2019-10-03
Nobu 香港店 part 1今次回帶去2個半月前Family Sunday Brunch慶生揀呢間餐廳事源係上年Melbourne 初賞Nobu 俾佢地既main - 鱈魚西京燒同dessert - Miso Cappuccino 深深吸引♥️......今次揀既Sunday Brunch Set Lunch 可以隨意揀選菜色配搭 幾casual 不妨一試~ 頭盤 味道中規中矩的:🍴甜蝦刺身靼伴魚子醬🍴松葉蟹配松露薯蓉🍴烤鰻魚鴨肝配蘋果莎莎及黑醋汁淺嚐了其他款式 味道配搭適中 還可以啦香辣金槍魚及帆立貝刺身沙律🥗微辣清爽 幾開胃👍最期待既都係我至愛多既鱈魚味噌西京燒🤤以set lunch既main黎講份量算大感覺比Melbourne 食既冇咁濃味噌味 甜中帶點咸味噌 保持水準 略嫌鱈魚身味噌味不夠濃 正當大家差不多吃完整條魚家人發現魚身出現一條小🐛鱈魚多以雪藏方式購入 亦難怪處理魚既過程會出現🐛這情況可接受 但係餐廳員工既customer service 真係大大扣分當Manger/supervisor 見到咁既情況只係對我地講左一句: I will hand dish to the
頭盤
以set lunch既main黎講份量算大
正當大家差不多吃完整條魚
家人發現魚身出現一條小🐛
鱈魚多以雪藏方式購入 亦難怪處理魚既過程會出現🐛
當Manger/supervisor 見到咁既情況只係對我地講左一句: I will hand dish to the Chef and to have a look on it 然後直接收走
過左好耐 另一位外籍waitress將一碟新煮好既鱈魚端上來 然後一句道歉/解釋也沒有
等到差不多吃完 waitress問左一句 is everything alright? 就這樣.....
(以下為發泄文: 我地冇係5星酒店遇過呢種情況,而且當日亦滿座, 為免別人難做 搞壞慶心mood 我地亦冇特別complain
若係顧客既立場睇, 當你食完頭盤, 沙律, 大半份鱈魚 其實已經冇意慾再食一碟新上既鱈魚 最後我地都係每人分一啖先食完........
經理/員工就連一句道歉 解釋都冇 試問咁既responsive action 係一間知名既日本餐廳 咁既service 客人會滿意嗎?)
下一道菜 - 酒香鯛魚石頭飯
就是底部飯焦比較香 沒有特別調味的飯 酒味也不濃 平平無奇
嚐了一嚐家人點的雜錦壽司 冇特別 不及尖沙咀的德美的水準
甜點
☕️威士忌咖啡杯: 以為會係melbourne分店既
miso cappuccino 咁甜美可口順滑creamy帶點espresso酒香 點知...係白色奶油味濃既cream泡泡 還可以啦
🥞焗蘋果饀餅配黑蜜雪糕: 味道搭配不錯 雪糕香甜有點蓋了蘋果饀
🎉奶油泡芙伴海鹽焦糖雪糕: highlight of the dessert! 全場最好吃的甜點🎉 caramel sauce 配雪糕味道 讚😋 泡芙鬆脆配焦糖脆脆 你一啖我一啖 吃不夠😔
因為主角生日叫多左個甜品影相
蓬萊•花見