2024-12-27
今日食嘅一間餐廳相信大家都有機會食過,佢就係金鳳大餐廳。今次去嘅係位於D2 Place嘅分店。同其他分店一樣,餐廳主色以紅色為主,而家因為做緊聖誕,所以都有少少聖誕嘅裝飾,幾有心思。位置空間不過不失,坐得都算舒服。因為咩都想食吓,所以今次嚟到就嗌咗佢嘅美式雜扒餐。同其他扒餐一樣跟紅白湯。自己就揀咗白湯。自己都幾鍾意依度嘅白湯,偏濃同埋Creamy,有少少奶油香味,而且非常之熱辣辣。當然都仲有餐包食,味道就正正常常咁。然後終於到主角。一嚟到已經聞到好香,鐵板渣渣聲,熱度合格有餘。倒汁之前店員會提醒你用餐巾遮擋,都算貼心。叫得雜扒餐就係貪佢乜都有份量夠多,而金鳳呢度嘅集扒餐分量更加係十分驚人。佢有牛、豬、雞、火腿、腸仔、雜菜同埋薯條,認真成座山咁。另外我仲加咗蒜蓉配埋蒜蓉汁。豬扒超大塊,配埋蒜蓉食非常嘢未。牛扒相對純粹大少少,但味道都唔錯。雞翼都烤得唔錯。腸仔火腿就普普通通。反而雜菜同薯條配埋啲汁食又幾好食喎。最後嗰餐係有跟埋餐飲嘅,凍咖啡走甜,咖啡幾濃,好飲過出面茶記。同埋都算幾大杯。總括嚟講,一路都覺得金鳳算係一間幾抵食港式扒房,如果想食肉,又想平平哋嘅話,金鳳真心係一個唔錯嘅選擇。
因為咩都想食吓,所以今次嚟到就嗌咗佢嘅美式雜扒餐。
當然都仲有餐包食,味道就正正常常咁。
豬扒超大塊,配埋蒜蓉食非常嘢未。
牛扒相對純粹大少少,但味道都唔錯。
雞翼都烤得唔錯。
腸仔火腿就普普通通。
反而雜菜同薯條配埋啲汁食又幾好食喎。