2023-07-11 51 views
亞女轉咗新工請我嚟呢間位於銅鑼灣開平道的花貝日本料理慶祝 店內裝修以簡約木系為主,設有開放式吧枱、卡坐、宴會廳同兩間日式榻榻米和室,和室前更以石春、長櫈、盆景營造出日式庭院的感覺 吞拿魚配牛油果醬吞拿魚的鮮味加上牛油果醬的豐腴口感,無論配搭和風汁或柚子汁都同樣感覺清新唔膩,加上新鮮爽脆的沙律菜就更健康 凍日本蕃茄配柚子汁選用日本高糖度蕃茄,糖度達到10度左右,比普通蕃茄更鮮甜更多汁,而且味道濃郁,配搭柚子汁甜味更突出,冰凍過後食消暑一流 薄切左口魚刺身師傅刀功了得,左口魚薄切透光,肉質爽彈,配搭柚子汁清新鮮甜;而中間的是炙燒裙邊,裙邊油脂豐富,肥美爽口,炙燒過後味道更加甘香濃郁,配搭芥末可減低油膩感 雜錦壽司拼盤十貫(特上)有牡丹蝦、北寄貝、金目鯛、羽太、深海池魚、生八爪魚、日本根室海膽、喜之次、醋青魚及大拖羅十款,按照味道濃淡逐一品嚐,鮮味無比 串燒串燒有五類選擇,分別是牛、雞、豚、海鮮及野菜,試咗A5和牛粒、雞膝軟骨、雞胸軟骨、黑豚腩肉及白鱔,配埋蛋香濃郁可生食的蘭王雞蛋做點醬就更加香甜 另外仲有帆立貝串燒,肉質彈嫩,鮮甜甘香 汁燒原隻槍魷魚筒原隻魷魚筒非常大只,肉質柔軟有咬口又唔
亞女轉咗新工請我嚟呢間位於銅鑼灣開平道的花貝日本料理慶祝

吞拿魚配牛油果醬

凍日本蕃茄配柚子汁

薄切左口魚刺身

雜錦壽司拼盤十貫(特上)

串燒

另外仲有帆立貝串燒,肉質彈嫩,鮮甜甘香

汁燒原隻槍魷魚筒

原隻魷魚筒非常大只,肉質柔軟有咬口又唔韌,配鰻魚汁燒甜甜哋幾惹味

照燒羊架

羊架烤得金黃,肉質軟嫩不乾柴,配搭芥末籽醬用嚟減低羊羶味

日本海膽天婦羅

海膽以紫蘇葉及紫菜包裹着再蘸天婦羅麵衣炸成,口感清香,海膽甘甜美味

野菜鯛魚湯

魚湯濃滑鮮甜無腥味,加上昆布、豆腐同菇菌,芳香鮮甜

甜品

食埋朱古力泡芙、自家製綠茶奶凍配紅豆蓉及金箔加埋靜岡縣蜜瓜就超滿足啦
2023-06-26
Type of Meal