少食意大利餐🇮🇹 係唔多既選擇中搵到呢間充滿驚喜! ..▫️Live band stage 一入到已經好有驚喜啦! 首先估唔到8:00去到, 都9成full! 而且個度環境好大, 但坐位都隔得好開, 空間去感都好足, 未有好迫夾既感覺. 最驚喜當然係中間好大既live band stage, 感覺好似去左英國帶點復古既酒吧, 型格得黎又唔老套. 一問之下原來weekend係有live band! ..而食物方面, 由於得2個女仔, 試到既野都唔係好多, 因為每一碟都好~大~碟! ..🔺 Fritto Misto - (Prawns & Calamari) 份量好大, 但略嫌炸得有啲過左火, 蝦同魷魚都幾乾身! 但旁邊既ta ta 醬就好出色! ..🔺 Fettuccine Nere - Prawn squids ink pasta with cream sauce簡簡單單 cream sauce squids ink pasta 竟然好有驚喜! 完全係超出左一般酒
▫️Live band stage
簡簡單單 cream sauce squids ink pasta 竟然好有驚喜! 完全係超出左一般酒吧意粉既標準. 首先意粉一定係人手做, 口感比較硬身而且好有口感. 每一啖都有少少墨魚汁既鮮味, 重點係個cream sauce, 味道香濃同墨魚汁原來好夾. 壽星女重竟然話呢個係佢食過最好既 cream sauce pasta❤️
🔺 Pizza alla Salsicca - sausage with salarmi, cheese and tomatoes
邊個話兩個女仔唔可似係 meat lovers 😬 呢款pizza 真係好適合比勁鍾意啖啖肉既大家, 好少地方食pizza真係咁足料, 每一啖都有自家制既意式腸, 再加厚厚慷慨既芝士! 真係好好食, 最後食到好飽好飽, 唔食曬成個pizza🍕都堅持每啖肉都食曬, 因為真係太好味!
▫️評分▫️
環境 ⭐️⭐️⭐️
食物 ⭐️⭐️⭐️⭐️
氣氛 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️結論▫️
結論係朋友食得好滿意, 氣氛環境都令我地可以輕輕鬆鬆坐低傾足一晚 Happy Friday! 🤩下次可以再試, 不過就叫多幾個人可以試多啲款式會開心啲😬