2021-04-20 9445 views
時常聽人講食打冷就要去陳儀興, 咁啱今日有朋友邀請我們到太子陳儀興尚潮樓用餐. 餐廳是位於舊式大廈配新裝修, 格局精美. 坐低後, 問問服務員新蒲崗陳儀興與這間店有沒有關係, 他們回答是同一個老闆, 格局層次不同. 這麼真是一分錢一分貨😅 訂座時, 餐廳已說明用餐時間90分鐘潮式鹵水拼盤當然唔少得叫啦! 鵝六寶$388, 分別有鵝肉, 鵝肝, 鵝腸, 鵝掌, 鵝翼, 鵝蛋, 底層有豆腐. 這個鹵水拼盤份量也算多, 味道都不錯. 最深刻印象是鵝肝及鵝蛋的味道, 因為我是第一次食鵝蛋, 蛋白質地偏硬, 蛋黃味道很濃, 食完覺得味道幾特別😋鹵水墨魚$138鹵水墨魚當然有鹵水味啦! 墨魚質素好入, 質感也很彈牙, 爽口👍 底層也有豆腐魚露浸花甲(凍食)$158魚露都知道它的味道偏鹹, 平時加少少是提升食物味道. 不過這個浸花甲, 只吃得到鹹味. 份量也很少一碟只得14隻生醃瀨尿蝦$288味道與魚露浸花甲一樣, 只是主角由花甲變了瀨尿蝦. 瀨尿蝦看似著了一件透明的衣裳, 視覺幾特別😍 不過這道菜的味道&口感不懂太欣賞梅汁炆豬手$158非常濃郁的梅味, 不過豬手亦有好大陣豬味😕 食物味道覺得少少鹹

潮式鹵水拼盤當然唔少得叫啦!
鵝六寶

鹵水墨魚$138
鹵水墨魚

魚露浸花甲(凍食)$158
魚露浸花甲(凍食)

生醃瀨尿蝦$288
生醃瀨尿蝦

梅汁炆豬手$158
梅汁炆豬手

肚肉苦瓜煲$128
肚肉即是腩肉苦瓜煲, 每件腩肉都有分層次, 有肥有瘦. 苦瓜味道正常, 內有冬菇&蒜子. 整體味道都不錯😋
肚肉苦瓜煲

普寧豆醬生焗走地雞半隻$190
普寧豆醬也是鹹的調味料, 雞肉質素都可以
普寧豆醬生焗走地雞

汕頭煎蠔烙$118
樣貌幾吸引, 不過蠔仔有陣怪味🥴, 不懂怎樣形容這味道. 本人覺得麻麻地😑
汕頭煎蠔烙

家鄉炒潮州麵線$108
本人覺得是一碟普通的炒麵線, 味道偏淡, 要加少少辣椒醬來進食
家鄉炒潮州麵線

方魚肉碎粥$68
粥底似是用日本米煮成, 不似一貫的潮州粥口感
方魚肉碎粥

方魚肉碎粥

若然我再一次去陳儀興食打冷, 我會選擇去新蒲崗飯店格局這間. 我相信更食到潮州打冷店的味道, 價錢亦較便宜, 性價比相對高一些
2021-04-02
$330 (Dinner)