2024-08-15 3284 views
西餐尤其法國菜嘅fine dining就聽得多,原來中餐甚至素食都可以有fine dining享受😎係大館對面呢間圓就為食客帶來嶄新素食體驗,將不同素食食材,以創新嘅配搭、靈巧嘅刀工,加上精緻嘅擺盤,做成一道道色、香、味俱全,千變萬化嘅菜式💐晚市有12道菜tasting menu,而午市就有有$488三道菜/$688五道菜午餐,今次食嘅五道菜午餐唔止有前菜、湯、主菜、主食、甜品,仲有零嘴、餐前小食、welcome drink,好滿足🤰🏻每道菜式都具有豐富層次,完全唔覺得自己食緊輕盈嘅素食。餐廳環境好雅致,有種令人好放鬆嘅禪意同大自然感覺🎋🫘零嘴有琥珀合桃、牛蒡絲、海苔腰果,各帶甜、酸、鹹三種味道、三種脆口,為接下來嘅盛宴打開序幕😚尤其喜歡合桃😋帶些微甜味,唔會有一般琥珀合桃裹上厚重糖漿嘅甜膩感。迎賓飲品🍐酸木瓜、黃金梨非常開胃,酸木瓜撞入清甜黃金梨嘅味道好獨特,飲飲下又覺得幾開胃😛餐前小食💚山葵、萵苣萵苣切得通透,口感爽脆,山葵毫無攻鼻刺激感,卻令萵苣食落更清新😚萵苣浸泡於菌湯之中,菇菌味香氣四溢,仲有少許花椒香氣提味😋🌮野蕈、豆乾、脆盞靈感來自印度小食panipuri,脆卜卜嘅薯波放

🫘零嘴

迎賓飲品
🍐酸木瓜、黃金梨

餐前小食
💚山葵、萵苣

🌮野蕈、豆乾、脆盞
靈感來自印度小食panipuri,脆卜卜嘅薯波放上中芹、豆乾、雞菌等配料,味道口感皆豐富🤓

🍞欖菜、螺絲卷
第三款小食以較濃郁鹹香嘅味道,拉開味蕾嘅帷幕,以迎接之後嘅菜式。欖菜做成creamy香濃嘅醬汁😙面頭再灑上炸欖菜,可以塗上好似饅頭嘅螺絲卷食。螺絲卷分蒸同炸兩款,可以搣開嚟食幾得意😆新鮮炸起嘅螺絲卷外脆內軟,好食😋

前菜
🥗油醋、茴香、酸木瓜
食到呢度先開始前菜環節🤣🤣新鮮無花果混合酸木瓜、冰菜以及沙律菜,酸甜清新。醬汁混合中式麻醬以及意大利黑醋,好醒胃😚

🌯蒲燒、素卷、海藻
以腐皮包裹豆腐,外層塗上燒汁,模仿日式鰻魚🐟腐皮嘅顏色真係超級似鰻魚,幾可亂真👏🏻👏🏻食落幾香豆味😋面頭配以唧入醬汁嘅西米模仿魚子🤎

湯品
🍲松茸、菊花浮萍
見到切成菊花形嘅豆腐,放入湯中就如春季盛開嘅花朵🌼真係不禁驚嘆廚師嘅刀功確實厲害😍😍著實要多年功力先可以將豆腐切得咁幼細。湯係松茸湯,顏色好清,但飲落菌味香濃,暖胃又滿足😋

主菜
🥦醬烤、菜花、千層土豆
將椰菜花做成可以鋸嘅扒🤣紅色係素叉燒醬,好惹味,估唔到同爽脆嘅椰菜花係咁夾,即刻想返屋企試下整🤪🤪薯仔切薄片再做成千層塔,搭配以腰果做成嘅酸忌廉,幾特別。

🧀焗釀啡菇
另一款主菜濃郁強烈嘅味道令佢成為整個套餐嘅焦點🥳大啡菇釀入杏鮑菇、竹筍、羊肚菌及沙葛,餡料切成絲,相比就咁切粒,各種材料更融合,口感更好👍🏻大啡菇面頭鋪上車打芝士以及mozzarella cheese,芝味香濃😋

主食
🌽粉蒸、野菜、陳村粉
雖然已經食到好飽,但呢個陳村粉又好食到忍唔住要清碟🤪滑溜嘅陳村粉搭配黃酒、花椒、菌湯混合而成嘅醬汁,香氣十足😚粉蒸排骨就見得多,呢度做成變奏版,有粉蒸粟米、蕃薯以及蓮藕,口感豐富。

甜品
🪹桂花、雪燕
故事需有起承轉合,呢個套餐亦需要出色嘅甜品畫龍點睛🤩桂花加上雪燕看似清淡,但食落桂花嘅香味非常濃郁,帶比味蕾嘅刺激絕不比其他菜色少👍🏻

人均消費:$760
推介指數(10分為滿分):8.5分

2024-08-14
$760 (Lunch)