Hiring
$19,000-$21,000
$20,000-$25,000
$20,000-$22,000
2021-02-11 9059 views
仲有不足20小時就到牛年了,先祝大家來年事事順利,身體健康,真緊要百毒不侵。講返上年就算係疫情下,有好多餐廳都會靈活求變,又或者推出好抵食既套餐,其實係限聚令前,曾造訪過位於尖沙咀的田舍家。說起來,都有好一段日子沒來了,從半空遠眺足下的景色,同一個位置,卻是感觸良多。鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐龍蝦沙律一上檯已經喑叫一聲,原隻龍蝦鉗褪殼,令食客可以啖啖肉,實在有點奢華的感覺,係坊間好多日式食肆都係折肉上,一來慳成本,二來慳時間,因為折原隻蟹鉗真係好花時間,蟹要靚,鉗要大,折要細心以免整爛。溏心鮑魚食材選得好,功夫慳一半,鮑魚切開兩半,肉質煙韌,而且好入味,大廚處理得相當好。波士頓龍蝦原隻新鮮龍蝦開邊,塗上了海膽汁去焗,既保留了龍蝦的肉汁,蝦肉爽彈有緻,原來跟海膽汁係非常配襯,一試難忙,家陣諗起都想食。宮崎牛厚燒自己一向是牛魔皇,無牛不歡,用上宮崎牛,質素已經無須多講,加上厚燒至六七成熟,咬落的確鬆軟有嚼口,而且好濃肉味,蘸點一下岩鹽,鮮度進一步提昇,超正。鮑汁燴稻庭鳥冬以往食稻庭烏冬多數係放湯,大廚反而肯花時間用鮑汁去燴,將味道逼入烏冬內,軟滑得來又滋味。當日整個套餐要 $1288/位(另加

鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐

龍蝦沙律

溏心鮑魚

波士頓龍蝦

宮崎牛厚燒

鮑汁燴稻庭鳥冬

當日整個套餐要 $1288/位(另加一服務費),但知道食材及背後功夫,個人覺得好合理。

而當時正值餐廳10周年,所以推出了「10th Anniversary Robatayaki Dinner」,剛才介紹的以龍蝦為主,而今次就係主打「宮崎和牛」。
燒牛肉沙律

第一道菜已直接攻擊大家味蕾,幾片薄切的牛肉簡單的用火炙過,每口都富油香,但有清新爽脆的沙律菜平衡了口感。
前菜三款

日式料理果然不單只求味道,單睇擺碟都好靚。
牛肉海膽卷

用薄牛肉片包裹海膽,感覺好奢華,兩者毫無違和感,好味。

至於燒牛肉三文治,簡單的三文治都用上和牛,麵包吸收了肉汁,味道都變得豐富。
燒芝士略為焦香,芝士味反而更突出。
燒野菜

有車厘茄、秋葵及青椒仔三款,車厘茄依然好juicy;秋葵同日本青椒烤得恰好,微焦下反而好香口。
烤墨魚仔

烤得飽滿又香口,咬落煙煙韌韌,用來佐酒一流。
燒牛扒

再一次沖擊味蕾,牛扒燒至五六成熟,肉質呈嫣紅色,份量會比較多,實在是味覺大滿足。
木盒鰻魚飯

原個木盒連鰻魚蒸真係好少見,好處係魚汁精華都滲落飯粒之中,試問又點會唔惹味吖!
而且鰻魚質素好,啖啖肉好正,尤其是魚皮位滑嘟嘟,又係必食位,至於一啖飯一口魚肉就當然不可少啦!

P.S : $988/位(Subject to 10% service charge)

係美食同靚景下用餐,當然感覺滿足,但願新一年大家心想事成!