2018-10-12 872 views
老公接我收工同我食飯,諗住簡簡單單,公司附近求其食。點知佢帶咗我去敬運工業大廈12F ,一入到去既然見到我班可愛嘅同事坐喺度好驚喜呀過咗生日仲有生日飯食,仲要係同事特登為我安排😍😍好滾動😭其實想食呢間私房菜好耐,近公司附近,見佢近期攞咗開飯熱點大獎,同事聽到就我安排😆地方算易搵,室內間隔裝修隔簡簡單單乾乾淨淨行實幹型!正所謂最緊要啲嘢好食我呢度嘅私房菜以每位人頭計,淨係收兩蚊茶位,就是實實在在👍👍老闆俾咗張大枱我哋坐得舒舒服服,枱與始之間亦有較大嘅距離唔會好似啲酒樓咁迫迫夾夾菜式在訂位嘅時間已經安排好啦!順帶一提一定要訂位喎!今晚星期四也是Full House的😊滷水拼盤麻辣青瓜絲🥗——前菜滷水金錢肚同滷水大腸很入味啊,爽得來又唔會太靱,大腸乾淨,半點肥膏也沒有滷水金錢肚亦很爽口🤩我特別喜歡麻辣青瓜絲,睇上去唔啦食落去都幾辣下,做到前菜開胃嘅效果🥒金湯海皇翅——齊來飲個靚湯先我哋大家都話嘩一聲,呢款翅好味過去飲宴嗰啲好多全部係新鮮海鮮而且鮑魚都是用新鮮鮑魚切絲,翅份量都相當多,聽老闆講湯底係用成十種材料褒成日做個湯㡳⋯⋯的確有心機用心製作,真係好好飲😎避風塘大肉蟹兩隻——三個字-不得了
過咗生日仲有生日飯食,仲要係同事特登為我安排😍😍好滾動😭

地方算易搵,室內間隔裝修隔簡簡單單乾乾淨淨行實幹型!
正所謂最緊要啲嘢好食

滷水拼盤麻辣青瓜絲🥗——前菜

滷水金錢肚亦很爽口🤩

滷水金錢肚大腸拼麻辣青瓜絲

金湯海皇翅——齊來飲個靚湯先

我哋大家都話嘩一聲,呢款翅好味過去飲宴嗰啲好多

金湯海皇翅

避風塘大肉蟹兩隻——三個字-不得了😂😂

我師傅會問下你想點整,要清清地定係濃味啲,要辣定係吾辣,大家異口同聲:辣同濃味🤣🤣🤣很明顯大家是飯腳拉!

一上枱,啊好鬼大碟,隻蟹腳成隻手掌咁大,避風塘嘅香味即刻令人垂涎欲滴,師傅做得很好避風塘嘅蒜同辣比例啱啱好而且不會太乾亦不會太辣,搶走蟹的鮮味

避風塘炒大肉蟹

蒜蓉粉絲蒸大蟶子⋯⋯金銀蒜加小小辣椒正

聖子超級大隻很新鮮,分別用新鮮蒜頭同炸蒜粒來蒸,惹味! 碟底墊咗粉絲索晒啲鮮味,粉絲清晒😋

金銀蒜粉絲蒸大蟶子

沙薑雞半隻⋯⋯好鬼滑

熱騰騰上桌,沙薑汁剛好,不會太搶味,雞味很鮮,滑到呢,差D連個頭都食埋😂😂

沙薑雞

金銀蒜蒸龍躉腩......QQ的😀

喜歡吃魚的朋友就會明一碟出色蒸鱼係㸃,腩位非常彈牙,沒有半點腥味,拿捏時間剛剛好,就是形容呢碟魚拉

金銀蒜蒸龍躉腩

士多啤梨骨⋯⋯就是不一樣

平時生炒骨食得多,士多啤梨骨原來都可以咁夾,酸酸甜甜的,很開胃,多吃兩嚿都吾會膩,半骨半肉,選材到位😋

士多啤梨骨

御膳炒飯⋯⋯粒粒分明,香口🤩

炒飯選用左蝦,帶子,醬油,看似味濃,但食落剛好,帶子和蝦都是新鮮,就算吃到飽都想再來一碗🙈

御膳炒飯

時炒時蔬⋯⋯翠綠有獲氣

甜品.......自家制芒果布丁

就是與外面的不一樣,用鮮芒果,很足料😀

芒果布丁

總括嚟講,真係好好味,平時真係食吾到呢個質素,$430/位免加一,真值得一試再試!
多謝曬我呢班可愛朋友仔😘

$432 (Dinner)
滷水金錢肚大腸拼麻辣青瓜絲
金湯海皇翅