2024-10-06
今次朋友聚會我哋揀選咗火炭嘅『相馬日式火鍋』,不過嚟到食咗之後,我哋全部人都給呢間餐廳嘅食物質素同服務滿意到!我哋就點咗湯底:蕃茄湯,加埋一大筐嘅海鮮,再配以各種肉類,算係一頗為豐富嘅晚餐啦。我哋試咗個芝士龍蝦湯同茶碗蒸——咁喺環境舒適嘅日本火鍋店度可以食到香濃嘅芝士龍蝦,真係難以抗拒!茶碗蒸充滿咗細膩嘅口感,龍蝦肉嘅彈牙,好正。接落嚟我哋就食咗任食惹味龍蝦雞煲同極尚龍蝦蒸海鮮——個雞煲味道偏濃郁,尤其配埋海鮮嘅鮮味,絕對係好選擇。而龍蝦好大隻,肉質緊實,但食落口有嚼勁,真系好有滿足感。仲有優質雞腿肉同廣島蠔,當然都唔少得我哋嘅主角—海鮮啦!由龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦,到螺,青口,海蝦,蟹棒,水魷,應有盡有,每種都新鮮爽口,食完全個口腔都流埋個海洋嘅鮮味。🦪日本帶子就口感緊實,味道鮮甜,沙白、灰蜆同螺則是鮮甜同彈牙到不得了!