2023-06-12 122 views
今晚黎到Restoran SAYA到試一試佢地泰國菜,其實之前都一直想試,只係因為佢地嘅booking都好full,又或是我book咗突然唔得閒要cancel。今次就book咗夜晚7點鐘,諗住之前都應該唔會有客人,所以早咗半個鐘頭到都應該會有枱,但好可惜,sorry係唔會有枱😂職員叫我地喺附近行吓街半個鐘頭後返嚟😂呢個我覺得幾好笑,但其實我見到佢地餐廳當期時都有空枱🥹不過唔緊要,因為確實個booking係7點鐘嘅。到搭正7點鐘就同另一半返去,之後職員執埋枱就交枱俾我地,因為等緊嘅期間都已經睇好想食咩,所以就可以即刻落order,我地今次嗌咗:1)泰北咖喱金麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)泰式炒雜菜 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)炭火燒牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)泰式炸雞棗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5)香蕉煎薄餅 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素黎講,真係好大嘅起伏,一啲可以好好味,而另一啲又可以好難食。確實佢地嘅招牌泰北咖喱金麵係好吸引好好味,咖喱香加上椰香再加上泰國嘅香料,真係撈拖鞋都會覺得好味,而佢地嘅金麵就用咗普通麵同炸麵嘅方式呈現出嚟,令到口感更加豐富,而個雞肉雖然唔係嫩滑個一種,
2)泰式炒雜菜 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3)炭火燒牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
5)香蕉煎薄餅 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

食物質素黎講,真係好大嘅起伏,一啲可以好好味,而另一啲又可以好難食。確實佢地嘅招牌泰北咖喱金麵係好吸引好好味,咖喱香加上椰香再加上泰國嘅香料,真係撈拖鞋都會覺得好味,而佢地嘅金麵就用咗普通麵同炸麵嘅方式呈現出嚟,令到口感更加豐富,而個雞肉雖然唔係嫩滑個一種,但就加埋啲醬料就好出色。炭火燒牛肉炭火味好足,一食落去已經有陣炭火味直奔喉嚨,而佢拌碟嘅泰式醬料嘅少少酸味,正好解咗個油膩感。而個雞棗炸到外脆內嫩,一口酥嘅size,但又唔會太咸,配上泰式辣醬就更加好味。講完好味嘅嘢,就要講唔好味/難食嘅嘢🥹泰式炒雜菜,第一,好細碟,第二,無泰式,基本上冇用到香料去炒,淨係食到有少少嘅蒜蓉味,仲要係如果唔撈勻嘅話,基本上同清炒無分別🥲最後悔就係甜品嗌咗個香蕉煎薄餅,基本上份量細,最重要係個薄餅係凍🥲🥲連煎翻熱佢都唔肯做多步😭另外就係其實佢入面個餡係香蕉,可能餐廳都知道難食,所以就整到個份量少😂。

最後埋單$634,確實以泰國菜來講唔算平,而個份量亦都唔算多,就算係我讚嘅菜式,其實個份量都係偏少,所以當其時我哋落單,問個職員會唔會嗌得太多,個職員好果斷同我哋講「唔會」🤣所以其實如果去食就預咗要嗌多幾款唔同嘅菜式,但最重要嘅係張枱又做唔到可以俾你一次過放晒啲食物,我地二人枱,基本上就只能夠放到三碟菜式🥹。但有一說一,餐廳嘅氛圍做得唔錯,好岩三五知己星期五六約埋一齊敘舊食吓飯飲杯嘢,我都同另一半講後悔星期日同埋揸車過黎,唔係嘅話就可以同你飲返杯。😌
2023-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)