平時好少去長沙灣,所以完全無留意有乜好嘅食肆在這區,今晚的飯局由C安排,她揀了位於長沙灣區的名煌金閣,C揀得的,我絕對有信心。店子裝修優雅脫俗,光潔明亮,座位舒適,不錯。菜牌選擇豐富,有前菜,鮑參翅肚、湯類、深海龍躉、豬、牛、家禽、 蔬菜、粉麵飯、生猛海鮮 、還有必食推介和精品小菜。今晚我們四人叫了一湯四餸一甜品,好期待呀!杏汁燉白肺湯$298~杏汁味不算濃郁,但充滿杏仁香味,湯頭好清好甜好滑,火喉十足,好好味呀!配料有雞脚,螺頭,排骨和豬肺,豬肺的份量十分多,咬口軟腍,蘸少少豉油已很美味,正呀!鳳梨脆皮咕嚕肉$108~肉質軟腍,肉汁豐富,表層微脆,配料有青紅黄椒和新鮮菠蘿, 酸甜度剛剛好,好味。風味醬鮑魚雞煲$168~ 鮑魚雞煲的配料非常豐富,有原粒蒜頭,蔥頭,芹菜,芫茜,薑片,青黄椒和蕎頭,即叫即爆炒,所以好香好惹味。鮑魚不是原隻上,切開一半爆炒令鮑魚易熟和肉質更嫩滑和鮮味。雞件外層微焦入味,肉質非常嫩滑,好正。魚米之鄉$398~ 大沙巴龍躉約兩斤,切為一段段加入魚湯,雲耳和新鮮淮山一起蒸,火喉剛剛好,魚湯呈奶白色,魚味非常濃郁,好美味。沙巴龍躉肉質結實嫩滑,魚皮膠質好黏好有彈性,
平時好少去長沙灣,所以完全無留意有乜好嘅

店子裝修優雅脫俗,光潔明亮,座位舒適,不錯。

今晚我們四人叫了一湯四餸一甜品,好期待呀!

鮑魚不是原隻上,切開一半爆炒令鮑魚易熟和肉質更
嫩滑和鮮味。

雞件外層微焦入味,肉質非常嫩滑,好正。

沙巴龍躉肉質結實嫩滑,魚皮膠質好黏好有彈性,加上脆卜卜的脆米花令口感更豐富,這道魚真是很出色很美味。

原籠蒸梅菜菜心$88~菜心新鮮爽甜,梅菜咸中帶甜,滲入菜心令味道更滋味。

生磨蛋白杏仁茶$28/位~杏仁味非常香濃,順滑潤喉,仲食到有蛋白,好滋潤養顏。
2020-07-08
Type of Meal