2016-04-26 653 views
今晚朋友話帶我去銅鑼灣大排檔食晚飯,去到渣甸中心上七樓,一出就見到以黑白懷舊的畫做牆身,旁邊放著小型花牌,門口已經用了會變色的LED燈做招牌,原來係"西餐大排檔",非常吸引。我地坐下便開始點菜。黑松露煮日本年糕 $98 - 送上檯時已傳出陣陣濃厚的黑松露味,以忌廉汁混合黑松露煮日本年糕,特出了黑松露味好香且濃,忌廉汁只是配襯,年糕煙煙靱靱一啲都唔漏,食完齒夾內仍有黑松露的味道。燒法國羊T骨 $168 (6成熟) - 牛T骨扒食得多,羊丅骨算係第一次食,原來羊T骨好似牛T骨一樣,一面是肉眼,另一面則是西冷。我分不清那邊是肉眼,那邊是西冷,只係知道有羊的肉香和滑,切開很厚實,六成熟又不會切到血淋淋,羊沒有太大羶味,如果嫌羶味重,可以沾上秘製醬汁。無骨黑毛豬扒焗飯 $138 - 黑毛豬厚身和身,唔覺"鞋烚烚",有好香的豬肉味,加上芝士更加濃味,可惜飯沒有飯香味,令這碟扣分。整體環境不錯,乾淨舒服,食物質量也控制得很好..
黑松露煮日本年糕
燒法國羊T骨
無骨黑毛豬扒焗飯
整體環境不錯,乾淨舒服,食物質量也控制得很好..
2016-04-16
$222 (Dinner)
黑松露煮日本年糕
燒法國羊T骨