2024-11-25
今日揀咗個和牛套餐,入面包咗龍蝦同鮑魚,一次過食到我想食嘅鐵板燒嘢食😍西柚蝦沙律比較少機會食到柚子沙律,個汁酸酸甜甜,一道好好味嘅開胃菜。澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬👍🏻即場睇住師傅由新鮮活龍蝦開始炮製,令我胃口大開。據師傅介紹,今日食嘅係西澳花龍,為咗令龍蝦肉更爽口彈牙,只會煎到七成熟,再配上蝦膏和海膽汁嚟煎,味道非常香。南非活鮑魚配海苔醬👍🏻嚟自南非嘅孔雀三頭鮑魚,一入口,味道已經好有驚喜。為咗保留鮑魚嘅鮮味,師傅話只配咗白酒同牛油去煎香。另外,亦可以配上鮮海苔調配嘅醬。香煎牛舌芯燒得好香嘅牛舌芯,好重牛味,厚薄度適中,口感夠晒爽口。和牛薄燒賣相一流,油脂分布好靚,和牛包住海量嘅蔥,加埋一齊嚟燒,味道特別香。日式炒雜菜同時上碟,同牛肉隔住嚟食感覺無咁膩,睇得出餐廳喺菜式安排上嘅心思。日高昆布蜆湯賣相簡單直接,味道非常香甜,食完鐵板燒之後,配上一個清甜嘅湯,感覺非常圓滿🤤
西柚蝦沙律
比較少機會食到柚子沙律,個汁酸酸甜甜,一道好好味嘅開胃菜。
澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬👍🏻
南非活鮑魚配海苔醬👍🏻
香煎牛舌芯
燒得好香嘅牛舌芯,好重牛味,厚薄度適中,口感夠晒爽口。
和牛薄燒
日高昆布蜆湯