2018-01-07
收工到金鐘接肥髀,佢又係肚餓嘅時候,在金鐘太古廣場搵咗間意大利菜餐廳,閒日無訂位都唔使等,裝修同地方一定靚,喜歡桌椅唔迫,我哋被安排坐一張小方枱,椅子兩張,當唸緊無位置放袋嘅時候,見其他客人手袋掛住在枱底,原來有個掛鉤比客人鉤袋!幾窩心!食物餐牌都全部英文,店員都係英文人!啲菜色幾多選擇!落單後耐心等待!免費麵包:麵包好多款式,除了長條脆餅好香脆,鬆餅鬆軟,法包外脆內軟,新鮮好味!蘑菇湯($90)個碗大到好像沙律碗咁,湯打得好滑,香蘑菇味!好像食緊液體蘑菇,好味!Beef Carpaccio($140)呢個係人氣,賣相好特別,牛肉薄片上放調味沙律菜,中央點咗沙律醬!賣相好像聖誕節掛飾,牛肉片貼實晒隻碟,要挖起(應該一早放碟上再入雪櫃)卷起沙律菜,沾上松露味沙律醬!好味Trapanesi Langoustine($210)呢個有小小意外,因為見解說係墨汁(肥髀好喜歡墨汁意粉)這款係扭扭長意粉,醬汁係龍蝦湯,碗邊加了墨汁,扭扭意粉彈牙,橙色醬汁除龍蝦之外,應該加了墨汁,好濃嘅海鮮味!配料只有熟咗嘅蕃茄!簡單好味Calzone Provolone($190)本以為係薄餅,來到原來係餡餅,不過
Calzone Provolone($190)本以為係薄餅,來到原來係餡餅,不過焗得幾燶面!中央都係黑色!店員會問切半定切四份,黑面包我無食,黃色部分外脆內軟,面頭乾身沙沙的好味,夾住半溶芝士同鹹香煙肉!好香好惹味!唔加其他調味都好味(如果唔燶就更好)
食物係好西式嘅口味,有啲款式都未見過,店員有禮有笑容,斯文細心(酒店式服務)落單會問埋食物使唔使分享!食完頭盤又會換碟!而且做得好順暢,唔會阻礙食客!我哋食緊餡餅時,意粉上時會蓋住存熱!好細心
高檔意大利菜